Miscellaneous Test: Number Series- 3


30 Questions MCQ Test UPSC CSAT: Logical Reasoning (LR) & Data Interpretation (DI) | Miscellaneous Test: Number Series- 3


Description
This mock test of Miscellaneous Test: Number Series- 3 for Banking Exams helps you for every Banking Exams entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for Banking Exams Miscellaneous Test: Number Series- 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Miscellaneous Test: Number Series- 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Banking Exams students definitely take this Miscellaneous Test: Number Series- 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Miscellaneous Test: Number Series- 3 extra questions, long questions & short questions for Banking Exams on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directions to Solve

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

6, 15, 35, 77, 165, 221

Solution:

The terms of the series are products of two consecutive prime numbers i.e. (2 x 3),

(3 x 5), (5 x 7), (7 x 11),.....

So, 165 is wrong and must be replaced by (11 x 13) i.e. 143.

QUESTION: 2

Directions to Solve

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

121, 143, 165, 186, 209

Solution:

Each term in the series is obtained by adding 22 to the preceding term.

So, 186 is wrong and must be replaced by (165 + 22) i.e. 187.

QUESTION: 3

Directions to Solve

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

8, 13, 21, 32, 47, 63, 83

Solution:

The correct pattern is + 5, + 8, + 11, + 14,.....

So, 47 is wrong and must be replaced by (32 + 14) i.e. 46.

QUESTION: 4

Directions to Solve

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

3, 4, 10, 32, 136, 685, 4116

Solution:

The correct pattern is x 1 + 1, x 2 + 2, x 3 + 3, x 4 + 4,.....

So, 32 is wrong and must be replaced by (10 x 3 + 3) i.e. 33.

QUESTION: 5

Directions to Solve

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

1, 2, 4, 8, 16, 32, 64, 96

Solution:

Each term of the series is obtained by multiplying the preceding term by 2.

So, 96 is wrong and must be replaced by (64 x 2) i.e. 128.

QUESTION: 6

Directions to Solve

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

105, 85, 60, 30, 0, - 45, - 90

Solution:

The correct pattern is - 20, - 25, - 30,.....

So, 0 is wrong and must be replaced by (30 - 35) i.e. - 5.

QUESTION: 7

Directions to Solve

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

2, 5, 10, 17, 26, 37, 50, 64

Solution:

The terms of the series are (12 + 1), (22 + 1), (32 + 1), (42 + 1), (52 + 1), (62 + 1),

(72+1),.....

So, 64 is wrong and must be replaced by (82 + 1) i.e. 65.

QUESTION: 8

Directions to Solve

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

125, 126, 124, 127, 123, 129

Solution:

The correct pattern is + 1, - 2, + 3, - 4, + 5.

So, 129 is wrong and must be replaced by (123 + 5) i.e. 128.

QUESTION: 9

Directions to Solve

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

1,3,12,25,48

Solution:

The terms of the series are (l2 - 02), (22 - l2), (42 - 22), (62 - 32) and (82 - 42).

So, 25 is wrong and must be replaced by (62 - 32) i.e. 27.

QUESTION: 10

Directions to Solve

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

2, 5, 10, 50, 500, 5000

Solution:

Each term of the series is the product of the preceding two terms.

So, 5000 is wrong and must be replaced by (50 x 500) i.e. 25000.

QUESTION: 11

Directions to Solve

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

15, 16, 22, 29, 45, 70

Solution:

The correct pattern is + 1, + 4, + 9, + 16, + 25 i.e. + 12, + 22, + 32, + 42, + 52.

So, 22 is wrong and must be replaced by (16 + 4) i.e. 20.

QUESTION: 12

Directions to Solve

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

8, 14, 26, 48, 98, 194, 386

Solution:

The correct pattern is x 2 - 2.

So, 48 is wrong and must be replaced by (26 x 2 - 2) i.e. 50.

QUESTION: 13

Directions to Solve

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

3, 10, 27, 4, 16, 64, 5, 25, 125

Solution:

The correct sequence is 3, 32, 33, 4, 42, 43, 5, 52, 53.

So, 10 is wrong and must be replaced by 32 i.e. 9.

QUESTION: 14

Directions to Solve

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

4, 10, 22, 46, 96, 190, 382

Solution:

The correct pattern is + 6, + 12, + 24, + 48, + 96, + 192.

So, 96 is wrong and must be replaced by (46 + 48) i.e. 94.

QUESTION: 15

Directions to Solve

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

1, 5, 9, 15, 25, 37, 49

Solution:

The terms of the given series are 12, (22 + 1), 32, (42..+ 1), 52, (62 + 1), 72.

So, 15 is wrong and must be replaced by (42 + 1) i.e. 17.

