Test: Trends In Chemical Properties


20 Questions MCQ Test Chemistry for JEE | Test: Trends In Chemical Properties


Description
This mock test of Test: Trends In Chemical Properties for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for JEE Test: Trends In Chemical Properties (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Trends In Chemical Properties quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this Test: Trends In Chemical Properties exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Trends In Chemical Properties extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Lithium shows diagonal relationship with which element?

Solution:

Lithium shows similarity in prperties with that of Mg which is stated by the diagonal relationship in periodic table

QUESTION: 2

If X is a nonmetal, its oxide X2O3 is expected to be a/an ______ oxide.​

Solution:

Non metallic oxides are acidic.

QUESTION: 3

Consider the following reaction 2A + 3F2 → 2AF3.

What is the formula for the reaction product if we substitute iodine for fluorine?​

Solution:

We know that Fluorine has a charge of -1 which then means 'A' has to have a charge of +3. I got that from the AF3. If Iodine is substituted for Fluorine, the answer should be B. AI3 because Iodine also has a charge of -1. Although the actual answer should be 2AI3 because Iodine is also a diatomic element which would give us the reaction 2A+ 3I2 >>> 2AI3.

QUESTION: 4

The nature of bonds in the compounds of carbon is mostly:

Solution:

Carbon has 4 electron in its outermost shell. So it is difficult to loose electrons or gain electrons. That's why carbon forms covalent bond by sharing of electrons.

QUESTION: 5

Which of these compounds is a basic oxide?​

Solution:

A basic oxide is one which dissolves in water gives a base. MgO when dissolved in water gives Mg(OH)2 which is a base and others give acids

QUESTION: 6

Amongst the elements of group 17, fluorine is most reactive owing to it’s:

Solution:

 

Among the elements of group 17, fluorine is the most reactive owing to its electronegativity and small size of atom.Also extremely high oxidizing power and low dissociation energy of F-F bond is responsible for its reactivity.

QUESTION: 7

If x denoted the number of valence electrons of a representative element then its valence is equal to:

Solution:

 

Valence of representative element is usually equal to the number of valence electrons and/or equal to eight minus the number of valence electrons.

QUESTION: 8

How many valence electrons does a carbon atom have?

Solution:

A carbon atom has four valence electrons. The number of valence electrons of any atom of an element can be determined by the period table group in which the element is classified. There are a total of 18 groups on the period table group.

QUESTION: 9

Aluminium belongs to group 13 and sulphur belongs to group 16 of the periodic table. The compound formed by aluminum and sulphur is:​

Solution:

The valency of sulphur is 2 and the valency of aluminium is 3 hence by crossing method by which we were making the compounds in 9th standard we get it as Al2S3.

QUESTION: 10

Which pair of elements from different groups resembles each other the most in their chemical properties?​

Solution:

 

Be and Al show diagonal relationship and hence resembles each other closely.

QUESTION: 11

Which element acts as strong reducing agent?

Solution:

Reducing agents reduce others by oxidizing itself. Elements which lose electron become oxidize and reduce other elements by donating electron.

QUESTION: 12

Oxygen exhibits +2 oxidation state in the compound:​

Solution:

Reason behind it is that fluorine is more electronegative element than oxygen.

QUESTION: 13

On moving down a group the number of valence electrons:

Solution:

 

On moving down a group since the number of valence electrons remains the same, all elements exhibit same valence.

QUESTION: 14

In Na2O oxidation state of sodium is:

Solution:

In Na2O oxidation state of Na is +1.
It gains 2 electrons so, the oxidation state is +1 which is equal to one oxygen atom (2 electrons)

QUESTION: 15

Among the following oxides, neutral oxide is:​

Solution:

Neutral oxide. Neutral oxides are oxides which are neither acidic nor basic. In other words, oxides which neither react with acids or with bases are called neutral oxides. Some examples of neutral oxides are nitrous oxide (N2O), and carbon monoxide (CO).

QUESTION: 16

Sodium forms which types of oxides?

Solution:

Sodium oxide is more basic than Magnesium oxide. A binary compound of an element with oxygen, in which Oxygen atom is electronegative is called an oxide. The oxides which react with water and produce alkali and can neutralise acids forming salt and water are called basic oxides. Na2O, MgO are basic oxides.

QUESTION: 17

The element which shows only negative oxidation state/s among following elements is:

Solution:

 

Fluorine has highest electronegativity among all known elements, so it shows only negative oxidation states.

QUESTION: 18

The valence of sodium with atomic number 11 is:

Solution:

Valency is defined as the number of electrons in the outermost shell of an element . As the last shell(third shell) has one electron in it the valency of sodium(Na) is 1 or +1 as it looses that electron to form a cation and achieve noble gas configuration.

Sodium has 11 electrons: its atomic number is 11, so it has 11 protons; atoms are neutral, so this means sodium also has 11 electrons.

QUESTION: 19

The maximum covalence of the first member of each group is:

Solution:

First elements of each group in the p-block elements shows anomalous behaviour due to:

  • Small size
  • High electronegativity
  • Non-availability of empty d-orbitals

Due to these reasons, compounds of the first elements of each group are highly covalent and show maximum covalency of four.

QUESTION: 20

Group 2 elements are:

Solution:

The Group II elements are powerful reducing agents. A reducing agent is the compound that gets oxidised in the reaction and, therefore, loses electrons.

M = Mg, Ca, Sr,Ba --> I will be using 'M' as the general symbol for a Group II element in this topic.