Test: Logical Sequence- 3


30 Questions MCQ Test UPSC CSAT: Logical Reasoning (LR) & Data Interpretation (DI) | Test: Logical Sequence- 3


Description
This mock test of Test: Logical Sequence- 3 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Logical Sequence- 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Logical Sequence- 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Logical Sequence- 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Logical Sequence- 3 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directions to Solve

In each of the following questions, arrange the given words in a meaningful sequence and thus find the correct answer from alternatives.

Question -

 

Arrange the words given below in a meaningful sequence.

 

1. Key2. Door3. Lock4. Room5. Switch on 

 

 

Solution:

The correct order is :

 

KeyLockDoorRoomSwitch on13245

 

QUESTION: 2

Directions to Solve

In each of the following questions, arrange the given words in a meaningful sequence and thus find the correct answer from alternatives.

Question -

 

Arrange the words given below in a meaningful sequence.

 

1. Word2. Paragraph3. Sentence4. Letters5. Phrase 

 

 

Solution:

The correct order is :

 

LettersWordPhraseSentenceParagraph41532

 

QUESTION: 3

Directions to Solve

In each of the following questions, arrange the given words in a meaningful sequence and thus find the correct answer from alternatives.

Question -

 

Arrange the words given below in a meaningful sequence.

 

1. Poverty2. Population3. Death4. Unemployment5. Disease 

 

 

Solution:

The correct order is :

 

PopulationUnemploymentPovertyDiseaseDeath24153

 

QUESTION: 4

Directions to Solve

In each of the following questions, arrange the given words in a meaningful sequence and thus find the correct answer from alternatives.

Question -

 

Arrange the words given below in a meaningful sequence.

 

1. Police2. Punishment3. Crime4. Judge5. Judgement 

 

 

Solution:

The correct order is :

 

CrimePoliceJudgeJudgementPunishment31452

 

QUESTION: 5

Directions to Solve

In each of the following questions, arrange the given words in a meaningful sequence and thus find the correct answer from alternatives.

Question -

 

Arrange the words given below in a meaningful sequence.

 

1. Family2. Community3. Member4. Locality5. Country 

 

 

Solution:

The correct order is :

 

MemberFamilyCommunityLocalityCountry31245

 

QUESTION: 6

Directions to Solve

In each of the following questions, arrange the given words in a meaningful sequence and thus find the correct answer from alternatives.

Question -

 

Arrange the words given below in a meaningful sequence.

 

1. Leaf2. Fruit3. Stem4. Root5. Flower 

 

 

Solution:

The correct order is :

 

RootStemLeafFlowerFruit43152

 

QUESTION: 7

Directions to Solve

In each of the following questions, arrange the given words in a meaningful sequence and thus find the correct answer from alternatives.

Question -

 

Arrange the words given below in a meaningful sequence.

 

1. Nation2. Village3. City4. District5. State 

 

 

Solution:

The correct order is :

 

VillageCityDistrictStateNation23451

 

QUESTION: 8

Directions to Solve

In each of the following questions, arrange the given words in a meaningful sequence and thus find the correct answer from alternatives.

Question -

 

Arrange the words given below in a meaningful sequence.

 

1. Cut2. Put on3. Mark4. Measure5. Tailor 

 

 

Solution:

The correct order is :

 

MeasureMarkCutTailorPut on43152

 

QUESTION: 9

Directions to Solve

In each of the following questions, arrange the given words in a meaningful sequence and thus find the correct answer from alternatives.

Question -

 

Arrange the words given below in a meaningful sequence.

 

1. Caste2. Family3. Newly married Couple4. Clan5. Species 

 

 

Solution:

The correct order is :

 

Newly married CoupleFamilyCasteClanSpecies32145

 

QUESTION: 10

Directions to Solve

In each of the following questions, arrange the given words in a meaningful sequence and thus find the correct answer from alternatives.

Question -

 

Arrange the words given below in a meaningful sequence.

 

1. House2. Street3. Room4. Town5. District 

 

 

Solution:

The correct order is :

 

RoomHouseStreetTownDistrict31245

 

QUESTION: 11

Directions to Solve

In each of the following questions, arrange the given words in a meaningful sequence and thus find the correct answer from alternatives.

Question -

 

Arrange the words given below in a meaningful sequence.

 

1. Wall2. Clay3. House4. Room5. Bricks 

 

 

Solution:

The correct order is :

 

ClayBricksWallRoomHouse25143

 

QUESTION: 12

Directions to Solve

In each of the following questions, arrange the given words in a meaningful sequence and thus find the correct answer from alternatives.

Question -

 

Arrange the words given below in a meaningful sequence.

 

1. Probation2. Interview3. Selection4. Appointment5. Advertisement6. Application

 

 

Solution:

The correct order is :

 

AdvertisementApplicationInterviewSelectionAppointmentProbation562341

 

QUESTION: 13

Directions to Solve

In each of the following questions, arrange the given words in a meaningful sequence and thus find the correct answer from alternatives.

Question -

 

Arrange the words given below in a meaningful sequence.

 

1. Elephant2. Cat3. Mosquito4. Tiger5. Whale 

 

 

Solution:

The correct order is :

 

MosquitoCatTigerElephantWhale32415

 

QUESTION: 14

Directions to Solve

In each of the following questions, arrange the given words in a meaningful sequence and thus find the correct answer from alternatives.

Question -

 

Arrange the words given below in a meaningful sequence.

 

1. Yarn2. Plant3. Saree4. Cotton5. Cloth 

 

 

Solution:

The correct order is :

 

PlantCottonYarnClothSaree24153

 

QUESTION: 15

Directions to Solve

In each of the following questions, arrange the given words in a meaningful sequence and thus find the correct answer from alternatives.

