Test: Classification- 20


25 Questions MCQ Test UPSC CSAT: Logical Reasoning (LR) & Data Interpretation (DI) | Test: Classification- 20


Description
This mock test of Test: Classification- 20 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Classification- 20 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Classification- 20 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Classification- 20 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Classification- 20 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directions to Solve

In each of the following questions, four words have been given out of which three are alike in some manner, while the fourth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Ship are types of boats.

QUESTION: 2

Directions to Solve

In each of the following questions, four words have been given out of which three are alike in some manner, while the fourth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Anemometer are instruments used in Physics.

QUESTION: 3

Directions to Solve

In each of the following questions, four words have been given out of which three are alike in some manner, while the fourth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Crank are mechanical parts of a car.

QUESTION: 4

Directions to Solve

In each of the following questions, four words have been given out of which three are alike in some manner, while the fourth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

Petticoats is the only undergarment in the group.

QUESTION: 5

Directions to Solve

In each of the following questions, four words have been given out of which three are alike in some manner, while the fourth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Breathing are voluntary activities.

QUESTION: 6

Directions to Solve

In each of the following questions, four words have been given out of which three are alike in some manner, while the fourth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Kandla are ranges of Himalayas, while Kandla is a sea-port.

QUESTION: 7

Directions to Solve

In each of the following questions, four words have been given out of which three are alike in some manner, while the fourth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Montgomery were Admirals. Nimitz was U.S. Admiral, Yamamoto was Japanese Admiral and Nelson was British Admiral, while Montgomery was British Field Marshal.

QUESTION: 8

Directions to Solve

In each of the following questions, four words have been given out of which three are alike in some manner, while the fourth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except View are synonyms.

QUESTION: 9

Directions to Solve

In each of the following questions, four words have been given out of which three are alike in some manner, while the fourth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Parrot are birds of prey.

QUESTION: 10

Directions to Solve

In each of the following questions, four words have been given out of which three are alike in some manner, while the fourth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All others are round objects.

QUESTION: 11

Directions to Solve

In each of the following questions, four words have been given out of which three are alike in some manner, while the fourth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Identification are synonyms.

QUESTION: 12

Directions to Solve

In each of the following questions, four words have been given out of which three are alike in some manner, while the fourth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Enmity are synonyms.

QUESTION: 13

Directions to Solve

In each of the following questions, four words have been given out of which three are alike in some manner, while the fourth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Curtain are parts of bed-spread.

QUESTION: 14

Directions to Solve

In each of the following questions, four words have been given out of which three are alike in some manner, while the fourth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

Centaur is the only imaginary-creature in the group.

QUESTION: 15

Directions to Solve

In each of the following questions, four words have been given out of which three are alike in some manner, while the fourth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All others are general books.

QUESTION: 16

Directions to Solve

In each of the following questions, four words have been given out of which three are alike in some manner, while the fourth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Eagle are scavengers.

QUESTION: 17

Directions to Solve

In each of the following questions, four words have been given out of which three are alike in some manner, while the fourth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All others are synonyms.

QUESTION: 18

Directions to Solve

In each of the following questions, four words have been given out of which three are alike in some manner, while the fourth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All others are adjectives.

QUESTION: 19

Directions to Solve

In each of the following questions, four words have been given out of which three are alike in some manner, while the fourth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Amoeba are multicellular organisms, while amoeba is unicellular.

QUESTION: 20

Directions to Solve

In each of the following questions, four words have been given out of which three are alike in some manner, while the fourth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All others are preliminary stages of an experiment.

QUESTION: 21

Directions to Solve

In each of the following questions, four words have been given out of which three are alike in some manner, while the fourth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All others indicate disorder of health.

QUESTION: 22

Directions to Solve

In each of the following questions, four words have been given out of which three are alike in some manner, while the fourth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Afghanistan are SAARC members.

QUESTION: 23

Directions to Solve

In each of the following questions, four words have been given out of which three are alike in some manner, while the fourth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Lai Bahadur Shastri were Presidents of some country, while Lai Bahadur Shastri was the Prime Minister of India.

QUESTION: 24

Directions to Solve

In each of the following questions, four words have been given out of which three are alike in some manner, while the fourth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Alzheimer's disease are psychological disorders.

QUESTION: 25

Directions to Solve

In each of the following questions, four words have been given out of which three are alike in some manner, while the fourth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All others are synonyms.