O P Tandon Test: Hydrocarbons


25 Questions MCQ Test Chemistry for JEE | O P Tandon Test: Hydrocarbons


Description
This mock test of O P Tandon Test: Hydrocarbons for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for JEE O P Tandon Test: Hydrocarbons (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this O P Tandon Test: Hydrocarbons quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this O P Tandon Test: Hydrocarbons exercise for a better result in the exam. You can find other O P Tandon Test: Hydrocarbons extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

in the Wurtz reaction method of preparation of alkanes, the stoichiometric coefficient of Sodium is

Solution:

2 Na atoms are used.

QUESTION: 2

When two hydrogen atoms in benzene are replaced by two similar or different monovalent atoms or groups, how many different position isomers are possible?

Solution:

Ortho , meta and para.

QUESTION: 3

Which of the following reactions of methane is incomplete combustion?

Solution:

 is incomplete combustion.

QUESTION: 4

The hydrocarbon which can react with sodium in liquid ammonia is

Solution:

https://cdn3.edurev.in/ApplicationImages/Temp/509076_5e2eb12b-ba99-4404-af08-3c226bf23be0_lg.png

It is a terminal alkyne, having acidic hydrogen.

QUESTION: 5

n-Propylbromide on treatment with ethanolic KOH is

Solution:

Elimination reaction takes place.

QUESTION: 6

The number of possible conformational isomers of ethane is

Solution:

Infinite conformational isomers of ethane is possible since continuous rotations around C-C bond is there.

QUESTION: 7

The unusual behavior of benzene is explained by

Solution:

Continuous delocalization of pi electron or resonace in benzene

QUESTION: 8

Among the following compounds the one that is most reactive towards electrophilic nitration is

Solution:

Methyl group is electron donating group, hence increase electron density in benzene ring.

QUESTION: 9

The treatment of CH3MgX with CH3C ≡ C−H produces

Solution:

Methane is produced by reaction with grignard reagent.

QUESTION: 10

Acetylene is prepared by the action of water on

Solution:

Ethyne gas(Acetylene) is prepared in the laboratory by the action of water on calcium carbide.

CaC2 +  2H2O  ----------> C2H2 + Ca(OH)2   

QUESTION: 11

boiling point of alkanes

Solution:

As molecular mass increase boiling point increases.

QUESTION: 12

Aromatics are charachterized by the presence of _____ π electrons in the ring where n is an integer (n = 0, 1, 2, . . .).

Solution:

Huckel rule.

QUESTION: 13

Which branched chain isomer of the hydrocarbon with molecular mass 72u gives only one isomer of mono substituted alkyl halide?

Solution:

Neopentane with Cl2​ and monohalogenation gives single product.

QUESTION: 14

Benzene reacts with chlorine in sunlight to give a final product

Solution:

 In this reaction we are not using AlCl3​ we are using direct Cl2​ gas in presence of strong radiation-Ultraviolet which is then able to break open the double bonds of the benzene ring and facilitate the approach of the reactive intermediate of chlorine, most probably a free radical of Clsince it is believed if the reaction proceeds by free radical mechanism this way all the carbons of benzene will have equal share of electron (moreover in the space freons disturbs ozone layer because they are able to form free radicals with UV rays). So it is believed it proceeds via free radical mechanism and hence form gammaexane(gamma isomer) with other minor isomers of C6​Cl6​H6​.

QUESTION: 15

What is the product obtained on electrolyzing potassium fumarate?

Solution:

Ethyne (C2H2) and CO2.accompanied with the formation of KOH and H2.

Hence B is correct.

QUESTION: 16

Halogenation of alkanes is a

Solution:

Alkane halogenation is an example of a substitution reaction, a type of reaction that often occurs in organic chemistry. A substitution reaction is a chemical reaction in which part of a small reacting molecule replaces an atom or a group of atoms on a hydrocarbon or hydrocarbon derivative.

QUESTION: 17

What is the commercially used method to produce benzene?

Solution:

All of the mentioned methods can be used but the commercially used method is from the isolation from coal tar.

QUESTION: 18

Ethyl benzene CANNOT be prepared by ______

Solution:

Wurtz reaction is used to make symmetrical hydrocarbons thus it cannot be used to make ethyl benzene.

QUESTION: 19

The general formula of a cycloalkane is

Solution:

Cycloalkanes have general formula of CnH2n

QUESTION: 20

What product is obtained by heating ethylidene chloride with alcoholic KOH?

Solution:

Dehydrohalogenation takes place. Preparation of alkyne by heating ethylene chloride with alc. KOH followed by sodamide in ammonia solution.

QUESTION: 21

Carbon-carbon double bond in alkenes consists of

Solution:

sigma bond is formed by head-on overlap, pi bond is formed by lateral overlap. Alkenes contain 1 pi bond and 1 sigma bond.

QUESTION: 22

in Friedel-Crafts alkylation reaction, when benzene is treated with an alkyl halide in the presence of a catalyst, alkylbenene is formed. The catalyst used is

Solution:

anhydrous alluminium chloride produces electrophile to attack benzene.

QUESTION: 23

Ozonolysis of an organic compound 'A' produces acetone and propionaldehyde in equimolar mixture. Identify 'A' from the following compounds 

[AIEEE 2011]

Solution:

QUESTION: 24

Cyclohexene on ozonolysis followed by reaction with zinc dust and water gives compound E.Compound E on further treatment with aqueous KOH yields compound F.Compound F is

Solution:

QUESTION: 25

What product is obtained by passing ethanol vapours over heated alumina?

Solution:

Dehydration of alcohols is done in presence of alumina at 3500−4000 and by this process alkene is obtained.

Related tests