Question -

 

Arrange the words given below in a meaningful sequence.

 

1. Infant2. Old3. Adult4. Adolescent5. Child 

 

 

Solution:

The correct order is :

 

InfantChildAdolescentAdultOld15432

 

QUESTION: 16

Directions to Solve

In each of the following questions, arrange the given words in a meaningful sequence and thus find the correct answer from alternatives.

Question -

 

Arrange the words given below in a meaningful sequence.

 

1. Leaves2. Branch3. Flower4. Tree5. Fruit 

 

 

Solution:

The correct order is :

 

TreeBranchLeavesFlowerFruit42135

 

QUESTION: 17

Directions to Solve

In each of the following questions, arrange the given words in a meaningful sequence and thus find the correct answer from alternatives.

Question -

 

Arrange the words given below in a meaningful sequence.

 

1. Tree2. Seed3. Flowers4. Fruit5. Plant 

 

 

Solution:

The correct order is :

 

SeedPlantTreeFlowersFruit25134

 

QUESTION: 18

Directions to Solve

In each of the following questions, arrange the given words in a meaningful sequence and thus find the correct answer from alternatives.

Question -

 

Arrange the words given below in a meaningful sequence.

 

1. Adult2. Child3. Infant4. Boy5. Adolescent 

 

 

Solution:

The correct order is :

 

InfantChildBoyAdolescentAdult32451

 

QUESTION: 19

Directions to Solve

In each of the following questions, arrange the given words in a meaningful sequence and thus find the correct answer from alternatives.

Question -

 

Arrange the words given below in a meaningful sequence.

 

1. Protect2. Pressure3. Relief4. Rain5. Flood 

 

 

Solution:

The correct order is :

 

PressureRainFloodProtectRelief24513

 

QUESTION: 20

Directions to Solve

In each of the following questions, arrange the given words in a meaningful sequence and thus find the correct answer from alternatives.

Question -

 

Arrange the words given below in a meaningful sequence.

 

1. Presentation2. Recommendation3. Arrival4. Discussion5. Introduction 

 

 

Solution:

The correct order is :

 

ArrivalIntroductionPresentationDiscussionRecommendation35142

 

QUESTION: 21

Directions to Solve

In each of the following questions, arrange the given words in a meaningful sequence and thus find the correct answer from alternatives.

Question -

 

Arrange the words given below in a meaningful sequence.

 

1. Income2. Status3. Education4. Well-being5. Job 

 

 

Solution:

The correct order is :

 

EducationJobIncomeStatusWell-being35124

 

QUESTION: 22

Directions to Solve

In each of the following questions, arrange the given words in a meaningful sequence and thus find the correct answer from alternatives.

Question -

 

Arrange the words given below in a meaningful sequence.

 

1. Heel2. Shoulder3. Skull4. Neck5. Knee6. Chest7. Thigh8. Stomach9. Face10. Hand

 

 

Solution:

The correct order is :

 

SkullFaceNeckShoulderHandChestStomachThighKneeHeel39421068751

 

QUESTION: 23

Directions to Solve

In each of the following questions, arrange the given words in a meaningful sequence and thus find the correct answer from alternatives.

Question -

 

Arrange the words given below in a meaningful sequence.

 

1. Rainbow2. Rain3. Sun4. Happy5. Child 

 

 

Solution:

The correct order is :

 

RainSunRainbowChildHappy23154

 

QUESTION: 24

Directions to Solve

In each of the following questions, arrange the given words in a meaningful sequence and thus find the correct answer from alternatives.

Question -

 

Arrange the words given below in a meaningful sequence.

   1. Never    2. Sometimes    3. Generally    4. Seldom    5. Always

 

Solution:
QUESTION: 25

Directions to Solve

In each of the following questions, arrange the given words in a meaningful sequence and thus find the correct answer from alternatives.

Question -

 

Arrange the words given below in a meaningful sequence.

   1. Index    2. Contents    3. Title    4. Chapters    5. Introduction

 

Solution:

The words given are sections found typically found inside a book.
They must be arranged in the order in which they appear.
So the order for these words 
Title, Contents, Introduction, Chapters, Index. 
3,2,5,4,1
 

QUESTION: 26

Directions to Solve

In each of the following questions, arrange the given words in a meaningful sequence and thus find the correct answer from alternatives.

Question -

 

Arrange the words given below in a meaningful sequence.

   1. Income    2. Status    3. Education    4. Well-being    5. Job

 

Solution:
QUESTION: 27

Directions to Solve

In each of the following questions, arrange the given words in a meaningful sequence and thus find the correct answer from alternatives.

Question -

 

Arrange the words given below in a meaningful sequence.

   1. Table    2. Tree    3. Wood    4. Seed    5. Plant

 

Solution:
QUESTION: 28

Directions to Solve

In each of the following questions, arrange the given words in a meaningful sequence and thus find the correct answer from alternatives.

Question -

 

Arrange the words given below in a meaningful sequence.

   1. Windows    2. Walls    3. Floor    4. Foundation    5. Roof    6. Room

 

Solution:
QUESTION: 29

Directions to Solve

In each of the following questions, arrange the given words in a meaningful sequence and thus find the correct answer from alternatives.

Question -

 

Arrange the words given below in a meaningful sequence.

   1. Presentation    2. Recommendation    3. Arrival    4. Discussion    5. Introduction

 

Solution:

The correct order is :

QUESTION: 30

Directions to Solve

In each of the following questions, arrange the given words in a meaningful sequence and thus find the correct answer from alternatives.

Question -

 

Arrange the words given below in a meaningful sequence.

   1. Butterfly    2. Cocoon    3. Egg    4. Worm

 

Solution:

Egg → Worm → Cocoon → Butterfly

Related tests