Test: Displacement & Velocity- 2


10 Questions MCQ Test Physics For JEE | Test: Displacement & Velocity- 2


Description
This mock test of Test: Displacement & Velocity- 2 for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for JEE Test: Displacement & Velocity- 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Displacement & Velocity- 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this Test: Displacement & Velocity- 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Displacement & Velocity- 2 extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 The displacement-time graph for two particles A and B are straight lines inclined at angles of 300 and 600 with the time axis. The ratio of velocities of VA: VB is:

Solution:

 

QUESTION: 2

A 150 m long train is moving with a uniform velocity of 45 km/h. The time taken by the train to cross a bridge of length 850 meters is:

Solution:

Total distance to be covered for crossing the bridge = length of train + length of bridge
= 150 m + 850 m = 1000 m
 

QUESTION: 3

A particle is constrained to move on a straight-line path. It returns to the starting point after 10 sec. The total distance covered by the particle during this time is 30 m. Which of the following statements about the motion of the particle is true?  

Solution:
  • Displacement of the particle will be zero because it comes back to its starting point.
QUESTION: 4

A particle moves along a semicircle of radius 10m in 5 seconds. The average velocity of the particle is :

Solution:

QUESTION: 5

The ratio of the numerical values of the average velocity and average speed of a body is always:

Solution:


Because displacement will either be equal or less than distance. It can never be greater than distance.

QUESTION: 6

Two boys are standing at the ends A and B of ground where AB = a. The boy at B starts running in a direction perpendicular to AB with velocity v1. The boy at A starts running simultaneously with velocity v and catches the other boy in a time t, where t is: 

Solution:

Let two boys meet at point C after time 't' from the starting.

Then 
AC = vt  and BC = v1t


By solving we get

QUESTION: 7

If a car covers 2/5th of the total distance with v1 speed and 3/5th distance with v2 then the average speed is:

Solution:

Average Speed =
Total Distance Travelled / Total Time Taken

QUESTION: 8

A man walks on a straight road from his home to a market 2.5 km away with a speed of 5 km/h. Finding the market closed, he instantly turns and walks back home with a speed of 7.5 km/h. The average speed of the man over the interval of time 0 to 40 min. is equal to :

Solution:

A man walks from his home to market with a speed of 5 km/h.
Distance = 2.5 km
Time = Distance / Time
= 2.5 / 5 = 1/2 hr
He returns back with speed of 7.5 km/h in rest of time of 10 minutes.
Distance = 

So, Average Speed 

 

QUESTION: 9

A person travels along a straight road for half the distance with velocity v1 and the remaining half distance with velocity v2.The average velocity is given by:

Solution:

As the total distance is divided into two equal parts therefore distance averaged speed

QUESTION: 10

Distance and displacement of a moving object have same magnitude when ______.

Solution:

 

The distance and displacement of moving object will have the same magnitude when the object moves along a straight line in the same fixed direction.

Related tests