Test: Classification- 22


25 Questions MCQ Test UPSC CSAT: Logical Reasoning (LR) & Data Interpretation (DI) | Test: Classification- 22


Description
This mock test of Test: Classification- 22 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Classification- 22 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Classification- 22 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Classification- 22 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Classification- 22 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directions to Solve

In each of the following questions, certain pairs of words are given, out of which the words in all pairs except one, bear a certain common relationship. Choose the pair in which the words are differently related.

Question -

Choose the pair in which the words are differently related from the rest.

Solution:

In all other pairs, first is prepared by the second.

QUESTION: 2

Directions to Solve

In each of the following questions, certain pairs of words are given, out of which the words in all pairs except one, bear a certain common relationship. Choose the pair in which the words are differently related.

Question -

Choose the pair in which the words are differently related from the rest.

Solution:

In all other pairs, the given words are antonyms of each other.

QUESTION: 3

Directions to Solve

In each of the following questions, certain pairs of words are given, out of which the words in all pairs except one, bear a certain common relationship. Choose the pair in which the words are differently related.

Question -

Choose the pair in which the words are differently related from the rest.

Solution:

In all other pairs, first is the insect which damages the second.

QUESTION: 4

Directions to Solve

In each of the following questions, certain pairs of words are given, out of which the words in all pairs except one, bear a certain common relationship. Choose the pair in which the words are differently related.

Question -

Choose the pair in which the words are differently related from the rest.

Solution:

In all other pairs, second is the name given to artificial rearing of the first.

QUESTION: 5

Directions to Solve

In each of the following questions, certain pairs of words are given, out of which the words in all pairs except one, bear a certain common relationship. Choose the pair in which the words are differently related.

Question -

Choose the pair in which the words are differently related from the rest.

Solution:

In all other pairs, second is the person for whom the first works to earn money.

QUESTION: 6

Directions to Solve

In each of the following questions, certain pairs of words are given, out of which the words in all pairs except one, bear a certain common relationship. Choose the pair in which the words are differently related.

Question -

Choose the pair in which the words are differently related from the rest.

Solution:

In all other pairs, first is the means of transport on the medium denoted by the second.

QUESTION: 7

Directions to Solve

In each of the following questions, certain pairs of words are given, out of which the words in all pairs except one, bear a certain common relationship. Choose the pair in which the words are differently related.

Question -

Choose the pair in which the words are differently related from the rest.

Solution:

In all other pairs, first is the alloy used to make the second. (Iron is not an alloy but a metal.)

QUESTION: 8

Directions to Solve

In each of the following questions, certain pairs of words are given, out of which the words in all pairs except one, bear a certain common relationship. Choose the pair in which the words are differently related.

Question -

Choose the pair in which the words are differently related from the rest.

Solution:

In all other pairs, second is a unit of the first.

QUESTION: 9

Directions to Solve

In each of the following questions, certain pairs of words are given, out of which the words in all pairs except one, bear a certain common relationship. Choose the pair in which the words are differently related.

Question -

Choose the pair in which the words are differently related from the rest.

Solution:

In all other pairs, first moves about the second.

QUESTION: 10

Directions to Solve

In each of the following questions, certain pairs of words are given, out of which the words in all pairs except one, bear a certain common relationship. Choose the pair in which the words are differently related.

Question -

Choose the pair in which the words are differently related from the rest.

Solution:

In all other pairs, second is the form in which the first is preserved.

QUESTION: 11

Directions to Solve

In each of the following questions, certain pairs of words are given, out of which the words in all pairs except one, bear a certain common relationship. Choose the pair in which the words are differently related.

Question -

Choose the pair in which the words are differently related from the rest.

Solution:

In all other pairs, second is the class of animals to which the first belongs.

QUESTION: 12

Directions to Solve

In each of the following questions, certain pairs of words are given, out of which the words in all pairs except one, bear a certain common relationship. Choose the pair in which the words are differently related.

Question -

Choose the pair in which the words are differently related from the rest.

Solution:

The words in all other pairs are synonyms.

