Test: Arun Sharma Based Level 3: Number Series


15 Questions MCQ Test UPSC CSAT: Logical Reasoning (LR) & Data Interpretation (DI) | Test: Arun Sharma Based Level 3: Number Series


Description
This mock test of Test: Arun Sharma Based Level 3: Number Series for Banking Exams helps you for every Banking Exams entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Banking Exams Test: Arun Sharma Based Level 3: Number Series (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Arun Sharma Based Level 3: Number Series quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Banking Exams students definitely take this Test: Arun Sharma Based Level 3: Number Series exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Arun Sharma Based Level 3: Number Series extra questions, long questions & short questions for Banking Exams on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directions for questions: Based on the series of numbers given in the question, find the next / missing number in the series.

3, 9, 36, 180, ?

Solution:

The given series follows the pattern x 3 , x 4 , x 5  and so on.
Hence last term will be 180 x 6 = 1080. 

QUESTION: 2

Directions for questions: Based on the series of numbers given in the question, find the next / missing number in the series.

100, 50, ? , 12.5, 6.25

Solution:

Each term is divided by 2 to get the next term.
Hence missing term will be 50 / 2 = 25. 

QUESTION: 3

Directions for questions: Based on the series of numbers given in the question, find the next / missing number in the series.

5, 7, 11, 13, 17, ?

Solution:

Here the pattern is + 2, + 4 , + 2, + 4  and so on.
Hence last term will be 17 + 2 = 19. 

QUESTION: 4

Directions for questions: Based on the series of numbers given in the question, find the next / missing number in the series.

81, 100, 121, 144, ?

Solution:

The given series is set of perfect squares starting from 9.
Hence last term will be 132 = 169. 

QUESTION: 5

Directions for questions: Based on the series of numbers given in the question, find the next / missing number in the series.

99, 91, 75, 67, 51, 43, ?

Solution:

The terms are formed by subtracting 8 and 16 alternately from the previous term.
Hence the required term will be (43 – 16)= 27. 

QUESTION: 6

Directions for questions: Based on the series of numbers given in the question, find the next / missing number in the series.

2, 0, 3, 1, 4, ?

Solution:

Alternate terms of the given series form two different series.
First, 2, 3, 4, 5 and the second 0 , 1, 2, 3 .
Hence last term will be 2.

QUESTION: 7

Directions for questions: Based on the series of numbers given in the question, find the next / missing number in the series.

6, 15, 33, 69, ?, 285

Solution:

Pattern is (x 2 + 3).
Hence missing term will be 69 x 2 + 3 = 141.

QUESTION: 8

Directions for questions: Based on the series of numbers given in the question, find the next / missing number in the series.

0, 6, 24, 60, ?

Solution:

Pattern  is (13 – 1) ; (23 – 2) ; (33 – 3) and so on.
Hence last term will be (53 – 5) = 120. 

QUESTION: 9

Directions for questions: Based on the series of numbers given in the question, find the next / missing number in the series.

2, 3, 10, 15, 26, ?

Solution:

Pattern is (12 + 1) ; (22 – 1) ; (32 + 1) ; (42 – 1) and so on.
Hence last term will be (62 -1) = 35.

QUESTION: 10

Directions for questions: Based on the series of numbers given in the question, find the next / missing number in the series.

500, 379, 548, 323, ?

Solution:

Pattern is  (- 112 ;  + 132; - 152 ;  + 17and so on).
Hence next term will be (323 + 172) = 612.

QUESTION: 11

Directions for questions: Based on the series of numbers given in the question, find the next / missing number in the series.

6, 22, 34, 78, ?

Solution:

Pattern is (2x + 10 ;  2x – 10 ;  2x + 10 ;  2x - 10).
Hence next term will be (78 x 2 - 10) =  146.

QUESTION: 12

Directions for questions: Based on the series of numbers given in the question, find the next / missing number in the series.

1, 2, 6, 33, 289, ?

Solution:

Difference between consecutive terms are 11, 22, 33, 44.
Hence next term will be (289 + 55) = 3414.

QUESTION: 13

Directions for questions: Based on the series of numbers given in the question, find the next / missing number in the series.

6, 14, 36, 98, 276, ?

Solution:

Pattern is 11 + 21 + 31 ; 1+ 2+ 32 ; 1+ 2+ 33 and so on.
Hence next term will be (16 + 26 + 3= 1 + 64 + 729) = 794.

QUESTION: 14

Directions for questions: Based on the series of numbers given in the question, find the next / missing number in the series.

5,  7, 17, 55, 225, ?

Solution:

Pattern is (x 1 + 2 ;  x 2 + 3  ;  x 3 + 4 and so on).
Hence next term will be (225 x 5 + 6) = 1131. 

QUESTION: 15

Directions for questions: Based on the series of numbers given in the question, find the next / missing number in the series.

0, 7, 26, 63, ?

Solution:

The given series follows the pattern (13 – 1); (23 – 1) ; (33 – 1) and so on.
Hence last term will be (53 – 1) = 124.

Similar Content

Related tests