Test: Classification- 13


20 Questions MCQ Test UPSC CSAT: Logical Reasoning (LR) & Data Interpretation (DI) | Test: Classification- 13


Description
This mock test of Test: Classification- 13 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Classification- 13 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Classification- 13 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Classification- 13 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Classification- 13 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directions to Solve

In each of the following questions, five words have been given out of which four are alike in some manner, while the fifth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Cliffs are structures formed by underground water, while cliffs are formed by sea.

QUESTION: 2

Directions to Solve

In each of the following questions, five words have been given out of which four are alike in some manner, while the fifth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except India are land locked countries, while India is a peninsula.

QUESTION: 3

Directions to Solve

In each of the following questions, five words have been given out of which four are alike in some manner, while the fifth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Python are venomous snakes.

QUESTION: 4

Directions to Solve

In each of the following questions, five words have been given out of which four are alike in some manner, while the fifth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

Ass is the only beast of burden in the group.

QUESTION: 5

Directions to Solve

In each of the following questions, five words have been given out of which four are alike in some manner, while the fifth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Goblet are-supernatural creatures.

QUESTION: 6

Directions to Solve

In each of the following questions, five words have been given out of which four are alike in some manner, while the fifth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Granite are different types of coal, while granite is a rock.

QUESTION: 7

Directions to Solve

In each of the following questions, five words have been given out of which four are alike in some manner, while the fifth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Paragon are evildoers.

QUESTION: 8

Directions to Solve

In each of the following questions, five words have been given out of which four are alike in some manner, while the fifth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Nerves are parts of the heart.

QUESTION: 9

Directions to Solve

In each of the following questions, five words have been given out of which four are alike in some manner, while the fifth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Thermosphere are layers of atmosphere.

QUESTION: 10

Directions to Solve

In each of the following questions, five words have been given out of which four are alike in some manner, while the fifth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Banana are juicy fruits.

QUESTION: 11

Directions to Solve

In each of the following questions, five words have been given out of which four are alike in some manner, while the fifth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Cotton are food crops, while cotton is a fibre crop.

QUESTION: 12

Directions to Solve

In each of the following questions, five words have been given out of which four are alike in some manner, while the fifth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Amazon are Asian rivers.

QUESTION: 13

Directions to Solve

In each of the following questions, five words have been given out of which four are alike in some manner, while the fifth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Bhadravati are places related with Gandhiji.

QUESTION: 14

Directions to Solve

In each of the following questions, five words have been given out of which four are alike in some manner, while the fifth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Cousin are relations of the same generation.

QUESTION: 15

Directions to Solve

In each of the following questions, five words have been given out of which four are alike in some manner, while the fifth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Mango have more than one seed.

QUESTION: 16

Directions to Solve

In each of the following questions, five words have been given out of which four are alike in some manner, while the fifth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Colonel are ranks of the army.

QUESTION: 17

Directions to Solve

In each of the following questions, five words have been given out of which four are alike in some manner, while the fifth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Dogri are tribal groups, while Dogri is a language.

QUESTION: 18

Directions to Solve

In each of the following questions, five words have been given out of which four are alike in some manner, while the fifth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except X-ray are electronic media.

QUESTION: 19

Directions to Solve

In each of the following questions, five words have been given out of which four are alike in some manner, while the fifth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Thalamus are hormone-secreting glands.

QUESTION: 20

Directions to Solve

In each of the following questions, five words have been given out of which four are alike in some manner, while the fifth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Mariana are waterfalls, while Mariana is a trench.

Related tests