Test: Environmental Chemistry


25 Questions MCQ Test Chemistry for JEE | Test: Environmental Chemistry


Description
This mock test of Test: Environmental Chemistry for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for JEE Test: Environmental Chemistry (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Environmental Chemistry quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this Test: Environmental Chemistry exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Environmental Chemistry extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Stratosphere is a region of the atmosphere which contains

Solution:

Stratosphere contains Ozone layer

QUESTION: 2

The gas emitted during volcanic eruptions is

Solution:

CO2 is the gas emitted during volcanic eruptions

QUESTION: 3

Unleaded paint and petrol were introduced because:

Solution:

Unleaded paint and petrol were introduced because lead affect the brain and cause mental impairment

QUESTION: 4

Biochemical Oxygen Demand, (BOD) is a measure of organic material present in water. BOD value less than 5 ppm indicates a water sample to be __________.

Solution:

This means water sample is rich in dissolved oxygen.

QUESTION: 5

Catalytic converters must be used in cars to reduce the to reduce the effect of exhaust fumes on the atmosphere. The converter should contain one of the main components

Solution:

The converter should contain ceramic honeycomb coated with precious metals

QUESTION: 6

Which of these is not released from burning fossil fuels?

Solution:

Currently, oil burning is responsible for about 30% of all carbon dioxide emissions to air. Natural gas does not release as much carbon,cooper dioxide because of its methane structure. The largest emissions are cause by coal combustion. Coal may result in underground fires that are virtually impossible to extinguish

QUESTION: 7

This process in which nutrient enriched water bodies support a dense plant population, which kills animal life by depriving it of oxygen and results in subsequent loss of biodiversity, is called

Solution:

Eutrophication is the process in which nutrient enriched water bodies support a dense plant population, which kills animal life.

QUESTION: 8

Chemical species present in the environment are either naturally occurring or generated by human activities. Their interrelation with the surroundings is called:

Solution:

environmental chemistry basically deals with the interrelationship between chemical species generated by human activities or naturally.

QUESTION: 9

Which of the following statements is wrong?

Solution:

Depleation of Ozone is responsible for green house effect.

QUESTION: 10

Requirement of macronutrient per acre of the land is

Solution:

Requirement of macronutrient per acre of the land is 5 to 200 kg

QUESTION: 11

Tropospheric pollution is basically due to

Solution:

various oxides of sulphur, nitrogen, carbon, halogens causes Tropospheric pollution

QUESTION: 12

Measure of the amount of organic material in the water, in terms of how much oxygen will be required to break it down biologically is termed as

Solution:

Measure of the amount of organic material in the water, in terms of how much oxygen will be required to break it down biologically is termed as Biochemical Oxygen Demand (BOD)

QUESTION: 13

The greenhouse effect is where:

Solution:

The greenhouse effect is where heat energy is trapped by the atmosphere

QUESTION: 14

Sewage containing organic waste should not be disposed in water bodies because it causes major water pollution. Fishes in such a polluted water die because of

Solution:

water pollution causes the death of fishes because of decrease in amount of dissolved oxygen.

QUESTION: 15

 Three elements needed for the healthy growth of plants are

Solution:

The three elements Potassium, Phosphorus and Nitrogen are the most essential elements without which plants can’t thrive hence C is correct.

QUESTION: 16

Acid rain is

Solution:

The gaseous pollutants come down to the earth in form of rain forms acid rain.

QUESTION: 17

Recycling of materials and energy will lead to

Solution:

Recycling of materials and energy will lead to decrease in environmental pollution

QUESTION: 18

The greenhouse effect is thought to be the cause of:

Solution:

The greenhouse effect increases the global temperature

QUESTION: 19

Which of the following statements about photochemical smog is wrong?

Solution:

photochemical smog has high concentration of oxidising agent.

QUESTION: 20

Which of the following is not a secondary pollutant

Solution:

CO2 is not secondary pollutant.

QUESTION: 21

Sewage containing organic waste should not be disposed in water bodies because it causes major water pollution. Fishes in such a polluted water die because of

Solution:

water pollution causes the death of fishes because of decrease in amount of dissolved oxygen.

QUESTION: 22

Reducing potentially hazardous waste through smarter productions is called

Solution:

metathesis is defined as reducing potentially hazardous waste through smarter productions.

QUESTION: 23

Global warming will not result in:

Solution:

Global warming will not increasing the size of the hole in the ozone layer

QUESTION: 24

The gaseous envelope around the earth is known as atmosphere. The lowest layer of this is extended upto 10 km from sea level, this layer is _________.

Solution:

this is troposphere

QUESTION: 25

Residence time of methane in the atmosphere is

Solution:

Residence time of methane in the atmosphere is 3 - 7 years

Related tests