Test: Classification- 16


20 Questions MCQ Test UPSC CSAT: Logical Reasoning (LR) & Data Interpretation (DI) | Test: Classification- 16


Description
This mock test of Test: Classification- 16 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Classification- 16 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Classification- 16 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Classification- 16 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Classification- 16 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directions to Solve

In each of the following questions, four words have been given out of which three are alike in some manner, while the fourth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Mustard are food grains, while mustard is an oilseed.

QUESTION: 2

Directions to Solve

In each of the following questions, four words have been given out of which three are alike in some manner, while the fourth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Vijayawada are capitals of states of India.

QUESTION: 3

Directions to Solve

In each of the following questions, four words have been given out of which three are alike in some manner, while the fourth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Nagpur are capital cities.

QUESTION: 4

Directions to Solve

In each of the following questions, four words have been given out of which three are alike in some manner, while the fourth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Table are used for sitting.

QUESTION: 5

Directions to Solve

In each of the following questions, four words have been given out of which three are alike in some manner, while the fourth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Rhea are kinds of fishes.

QUESTION: 6

Directions to Solve

In each of the following questions, four words have been given out of which three are alike in some manner, while the fourth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

Piano is the only musical instrument in the group.

QUESTION: 7

Directions to Solve

In each of the following questions, four words have been given out of which three are alike in some manner, while the fourth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Biogas are fossil fuels.

QUESTION: 8

Directions to Solve

In each of the following questions, four words have been given out of which three are alike in some manner, while the fourth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Lake show movement.

QUESTION: 9

Directions to Solve

In each of the following questions, four words have been given out of which three are alike in some manner, while the fourth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Milk are artificially prepared drinks.

QUESTION: 10

Directions to Solve

In each of the following questions, four words have been given out of which three are alike in some manner, while the fourth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Nymph are stages in the life cycle of a butterfly, while nymph is a young cockroach.

QUESTION: 11

Directions to Solve

In each of the following questions, four words have been given out of which three are alike in some manner, while the fourth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Cube are circular figures.

QUESTION: 12

Directions to Solve

In each of the following questions, four words have been given out of which three are alike in some manner, while the fourth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Circle are figures made up of straight lines.

QUESTION: 13

Directions to Solve

In each of the following questions, four words have been given out of which three are alike in some manner, while the fourth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Aluminium are magnetic materials.

QUESTION: 14

Directions to Solve

In each of the following questions, four words have been given out of which three are alike in some manner, while the fourth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Needle are used for cutting.

QUESTION: 15

Directions to Solve

In each of the following questions, four words have been given out of which three are alike in some manner, while the fourth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Chandelas were associated with ancient kingdoms in southern India, while Chandelas formed a kingdom in north India.

QUESTION: 16

Directions to Solve

In each of the following questions, four words have been given out of which three are alike in some manner, while the fourth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Character are external qualities.

QUESTION: 17

Directions to Solve

In each of the following questions, four words have been given out of which three are alike in some manner, while the fourth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Student constitute the staff of an educational institution.

QUESTION: 18

Directions to Solve

In each of the following questions, four words have been given out of which three are alike in some manner, while the fourth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Ear are internal organs.

QUESTION: 19

Directions to Solve

In each of the following questions, four words have been given out of which three are alike in some manner, while the fourth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Walrus are fur-bearing animals.

QUESTION: 20

Directions to Solve

In each of the following questions, four words have been given out of which three are alike in some manner, while the fourth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All others are paid in return for doing some work.

Related tests