Test: Characteristics Of Phenols


10 Questions MCQ Test Chemistry for JEE | Test: Characteristics Of Phenols


Description
This mock test of Test: Characteristics Of Phenols for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: Characteristics Of Phenols (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Characteristics Of Phenols quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: Characteristics Of Phenols exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Characteristics Of Phenols extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 Phenol is acidic due to resonance stabilization of its conjugate base :

Solution:
QUESTION: 2

One of the constituents of baking powder is sodium hydrogencarbonate, the other constituent is

Solution:

Baking powder is a mixture of baking soda NaHCO3,(sodium hydrogen carbonate)and a mild edible acid such as tartaric acid. When baking powder mixes with water (form a king cake or bread), sodium hydrogen carbonate reacts with tartaric acid to evolve carbon dioxide gas.

QUESTION: 3

 Identify the alcohol or phenol having a stronger acidic nature from the following.

Solution:
QUESTION: 4

What is the major product of following reaction

:

Solution:

The correct answer is option A

QUESTION: 5

IUPAC name of m-cresol is ___________.

Solution:

The correct answer is Option A.
Its IUPAC name is 3-methyl phenol.

QUESTION: 6

 Phenol on treatment with Phthalic anhydride gives:

Solution:

The correct answer is option A
Phenolphthalein gives pink colour with alkali.

QUESTION: 7

 We can obtain picric acid from phenol by:

Solution:

The correct answer is option C

Phenol heated with sulphuric acid gives phenol disulphonic acid, which further on reaction with nitric acid forms picric acid (2,4,6-trinitrophenol).

QUESTION: 8

The acidity of phenols is due to

Solution:

The -OH group is attached to more electronegative sp2 hybridized carbon atom which decreases the electron density on oxygen and increases the polarity of O-H bond. This increases the ionization of phenol. Moreover, in the phenoxide ion, the negative charge is delocalized over ortho and para positions. Hence, phenoxide ion is more stable than phenol. This increases the acidity of phenol.

QUESTION: 9

Which of the following is obtained as a major product in Friedel-Craft’s alkylation of phenol ?

Solution:

The correct answer is option A
P-methyl phenol is the major product.

 

QUESTION: 10

Phenols do not respond to which of these tests?

Solution:

Phenols respond to all the above mentioned tests except Schiff’s reagent test, which is shown by aldehydes.

Related tests