Test: Previous Year Questions: p-Block Elements


9 Questions MCQ Test Chemistry for JEE | Test: Previous Year Questions: p-Block Elements


Description
This mock test of Test: Previous Year Questions: p-Block Elements for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 9 Multiple Choice Questions for JEE Test: Previous Year Questions: p-Block Elements (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Previous Year Questions: p-Block Elements quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this Test: Previous Year Questions: p-Block Elements exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Previous Year Questions: p-Block Elements extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The correct no. of lone pairs on the central atom of compounds XeF2, XeF4 & XeF6are respectively-

[AIEEE-2002]

Solution:

The correct answer is option A (3,2,1)
XeF2​ has a linear shape. Its hybridization is sp3d which means it should have a trigonal bipyramidal shape. Since it has 3 lone pairs, they occupy the equatorial triangle.
XeF4​ has sp3d2 hybridization. It has a square planar shape and 2 lone pairs of electrons.
XeF6​ has one lone pair of electrons. The 6 out of 8 electrons of Xenon are shared by 6 atoms of fluorine.

QUESTION: 2

The no. of s bonds in the compound P4O10 is -  

[AIEEE-2002]

Solution:

16 σ bonds are present

QUESTION: 3

The number of hydrogen atoms (s) attached to phosphorus atom in hypophosphorous acid  is –

[AIEEE-2005]

Solution:

The correct answer is option A
Molecular formula of Hypophosphorous Acid is H3​PO2​. 
In this, two hydrogen atoms are attached to phosphorus atom with single bond, one -OH group is attached to phosphorus atom with single bond and one oxygen atom is attached to phosphorus atom with double bond.

QUESTION: 4

What products are expected from the disproportionation reaction of hypochlorous acid –

 [AIEEE- 2006]

Solution:

QUESTION: 5

Which one of the following statements regarding helium is incorrect 

[AIEEE 2004]

Solution:

Helium is twice as heavy as hydrogen and Helium is not lighter than hydrogen; its lifting power is 92% of that of hydrogen. Helium has the lowest melting and boiling point of any element which makes liquid helium an ideal coolant for many extremely low temperature application such as super conducting magnet and cryogenic research where temperature close to absolute zero are needed.

Hence C

QUESTION: 6

 Which one of the following reactions of Xenon compounds is not feasible ?

 [AIEEE-2009]

Solution:

XeO3​+6HF⟶XeF6​+3H2​O

This reaction is not feasible because the products again react to give reactants back. All the xenon fluorides easily undergo hydrolysis and give xenon oxides but the opposite is not possible.

Hence D

QUESTION: 7

In which of the following arrangements, the sequence is not strictly according to the property written against it ?    

[AIEEE-2009]

Solution:

The correct answer is Option B.
In group15 hydrides, the basic character decreases on going down the group due to decrease in the availability of the lone pair of electrons because of the increase in size of elements from N to Bi. Thus, correct order of basicity is:
NH3 > PH3 > AsH3 > SbH3.
 

QUESTION: 8

 Identify the incorrect statement from the following -

[AIEEE-2011]

Solution:

The correct answer is option C
Layer of O3 in the upper atmosphere absorbs UV radiations from the sun, thus protecting the human being living on the earth.
Nitrogen oxides (particularly nitric oxide) combine very rapidly with ozone and there is, thus, the possibility that nitrogen oxides emitted from the exhaust systems of supersonic jet aeroplanes might be slowly depleting the concentration of the ozone layer in the upper atmosphere.
The use of chlorofluorocarbon in aerosol and refrigerator and there, subsequent escape into the atmosphere is responsible for making holes in the ozone layer. Ozone at all does not absorb infrared radiation.

QUESTION: 9

The number of types of bonds between two carbon atoms in calcium carbide is -

[AIEEE-2011]

Solution:

CaC2 has a combination of bonds. It is an ionic lattice that has Ca(2+) cations and acetylide C2(2-) anions. Within each C2(2-), there is a triple bond between the 2 C atoms, consisting of 1 sigma and 2 pi bonds.