Test: Entropy And Gibbs Energy


10 Questions MCQ Test Chemistry for JEE | Test: Entropy And Gibbs Energy


Description
This mock test of Test: Entropy And Gibbs Energy for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for JEE Test: Entropy And Gibbs Energy (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Entropy And Gibbs Energy quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this Test: Entropy And Gibbs Energy exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Entropy And Gibbs Energy extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In the evaporation of water, the entropy

Solution:

As the randomness increases on evaporation, entropy also increases. 
The greater the randomness in a system, greater is its entropy.

QUESTION: 2

The value of ΔS for spontaneous process is

Solution:

The second law of thermodynamics states that for any spontaneous process, the overall ΔS must be greater than or equal to zero.

QUESTION: 3

What is the change in the entropy of water, When ice melts into water?

Solution:

The greater the randomness in a system, greater is its entropy. The randomness is greater in liquid state as compared to solid state so the entropy increases when ice melts into water.

QUESTION: 4

 For the reaction Hg (l) ———> Hg (g) , the entropy change will have the sign:

Solution:
QUESTION: 5

Which of the following is extensive property?

Solution:

Intensive properties: Properties which are independent of the amount of substance (or substances) present in the system are called intensive properties, e.g. pressure, density, temperature, viscosity, surface tension, refractive index, emf, chemical potential, sp. heat etc, These are intensive properties.
So, we can say that entropy is an extensive property.

QUESTION: 6

 Which of the following is true about a spontaneous process?

Solution:

In cases where ΔG is: negative, the process is spontaneous and proceed in the forward direction.

QUESTION: 7

For a spontaneous chemical process, the free energy change is

Solution:

The sign of ΔG will change from positive to negative (or vice versa) where T = ΔH/ΔS. In cases where ΔG is: negative, the process is spontaneous and may proceed in the forward direction as written. positive, the process is non-spontaneous as written, but it may proceed spontaneously in the reverse direction.

QUESTION: 8

Which of the following statements is correct about the process of evaporation of water from an open beaker?

Solution:

Evaporation of water from an open pot is a spontaneous process. As it starts on its own without any external agent. However it takes heat from surrounding means that it is endothermic.

QUESTION: 9

Which of the following is NOT a state function?

Solution:

A state function is the property of the system whose value depends only on the initial and final state of the system and is independent of the path. It is a state function because it is independent of the path. Heat (q) and work (W) are not state functions being path dependent.

QUESTION: 10

The equilibrium constant for a reaction is 10. Calculate the value of ΔG° at 300K

Solution:

The value of equilibrium constant(k) = 10
∆G° = -2.303RTlogk
On calculating values, we will get ∆G° = -5.744kJmol-1

Related tests