Test: Zeroth Order And First Order Reactions


30 Questions MCQ Test Chemistry for JEE | Test: Zeroth Order And First Order Reactions


Description
This mock test of Test: Zeroth Order And First Order Reactions for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: Zeroth Order And First Order Reactions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Zeroth Order And First Order Reactions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: Zeroth Order And First Order Reactions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Zeroth Order And First Order Reactions extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Direction (Q. Nos. 1-21) This section contains 21 multiple choice questions. Each question has four choices (a), (b), (c) and (d), out of which ONLY ONE is correct.

Q. For zeroth order reaction,

A → B

[A]0 = 0.01 M, [A]t = 0.008Matter 10 min.

Thus, half-life is

Solution:

For zeroth order reaction

When reaction is 50% completed. 

QUESTION: 2

A Certain Zeroth Order reaction has k = 0.025 Ms-1 for the disappearance of A. What will be the concentration of A after 15s, if the intial concentration is 0.50 M?

Solution:

x(product) formed after 15 s
= 0.025 Ms-1 x 15s
= 0.375 M
Then, reactant left
= 0.500 - 0.375
= 0.125 M

QUESTION: 3

For Zeroth Order Reaction, variation of x with time is shown as 

Q. At initial concenration of the reactant as 17.32 min dm-1 , half - life period is 

Solution:

QUESTION: 4

For the first order reaction, rate constant k is given by

kt = logC- log Ct

where, C0 is the intial concenration and Ct is the concentration at time t. Graph between log Ct and time t is

Solution:



This represents a straight line

QUESTION: 5

In a first order reaction, the concentration of the reactant decreases from 0.8 M to 0.4 M is 15 min. The time taken for the concentration to change from 0.1 M to 0.025 M is

Solution:

For first order reaction,

time = 15 min to change its concentration from 0.8 m to 0.4 m Thus, 50% reaction.
Thus,  t50 = 15 min



QUESTION: 6

For the First order reaction, concentration of the reactant after two averagelives is reduced to

Solution:

For first order reaction,




QUESTION: 7

The half-life period of a first order chemical reaction is 6.93 min. The time required for the completion of 99% of the chemical reaction will be (log2 = 0.3010)

[AIEEE 2009]

Solution:



∴  

when, a = 100,

(a-x) = 100-99 = 1, t = t99

QUESTION: 8

For the first order reaction,

A → Product

Q. The concentration of A changes from 0.1 M to 0.025 M in 40 min. The rate of the reaction when the concentration of A is 0.01 M is

[AIEEE 2012]

Solution:

For the first order kinetic, 



QUESTION: 9

For the reaction,

A → Products,      

Concentration of A at different time intervals are given :

At 20 min, rate will be

Solution:





QUESTION: 10

For the first order reaction with, C0 as the initial concentration and C at time  t, (C0 - C) =

Solution:




QUESTION: 11

The radioisotope N-13 which has a half-life of 10 min is used to image organs in the body. If the injected sample has an activity of 40 μCi (microcurie), what is the activity after 30 min?

Solution:

Disintegration follows first-order kinetics
t = total time = 30 min
t 50 = half-life = 10 min


QUESTION: 12

The following data were obtained during the first order decomposition of

2A(g) → B(g) + C(s)

at constant volume and at a particular temperature : 

Thus, rate constant is

Solution:







QUESTION: 13

A G .M. Counter is used to study the process of first order of radioactive disintegration. In the absence of radioactive substance A, it counts 3 dps (disintegration per second). When A is placed in G.M Counter it records 23 dps at the start and 13 dps after 10 min. It records x dps after next 10 min. Half-life period of A is y min. Thus, x and y are

Solution:

When there is no radioactive substance in G.M. Counter, it records = 3 dps. Thus, it is the zero-error in the counter and in each it is added. Thus, initial counts = 23 - 3 = 20 dps.
Attimef (after 10min) = 13- 3 = 10dps
Thus, half-life is 10 min = y
Hence, after next 10 min, dps = 5
Hence, reading in G.M. Counter = 5 + 3 = 8 dps = x

QUESTION: 14

Inversion of sucrose (C12H22O11) is a first order reaction and is studied by measuring angle of rotation at different interval of time

r0 = angle of rotation at the start, rt = angle of rotation at time t
r = angle of rotation at the complete reaction

There is 50% inversion, when

Solution:

r0 = rotation at the start, rt = rotation at time t
r = rotation at the end then (r - r0) = a and (r - rt) = (a - x)

When 50% inversion has taken place


∴  2 (a - x) = a
2(r - rt) = r - r0
2r - 2rt = r - r0
∴  r0 = (2rt - r)

QUESTION: 15

Following radioactive disintegration follows first order kinetics :

Starting with 1 mol of A in a 1L flask at 300 K, pressure set up after two half-lifes is approximately

Solution:

When B is formed from A, two a-particies (He) are formed.
A taken initially = 1 mol

This helium remains in closed vessel.
Thus, pressure set up is due to helium.

