Test: Properties Of Amines


10 Questions MCQ Test Chemistry for JEE | Test: Properties Of Amines


Description
This mock test of Test: Properties Of Amines for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for JEE Test: Properties Of Amines (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Properties Of Amines quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this Test: Properties Of Amines exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Properties Of Amines extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Aniline on treatment with sodium hypochlorite gives:

Solution:

The correct answer is Option C.

QUESTION: 2

Which of the following reaction is not given by aniline?

Solution:

QUESTION: 3

 Which one of the following is the weakest base in gaseous phase?

Solution:

 

As the number of alkyl group increases, due to +I effect the basicity of amines increases.

QUESTION: 4

The reaction of primary amine with Chloroform and ethanoic solution of KOH is called:

Solution:

The carbylamine reaction, also known as Hoffman's isocyanide test is a chemical test for detection of primary amines. In this reaction, the analyte is heated with alcoholic potassium hydroxide and chloroform. If a primary amine is present, the isocyanide (carbylamine) is formed which are foul smelling substances.

QUESTION: 5

Which of the following amine liberates nitrogen gas on reaction with HNO2 ?

Solution:

The correct answer is Option D.
Only primary amines liberate nitrogen gas on reaction with HNO2.

QUESTION: 6

Hoffmann Bromamide Degradation reaction is shown by __________.

Solution:

The Correct answer is option B
Hoffman bromamide degradation reaction is shown by ArCONH2​.
Where the aryl amide is converted to aryl amine in the presence of Br2​ and NaOH

QUESTION: 7

Which one of the following is a tertiary amine?

Solution:

The correct answer is Option B.


Aniline : 

QUESTION: 8

 Amines are basic in nature as they have:

Solution:

The correct answer is Option B.
Amines are basic in nature because the nitrogen atom in amines possesses a lone pair that can be donated.

According to the Lewis acid-base concept, amines can donate an electron pair, so they are Lewis bases.

Also, Brønsted-Lowry bases can accept a proton to form substituted ammonium ions.
So, amines are bases according to both the Lewis and the Brønsted-Lowry theories.

QUESTION: 9

 Which of the following has highest boiling point?

Solution:

The correct answer is Option D.

Because C4H9NH2 is primary amine and can form hydrogen bonding more than secondary amine (C2H5)2NH and tertiary amine C2H5N(CH3)2 . More hydrogen bonding  leads to strong bonding between the molecules, hence increases the boiling point.

QUESTION: 10

Methylamine reacts with HNO2 to form _________.

Solution:

Similar Content

Related tests