Test: Casting Level - 1


20 Questions MCQ Test Manufacturing and Industrial Engineering | Test: Casting Level - 1


Description
This mock test of Test: Casting Level - 1 for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Casting Level - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Casting Level - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Casting Level - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Casting Level - 1 extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Small amount of carbonaceous material sprinkled on the inner surface of mould cavity is called:

Solution: Facing sand is carbonaceous material sprinkled to get better surface finish.

QUESTION: 2

Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists:

Solution: Top gate causes turbulence due to high head and velocity

Bottom gate unfavourable temperature gradient

Parting gate most widely used and economical

Step gate multiple gates are used for heavy and large castings

QUESTION: 3

A sand casting mould assembly is shown in the above figure. The elements marked A and B are respectively

Solution: The vertical tapered section is sprue. It is tapered to avoid aspiration.

QUESTION: 4

Which of the following are the requirements of an ideal gating system?

1. The molten metal should enter the mould cavity with as high velocity as possible.

2. It should facilitate complete filling of the mould cavity.

3. It should be able to prevent the absorption of air or gases from the surroundings in the molten metal while flowing through it.

Select the correct answer using the codes given below

Solution: Statement 1 is wrong because if the velocity is as high as possible the flow will become turbulent which results in sand erosion, respiration effects etc.

QUESTION: 5

The gating ratio for copper in gating system design refers to the ratio of areas of:

Solution: Gating ratio is sprue area: runner area: in-gate area.

QUESTION: 6

The relationship between total freezing time t, volume of the casting V and its surface area A, according to Chvorinov’s rule is:

Where ‘k’ is constant

Solution: As per Chvorinov’s rule Solidification time (t)

QUESTION: 7

A spherical drop of molten metal of radius 2 mm was found to solidify in 10 seconds. A similar drop of radius 4 mm would solidify in:

Solution: For spherical casting

QUESTION: 8

The ratio of surface area to volume for a unit volume of riser is minimum in case of:

Solution: For same volume the ratio of surface areas of sphere : cylinder : cube: is 4.84 : 5.54 : 6

QUESTION: 9

When an alloy solidifies over a range of temperature, the resulting casting structure is:

Solution: Solidification of pure metals: Columnar structure Solidification of alloys: Dendritic structure

QUESTION: 10

Directional solidification in castings can be improved by using:

Solution: Directional solidification in castings can be improved by chills and paddings.

QUESTION: 11

Consider the following advantages of shell mould casting:

1. Close dimensional tolerance

2. Good surface finish

3. Low cost

4. Easier

Which of these are correct?

Solution: Use of metallic pattern makes the process expensive.

QUESTION: 12

Consider the following ingredients used in moulding:

1. Dry silica sand

2. Clay

3. Phenol formaldehyde

4. Sodium silicate Those used for shell mould casting include

Solution: Shell mould casting uses silica sand and phenal formaldehyde.

QUESTION: 13

Light and intricate parts with close dimensional tolerances of the order of 0.005 mm are produced by:

(A) investment casting

(B) die casting

(C) centrifugal casting

(D) shell mould casting


Solution: Intricate parts with close dimensional tolerance are made by using investment casting.

QUESTION: 14

Which one of the following processes produces a casting when pressure forces the molten metal into the mould cavity?

Solution: In pressure die casting the molten metal is pushed into a cavity by using a plunger.

QUESTION: 15

In which of the following are metal moulds are used?

Solution: Metallic moulds are used in die casting process.

QUESTION: 16

In a centrifugal casting method~:

Solution: No core is used in centrifugal casting method.

QUESTION: 17

Which of the following are the most likely characteristics in centrifugal casting?

Solution: In centrifugal casting fine grain size with high density is produced.

QUESTION: 18

Match List-I (Process) with List-II (Products/materials) and select the correct answer using the codes given below the lists:

Solution: Die casting ➝ used for non-ferrous alloys

Shell moulding ➝ uses phenol formaldehyde

CO2 moulding ➝ uses sodium silicate

Centrifugal casting ➝ used for cast iron pipes

QUESTION: 19

Match List-I (Name of the process) with List-II (Advantage) and select the correct answer using the codes given below the lists:

List-I

(Name of the process)

a. Sand casting

b. Ceramic mold casting

c. Die casting

d. Centrifugal casting

List-II

(Advantage)

1. Large cylindrical parts with good quality

2. Excellent dimensional accuracy and surface finish

3. Intricate shapes and close tolerance parts

4. Almost any metal can be casted and there is no limit to size, shape and weight

5. Good dimensional accuracy, finish and low porosity

Solution:

Sand casting ➝ almost any metal is cast and there is no limit to size, shape and weight

Ceramic mould casting ➝ intricate shapes and close tolerance parts

Die casting ➝ excellent dimensional accuracy and surface finish

Centrifugal casting ➝ large cylindrical parts with good quality

QUESTION: 20

Match List-I (Products) with List-II (Casting process) and select the correct answer using the codes given below the lists:

Solution: Hollow statues ➝ slush casting

Dentures ➝ investment casting

Aluminium alloy piston ➝ gravity die casting

Rocker arm ➝ shell moulding

Similar Content

Related tests