Test: An Empire Across Three Continents- Assertion-Reason & Source Based Questions - 1


10 Questions MCQ Test Famous Books for UPSC Exam (Summary & Tests) | Test: An Empire Across Three Continents- Assertion-Reason & Source Based Questions - 1


Description
Attempt Test: An Empire Across Three Continents- Assertion-Reason & Source Based Questions - 1 | 10 questions in 20 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study Famous Books for UPSC Exam (Summary & Tests) for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Directions : In the following questions, a statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): There was a close interaction between Greek and Islamic traditions in the region.

Reason (R): The Mongol Empire of Genghis Khan and his successors is a good example of how an empire could be maintained by military assets.

Solution: The Mongol empire was, under Genghis and his successors, not yet a state in the normal sense of the word but a vast agglomeration of widely different territories held together by military domination.
QUESTION: 2

Read the following extract carefully and answer the following question by choosing the correct option:

To sum up, the emperor, the aristocracy and the army were the three main players in the political history of the empire. The success of individual Emperors depended on their control of the army, and when the armies were divided, the result usually was civil war. Except for one notorious year 69 CE, when four emperors mounted the throne in quick succession, the first two centuries were on the whole free from civil war and in this sense relatively stable. Succession to the throne was based as far as possible on the family descent, either natural or adaptive, and even the army was strongly wedded to the principal. For example, Tiberius 14-37 CE, the second in the long line of Roman Emperors, was not the natural son of Augustus, the ruler who found the Principate, but Augustus adopted him to ensure a smooth transition.

Q. On which the factor did the success of emperor depend upon?

Solution: The success of individual emperors depended on their control of the army, and when the armies were divided, the result usually was civil war.
QUESTION: 3

Read the following extract carefully and answer the following question by choosing the correct option:

To sum up, the emperor, the aristocracy and the army were the three main players in the political history of the empire. The success of individual Emperors depended on their control of the army, and when the armies were divided, the result usually was civil war. Except for one notorious year 69 CE, when four emperors mounted the throne in quick succession, the first two centuries were on the whole free from civil war and in this sense relatively stable. Succession to the throne was based as far as possible on the family descent, either natural or adaptive, and even the army was strongly wedded to the principal. For example, Tiberius 14-37 CE, the second in the long line of Roman Emperors, was not the natural son of Augustus, the ruler who found the Principate, but Augustus adopted him to ensure a smooth transition.

Q. What do you think the term “Republic” refers to in the history of the Roman Empire?

Solution: The Republic was the name for a regime in which the reality of power lay with the Senate, a body dominated by a small group of wealthy families who formed the ‘nobility’. In practice, the Republic represented the government of the nobility, exercised through the body called the Senate. The Republic lasted from 509 BC to 27 BC, when it was overthrown by Octavian, the adopted son and heir of Julius Caesar, who later changed his name to Augustus. Membership of the Senate was for life, and wealth and office-holding counted for more than birth.
QUESTION: 4

Read the following extract carefully and answer the following question by choosing the correct option:

The famine prevalent for many successive years in many provinces has clearly displayed for men any understanding of the effect of malnutrition in generating illness. The city dwellers, as it was their custom to collect and store enough grain for the whole next year immediately after the harvest, carried off all the wheat, barley, beans and lentils, and left to the peasants, various kind of pulses after taking quite a large proportion of these to the city. After consuming what was left in the course of winter, the country people had to resort to unhealthy food in the spring; they ate twigs and shoots of trees and bushes and bulbs and roots of inedible plants….

Q. What did the city dwellers do?

Solution: City dwellers faced the noise, dirt, and crime of the cities, the hardships of factory work, and the overcrowded, dangerous conditions of tenements. Governments and city planners tried to alleviate dangerous conditions and make cities better, safer places to live.
QUESTION: 5

Read the following extract carefully and answer the following question by choosing the correct option:

The famine prevalent for many successive years in many provinces has clearly displayed for men any understanding of the effect of malnutrition in generating illness. The city dwellers, as it was their custom to collect and store enough grain for the whole next year immediately after the harvest, carried off all the wheat, barley, beans and lentils, and left to the peasants, various kind of pulses after taking quite a large proportion of these to the city. After consuming what was left in the course of winter, the country people had to resort to unhealthy food in the spring; they ate twigs and shoots of trees and bushes and bulbs and roots of inedible plants….

Q. As per the extract, what are the effects of malnutrition due to famine?

Solution: Famine leads to severe undernutrition especially affecting young children and pregnant women which is a public health emergency. Undernutrition weakens the body and increases the likelihood of acquiring infections, often leading to death.
QUESTION: 6

Read the following extract carefully and answer the following question by choosing the correct option:

A major difference between the two superpowers and their respective empires was that the Roman Empire was culturally much more diverse than that of Iran. The Parthians and later the Sasanians, the dynasties that ruled Iran in this period, ruled over a population that was largely Iranian. The Roman Empire, by contrast, was a mosaic of territories and cultures that were chiefly bound together by a common system of government. Many languages were spoken in the empire, but for the purposes of administration Latin and Greek were the most widely used, indeed the only languages. The upper classes of the east spoke and wrote in Greek, those of the west in Latin, and the boundary between these broad language areas ran somewhere across the middle of the Mediterranean, between the African provinces of Tripolitania (which was Latin speaking) and Cyrenaica (Greek-speaking). All those who lived in the empire were subjects of a single ruler, the emperor, regardless of where they lived and what language they spoke.

Q. Parthians and Sasanians were what?

Solution: The Parthian Empire, also known as the Arsacid Empire, was a major Iranian political and cultural power in ancient Iran from 247 BC to 224 AD.

The Sasanian or Sassanid Empire, officially known as the Empire of Iranians, and also called the Neo-Persian Empire by historians, was the last Persian imperial dynasty before the Muslim conquest in the mid seventh century AD.

QUESTION: 7

Read the following extract carefully and answer the following question by choosing the correct option:

A major difference between the two superpowers and their respective empires was that the Roman Empire was culturally much more diverse than that of Iran. The Parthians and later the Sasanians, the dynasties that ruled Iran in this period, ruled over a population that was largely Iranian. The Roman Empire, by contrast, was a mosaic of territories and cultures that were chiefly bound together by a common system of government. Many languages were spoken in the empire, but for the purposes of administration Latin and Greek were the most widely used, indeed the only languages. The upper classes of the east spoke and wrote in Greek, those of the west in Latin, and the boundary between these broad language areas ran somewhere across the middle of the Mediterranean, between the African provinces of Tripolitania (which was Latin speaking) and Cyrenaica (Greek-speaking). All those who lived in the empire were subjects of a single ruler, the emperor, regardless of where they lived and what language they spoke.

Q. Tripolitania is in :

Solution: Tripolitania, Arabic Ṭarābulus, historical region of North Africa that now forms the northwestern part of Libya. In the 7th century BC three Phoenician colonies were established on the shores of the Gulf of Sidra, which was originally inhabited by Berber-speaking people.
QUESTION: 8

Study the below picture of Roman Empire carefully and answer the following question by choosing the correct option:

Q. What constituted the heart of the empire?

Solution: Mediterranean Sea separates the continents of Europe and Africa. The Mediterranean Sea is called the heart of Rome’s empire.
QUESTION: 9

When did the Roman Empire become a Republic?

Solution: The Roman Republic was founded in 509 B.C.E. after the last Etruscan king that ruled Rome was overthrown. Rome's next government served as a representative democracy in the form of a republic.
QUESTION: 10

Find out from the following pairs which one is correctly matched:

Solution:
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code