Test: Food Additives And Cleansing Agents


10 Questions MCQ Test Chemistry for JEE | Test: Food Additives And Cleansing Agents


Description
This mock test of Test: Food Additives And Cleansing Agents for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for JEE Test: Food Additives And Cleansing Agents (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Food Additives And Cleansing Agents quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this Test: Food Additives And Cleansing Agents exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Food Additives And Cleansing Agents extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Hardness of water is due to the presence of:

Solution:

Permanent hardness in water is hardness due to the presence of the chlorides, nitrates and sulphates of calcium and magnesium, which will not be precipitated by boiling. The lime scale can build up on the inside of the pipe restricting the flow of water or causing a blockage.

QUESTION: 2

Antioxidants are added to food:

Solution:

Antioxidants are additives capable of delaying or preventing rancidity of food due to oxidation, and therefore, lengthen the shelf life of products. They are very important in the food industry because they allow foods to conserve their nutritional properties and their quality levels. Antioxidants do not improve the quality of food, but it does help them to keep for a longer period of time. There is a wide variety of antioxidants from natural and synthetic origin, which are usually used in food. The most common uses of antioxidants are oils, margarines, confectionery, baked goods, pastries, snacks, cereals and sauces. Some natural antioxidants used in the food industry are Tocopherols, Ascorbic Acid or Rosemary Extract.

QUESTION: 3

Soap containing sodium salt is obtained by heating NaOH with:

Solution:

Soap is a mixture of sodium salts of various naturally occurring fatty acids. Air bubbles added to a molten soap will decrease the density of the soap and thus it will float on water. If the fatty acid salt has potassium rather than sodium, a softer lather is the result. Soap is produced by a saponification or basic hydrolysis reaction of a fat or oil. Currently, sodium carbonate or sodium hydroxide is used to neutralize the fatty acid and convert it to the salt.
General overall hydrolysis reaction:
fat + NaOH → glycerol + sodium salt of fatty acid
 

QUESTION: 4

Which one of the following is the first popular artificial sweeteners?

Solution:

The correct answer is option C
Saccharin is the first popular artificial sweetener. It has been used as a sweetening agent ever since it was discovered in 1879. It is about 550 times as sweet as cane.

QUESTION: 5

Which one of the following soaps are soft to the skin?

Solution:

The correct answer is Option B.
Potassium soaps are softer to the skin than sodium soaps. These can be prepared by using potassium hydroxide solution in place of sodium hydroxide.
Potassium soaps are used in shampoo, shaving cream and bathing soaps etc sodium soaps are toilet soaps used for washing purposes.
 

QUESTION: 6

Which among the following is an artificial sweetening agent?

Solution:
QUESTION: 7

Vegetable oil is a type of:

Solution:

The correct answer is option  C.
Pickling is a method of preserving food in an edible, antimicrobial liquid.In chemical pickling, the food is placed in an edible liquid that inhibits or kills bacteria and other microorganisms. Typical pickling agents include brine (high in salt), vinegar, alcohol, and vegetable oil.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 8

Which of the following is the residual product in the formation of soap?

Solution:

The correct answer is Option B.
Glycerol is the residual product in the formation of soap. The immediate product is called an orthoester.
 

QUESTION: 9

When stearic acid reacts with polyethylene glycol what type of detergent is formed?

Solution:

The correct answer is Option D.
When stearic acid reacts with polyethylene glycol non-ionic detergent is formed. 
Detergents which do not contain any ion in their constitution are non-ionic detergents.
CH3(CH2)16COOH + HO(CH2CH2O)nCH2CH2OH  ----H2O ---> CH3(CH2)16COO(CH2CH2O)nCH2CH2OH

QUESTION: 10

Neurologically active drugs are

Solution:

Tranquilizers and analgesics are neurologically active drugs. These affect the message transfer mechanism from nerve to receptor. Tranquilizers are a class of chemical compounds used for the treatment of stress, and mild or even severe mental diseases.

Related tests