QUESTION: 16

Directions to Solve

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

2, 6, 24, 96, 285, 568, 567

Solution:

The correct pattern is x 6 - 6, x 5 - 5, x 4 - 4,.....

So, 24 is wrong and must be replaced by (6 x 5 - 5) i.e. 25.

QUESTION: 17

Directions to Solve

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

3, 2, 8, 9, 13, 22, 18, 32, 23, 42

Solution:

The given sequence is a combination of two series:

I. 3, 8, 13, 18, 23 and II. 2, 9, 22, 32, 42

The pattern in I is + 5, and the pattern in II is + 10. So, in II, 9 is wrong and must be replaced by (2 + 10) i.e. 12.

QUESTION: 18

Directions to Solve

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

196, 169, 144, 121, 101

Solution:

The sequence is (14)2, (13)2, (12)2, (11)2, (10)2.

So, 101 is wrong and must be replaced by (10)2 i.e. 100.

QUESTION: 19

Directions to Solve

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

56, 58, 62, 70, 84, 118, 182

Solution:

The correct pattern is + 2, + 4, + 8, + 16, + 32, + 64 i.e. + 2, + 22, + 23, + 24, + 25, + 26.

So, 84 is wrong and must be replaced by (70 + 16) i.e. 86.

QUESTION: 20

Directions to Solve

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

1, 5, 5, 9, 7, 11, 11, 15, 12, 17

Solution:

The given sequence is a combination of two series:

I. 1, 5, 7, 11, 12 and II. 5, 9, 11, 15, 17

The pattern in both I and II is + 4, + 2, + 4, + 2. So, 12 is wrong and must be replaced by (11 + 2) i.e. 13.

QUESTION: 21

Directions to Solve

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

25, 36, 49, 81, 121, 169, 225

Solution:

The correct sequence is 52, 72, 92, 112, 132, 152. So, 36 is wrong.

QUESTION: 22

Directions to Solve

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

1, 3, 10, 21, 64, 129, 356, 777

Solution:

The correct pattern is x 2 + 1, x 3 + 1, x 2 + 1, x 3 + 1,.....

So, 356 is wrong and must be replaced by (129 x 3 + 1) i.e. 388.

QUESTION: 23

Directions to Solve

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

5, 10, 40, 80, 320, 550, 2560

Solution:

The correct pattern is x 2, x 4, x 2, x 4, .....

So, 550 is wrong and must be replaced by (320 x 2) i.e. 640.

QUESTION: 24

Directions to Solve

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

2, 3, 4, 4, 6, 8, 9, 12, 16

Solution:

The given sequence is a combination of three series:

I. 1st, 4th, 7th terms i.e. 2, 4, 9,.....

II. 2nd, 5th, 8th terms i.e. 3, 6, 12,.....

III. 3rd, 6th, 9th terms i.e. 4, 8, 16,.....

In each one of I, II and III, each term is twice the preceding term. So, 9 is wrong and must be replaced by (4 x 2) i.e. 8.

QUESTION: 25

Directions to Solve

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

11, 5, 20, 12, 40, 26, 74, 54

Solution:

The given sequence is a combination of two series :

I. 11, 20, 40, 74 and II. 5, 12, 26, 54

The correct pattern in I is + 9, + 18, + 36,.....

So, 40 is wrong and must be replaced by (20 + 18) i.e. 38.

QUESTION: 26

Directions to Solve

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

5, 27, 61, 122, 213, 340, 509

Solution:

The terms of the series are (23 - 3), (33 - 3), (43 - 3), (53 - 3), (63 - 3), (73 - 3),

(83-3).

So, 27 is wrong and must be replaced (33 - 3) i.e. 24.

QUESTION: 27

Directions to Solve

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

3, 7, 15, 39, 63, 127, 255, 511

Solution:

The correct pattern is x 2 + 1.

So, 39 is wrong and must be replaced by (15 x 2 + 1) i.e. 31.

QUESTION: 28

Directions to Solve

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

380, 188, 92, 48, 20, 8, 2

Solution:

The correct pattern is - 192, - 96, - 48, - 24, - 12, - 6.

So, 48 is wrong and must be replaced by (92 - 48) i.e. 44.

QUESTION: 29

Directions to Solve

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

16, 22, 30, 45, 52, 66

Solution:

The correct pattern is + 6, + 8, + 10, + 12, + 14.

So, 45 is wrong and must be replaced by (30 + 10) i.e. 40.

QUESTION: 30

Directions to Solve

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

10, 26, 74, 218, 654, 1946, 5834

Solution:

The correct pattern is x 3 - 4.

So, 654 is wrong and must be replaced by (218 x 3 - 4) i.e. 650.

Similar Content

Related tests