Test: General Organic Chemistry


20 Questions MCQ Test Chemistry for JEE | Test: General Organic Chemistry


Description
This mock test of Test: General Organic Chemistry for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for JEE Test: General Organic Chemistry (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: General Organic Chemistry quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this Test: General Organic Chemistry exercise for a better result in the exam. You can find other Test: General Organic Chemistry extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

IUPAC name of compound

Solution:

The correct answer is option B
First of all, we should number the carbon atoms from right to left for the above molecule. According to IUPAC rule, we have to name the functional groups alphabetically. Hence, bromine which is attached to 3rd carbon is named as 3-bromo, chlorine which is attached to 7th carbon is named as 7-chloro and ethyl group which is also attached to 7th carbon is named as 7-ethyl. 5-(1,1-dimethyethyl) indicates that, 2 methyl groups are attached to the 1st carbon of ethyl group which is attached to the 5th carbon of the given molecule. 5-(2-methylpropyl) indicates that, a methyl group is attached to the 2nd carbon of propyl group which is attached to the 5th carbon of the given molecule. Finally, since the molecule has nine atoms and it is an alkane, the word nonane is added to the IUPAC name.
 

QUESTION: 2

Which of the following structures is the correct structure of 3-ethyl-5, 5-diisopropyl-7- methylnonane

Solution:
QUESTION: 3

The correct IUPAC name of the folllowing compound is

Solution:

The IUPAC name of the given compound is 5, 6 - diethyl -2- methyldec - 4 - ene. 
The parent hydrocarbon contains 10 carbon atoms and a double bond. 
It is called dec-4-ene.
One methyl group is present on second carbon atom and two ethyl groups are present on fifth and sixth carbon atoms.

QUESTION: 4

Correct IUPAC name of the following compound is :

Solution:

The correct answer is option D
The IUPAC name for the given compound is:
3-Bromo-4-(hepta-2,4,6-trienyl)cyclopenta-2,4-dien-1-oll
according to the rule of nearly attached halogen count first.so we count the the chain where bromo is near
 

QUESTION: 5

The IUPAC name of the compound   will be :

Solution:


7-Bromocycloheptane-1,3,5-triene

QUESTION: 6

Correct IUPAC name of the co,pound 

Solution:

QUESTION: 7

Correct IUPAC name of the compound

Solution:

2- Ethyl -3-methylbut-2-ene-1, 4-dioic anhydride

QUESTION: 8

The IUPAC name of the following compound is

Solution:

QUESTION: 9

IUAC name of

Solution:
QUESTION: 10

A hydrocarbon (R) has six membered ring in which there is no unsaturation. Two alkyl groups are atttached to the ring adjacent to each other. One group has 3 carbon atoms with branching at 1st carbon atom of chain and another has 4 carbon atoms. The larger alkyl group has main chain of three carbon atoms of which second carbon is substituted. Correct IUPAC name of compound (R) is

Solution:

QUESTION: 11

Identify the structure of x,

Solution:

QUESTION: 12

In the given sequence reaction which of the following is the correct structure of compounds A.

Solution:

QUESTION: 13

For the following reactions sequence  

The structure consistent with X and Y are:

Solution:

QUESTION: 14

Solution:

All isomeric esters are metamers.

QUESTION: 15

In which reaction a chiral reactant is giving a chiral product

Solution:

QUESTION: 16

Which of the following statements is true abnout the follownig conformer (X)?

Solution:

QUESTION: 17

An unsaturated hydrocarbon on jcomplete hydrogenation gives 1-isopropyl-3 methylcyclohexane, after ozonolysis it gives one mole of formaldehyde, one mole of acetone and one mole of 2,4-Dioxohexanedial. The possible structures of the hydrocarbon maybe

Solution:

The correct answer is Option A.

QUESTION: 18

How many assymmetric carbon atoms are present in
(i) 2-Dimethyl cyclohexane
(ii) 3-Methyl cyclopentene
(iii) 3-Methylcyclohexene

Solution:

The correct answer is Option A.
No of asymmetric carbon atoms in 
2 - dimethylcyclohexane  = 2
3-methylcyclopentene = 1
3-methylcyclohexene = 1

QUESTION: 19

Which of the following statements is not correct?

Solution:

The configuration in a compound is independent of its physical properties (optical activity)

QUESTION: 20

Identify the pair of enantiomers amongst the given pairs:

Solution:

The correct answer is Option B.
The 1st option has R configuration and 2nd has S configuration hence they are non super imposable mirror images of each other and are enantiomers.

Related tests