Test: General Study Of Carbonyl Compounds


10 Questions MCQ Test Chemistry for JEE | Test: General Study Of Carbonyl Compounds


Description
This mock test of Test: General Study Of Carbonyl Compounds for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: General Study Of Carbonyl Compounds (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: General Study Of Carbonyl Compounds quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: General Study Of Carbonyl Compounds exercise for a better result in the exam. You can find other Test: General Study Of Carbonyl Compounds extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following statements are correct in case of the carbonyl bond between carbon and oxygen?

Solution:

In carbonyl bonds b/w O and C, C is electrophilic centre(centre which needs electron as it is deficient in it) and O is nucleophilic centre(centre which needs +ve charge as it has excess charge).  Also, C=O bond is polarised with O having partial negative charge and C having partial positive charge.

QUESTION: 2

How many structural isomers can compound with molecular formula ‘C3H6O’ have?

Solution:

The Isomers of C3H6O include:

Hence we can see that a total of 11 isomers of C3H6O are possible.

QUESTION: 3

What is the common name of 2-methyl-propanal?

Solution:
  • Isobutyraldehyde is the chemical compound with the formula (CH₃)₂CHCHO.
  • It is an aldehyde, isomeric with n-butyraldehyde.
  • Isobutyraldehyde is manufactured, often as a side-product, by the hydroformylation of propene. Its odour is described as that of wet cereal or straw.
QUESTION: 4

Write the IUPAC name of (CH3)2CHCHO?

Solution:

The IUPAC name of (CH3)2CHCHO is 2-methylpropanal and its chemical name is Isobutyraldehyde.

QUESTION: 5

Carbonyl compounds when oxidized easily to form carboxylic group involves

Solution:

AlcoholWhat Is the OH Functional Group Called? is the group in which (carbonyl) group is not present. Aldehydes, ketones and carboxylic acids all have a carbonyl group present in them. Aldehydes have group, ketones have a group and carboxylic acids have a group.

Hence A is correct.

QUESTION: 6

Acetone and Propanal are

Solution:

Acetone (CH3COCH3) and Propanal (CH3CH2CHO) are functional isomers.

  • Acetone:
    Acetone Laboratory Reagent, >= 99.5 % | 67-64-1 | Sigma-Aldrich
  • Propanal:
QUESTION: 7

The IUPAC name of CH3CHO is:

Solution:
  • The functional group is an aldehyde; −CHO and the given compound has two carbon atoms.
  • Thus, the IUPAC name of the compound is ethanal.
    Ethanal Structure (Page 1) - Line.17QQ.com
QUESTION: 8

What is the IUPAC name of Acrolein?

Solution:

IUPAC name of acrolein is prop-2-enal, a name derived from that of acrylic acid, the parent carboxylic acid.
Acrolein hydroquinone - stabilizer, 90 % | 107-02-8 | Sigma-Aldrich

QUESTION: 9

 Which of the following statement about C=O and C=C is correct?

Solution:
  • The first bond formed is a sigma bind and the second one is a pi bond.
  • O has a higher electronegativity than C and hence the electron cloud will be shifted towards the O atom, making the compound polar.
  • This is not possible in C=C.
QUESTION: 10

Propanone and prop-2-en-1-ol are examples of which type of isomerism?

Solution:
  • Propanone (a ketone) and, Prop-2-en-1-ol with molecular formula C3H6O (an aldehyde) exhibit functional isomerism.
  • Functional isomerism, an example of structural isomerism, occurs when substances have the same molecular formula but different functional groups.
  • This means that functional isomers belong to different homologous series.
  • Prop-2-en-1-ol:
  • Propanone:
    About Acetone – History, Properties, Production & Uses - WorldOfChemicals

Related tests