QUESTION: 13

Directions to Solve

In each of the following questions, certain pairs of words are given, out of which the words in all pairs except one, bear a certain common relationship. Choose the pair in which the words are differently related.

Question -

Choose the pair in which the words are differently related from the rest.

Solution:

In all other pairs, second is the head of the first.

QUESTION: 14

Directions to Solve

In each of the following questions, certain pairs of words are given, out of which the words in all pairs except one, bear a certain common relationship. Choose the pair in which the words are differently related.

Question -

Choose the pair in which the words are differently related from the rest.

Solution:

In all other pairs, first is required by the second for its functioning.

QUESTION: 15

Directions to Solve

In each of the following questions, certain pairs of words are given, out of which the words in all pairs except one, bear a certain common relationship. Choose the pair in which the words are differently related.

Question -

Choose the pair in which the words are differently related from the rest.

Solution:

In all other pairs, the two words denote things which serve the same purpose.

QUESTION: 16

Directions to Solve

In each of the following questions, certain pairs of words are given, out of which the words in all pairs except one, bear a certain common relationship. Choose the pair in which the words are differently related.

Question -

Choose the pair in which the words are differently related from the rest.

Solution:

In all other pairs, second is the correct Indian name of the planet denoted by the first.

QUESTION: 17

Directions to Solve

In each of the following questions, certain pairs of words are given, out of which the words in all pairs except one, bear a certain common relationship. Choose the pair in which the words are differently related.

Question -

Choose the pair in which the words are differently related from the rest.

Solution:

In all other pairs, second is the place where first works.

QUESTION: 18

Directions to Solve

In each of the following questions, certain pairs of words are given, out of which the words in all pairs except one, bear a certain common relationship. Choose the pair in which the words are differently related.

Question -

Choose the pair in which the words are differently related from the rest.

Solution:

In all other pairs, second is an essential part which serves the main purpose of the first.

QUESTION: 19

Directions to Solve

In each of the following questions, certain pairs of words are given, out of which the words in all pairs except one, bear a certain common relationship. Choose the pair in which the words are differently related.

Question -

Choose the pair in which the words are differently related from the rest.

Solution:

In all other pairs, first is the name of the scientist who discovered the second.

QUESTION: 20

Directions to Solve

In each of the following questions, certain pairs of words are given, out of which the words in all pairs except one, bear a certain common relationship. Choose the pair in which the words are differently related.

Question -

Choose the pair in which the words are differently related from the rest.

Solution:

In all other pairs, first is the name of a desert which is situated in the country denoted by the second.

QUESTION: 21

Directions to Solve

In each of the following questions, certain pairs of words are given, out of which the words in all pairs except one, bear a certain common relationship. Choose the pair in which the words are differently related.

Question -

Choose the pair in which the words are differently related from the rest.

Solution:

The words in all other pairs are antonyms of each other.

QUESTION: 22

Directions to Solve

In each of the following questions, certain pairs of words are given, out of which the words in all pairs except one, bear a certain common relationship. Choose the pair in which the words are differently related.

Question -

Choose the pair in which the words are differently related from the rest.

Solution:

In all other pairs, second is a product obtained from the first.

QUESTION: 23

Directions to Solve

In each of the following questions, certain pairs of words are given, out of which the words in all pairs except one, bear a certain common relationship. Choose the pair in which the words are differently related.

Question -

Choose the pair in which the words are differently related from the rest.

Solution:

In all other pairs, first is a product extracted from the second.

QUESTION: 24

Directions to Solve

In each of the following questions, certain pairs of words are given, out of which the words in all pairs except one, bear a certain common relationship. Choose the pair in which the words are differently related.

Question -

Choose the pair in which the words are differently related from the rest.

Solution:

In all other pairs, first is an instrument used to measure the second.

QUESTION: 25

Directions to Solve

In each of the following questions, certain pairs of words are given, out of which the words in all pairs except one, bear a certain common relationship. Choose the pair in which the words are differently related.

Question -

Choose the pair in which the words are differently related from the rest.

Solution:

In all other pairs, second is the capital of the first.