QUESTION: 16

For the first order reaction Tav (average life), T50 (half-life) and T75 (time 75% reaction) are in the ratio of

Solution:




QUESTION: 17

For the first order reaction,


Following equations are given :



Select the correct equations.

Solution:

For the first order reaction,










∴ (a-x) = a (1/2)y    (Equation II)

QUESTION: 18

Rate constant of a first order reaction (A → B) is 0.0693 min-1. If initial concentration is 1.0 M, rate after 30 min is

Solution:

C0 = 1 M



∴  

QUESTION: 19

Following reaction is pseudo-unimolecular w.r.t. C6H5N2CI (A)

50 mL of 1M benzene diazonium chloride (A) is taken. After 1 h, 1.226 L of N2 gas at 1 atm and 300 K is obtained. Thus, half-life of the reaction is (log 250 = 2.40) 

Solution:






Half-life(t50)= 
 

QUESTION: 20

Minimum half-life of an isotope needed so that not more than 0.1 % of the nuclei undergo decay during a 3.0 h laboratory experiment is

Solution:



QUESTION: 21

Naturally occurring potassium consists of 0.01% at 40 K which has a half-life of 1.28 x 109 yr. Activity of 1.00 g sample of KCl is

Solution:


Number of 40 K atoms in 1g KCI


QUESTION: 22

Direction (Q. Nos. 22-27) This section contains a passage describing theory, experiments, data, etc. Two questions related to the paragraph have been given. Each question has only one correct answer out of the given 4 options (a), (b), (c) and (d).

Passage l

Isotope of oxygen with mass number less than 16 undergoes β+ -emission. Assume an equimolar mixture of 14O and 15O, Also t50 (14O) = 71s, t50 (15O) = 124s.

Q. Ratio of rate constants of 14O to 15O is

Solution:





QUESTION: 23

Passage l

Isotope of oxygen with mass number less than 16 undergoes β+ -emission. Assume an equimolar mixture of 14O and 15O, Also t50 (14O) = 71s, t50 (15O) = 124s.

Q. Ratio of 14O to 15O left after 1.00 h is

Solution:





QUESTION: 24

Passage II

Consider acid-hydrolysis of ester which is first order reaction.

CH3COOC2H5 + H2O  CH3COOH + C2H5OH

Kinetics is studied by titration of the acid with NaOH at a given time.
V0 = Volume of NaOH at start, Vt = Volume of NaOH at time t, V = Volume of NaOH at the end of the complete hydrolysis.

Q. 
Rate constant k is given by

Solution:



At time t = 0, volume of NaOH is due to H+ (catalyst) = V0 and remains constant
at time t, volume of NaOH is due to H+ and CH3COOH = Vt


At infinite time (complete reaction), volume of NaOH is due to total CH3COOH (or ester) and H+ = a + V0





If ester is 50% hydrolysed, 



QUESTION: 25

Passage II

Consider acid-hydrolysis of ester which is first order reaction.

CH3COOC2H5 + H2O  CH3COOH + C2H5OH

Kinetics is studied by titration of the acid with NaOH at a given time.
V0 = Volume of NaOH at start, Vt = Volume of NaOH at time t, V = Volume of NaOH at the end of the complete hydrolysis.

Q.

If ester is 50% hydrolysed, then 

Solution:



At time t = 0, volume of NaOH is due to H+ (catalyst) = V0 and remains constant
at time t, volume of NaOH is due to H+ and CH3COOH = Vt


At infinite time (complete reaction), volume of NaOH is due to total CH3COOH (or ester) and H+ = a + V0





If ester is 50% hydrolysed, 



QUESTION: 26

Passage III

I, II and III are three vessels of equal volumes containing molecules of A as shown and in each A decomposes into products.

Q. 
Initial rate of decomposition of A will be in order in these three vessels as

Solution:


Thus, ratio fo rates = 6 : 1 2 : 9 = 1 : 2 : 1 5
For first order reaction T50 is independent of initial concentration.
Thus, T50 will be equal to 1 :1 :1.

QUESTION: 27

Passage III

I, II and III are three vessels of equal volumes containing molecules of A as shown and in each A decomposes into products.

Q. 
Time of 50% decomposition is in order

Solution:


Thus, ratio fo rates = 6 : 1 2 : 9 = 1 : 2 : 1 5
For first order reaction T50 is independent of initial concentration.
Thus, T50 will be equal to 1 :1 :1.

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 28

Direction (Q. Nos. 28-30) This section contains 3 questions. When worked out will result in one integer from 0 to 9 (both inclusive).This section contains 3 questions, when worked out will result in an integer value from 0 to 9 (both inclusive)

Q. A radioactive element gets spilled over the floor of a room. Its half-life period is 30 days. If the initial activity is ten times the permissible value, it will be safer to enter the room after 10n days. What is the value of n?


Solution:

Permissible element = 10 times the initial value






*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 29

For the first order reaction, variation of log10(a - x)vs time (t) is shown below.

Q. 
Its half-life period is logx. What is the value of x?


Solution:





*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 30

For the first order reaction,

Q. 
If OA = 1.3010 then reactant left after 0.6021 min i s .......unit.


Solution:

 At time t = 0, x = 0

Related tests