Test: HTML Advanced - Tables, Lists & Links - 1


15 Questions MCQ Test Computer Application: Class 10 | Test: HTML Advanced - Tables, Lists & Links - 1


Description
This mock test of Test: HTML Advanced - Tables, Lists & Links - 1 for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Class 10 Test: HTML Advanced - Tables, Lists & Links - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: HTML Advanced - Tables, Lists & Links - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Test: HTML Advanced - Tables, Lists & Links - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: HTML Advanced - Tables, Lists & Links - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which tag is used for List items?

Solution:

li is for the list items. The list is indented by default by the browser. <li> is written inside <ol> element having opening <li> tag and closing </li> tag. Sometimes <ol> can also include type attribute which defines type of numbering. <ol> represents a ordered list where as <ul> is unordered list. A description list is specified by <dl> tag.

QUESTION: 2

Target attribute cannot have?

Solution:

Target attribute can have values _blank, _self, _parent, _top and filename. _blank opens the linked document in a new tab window or tab, _self opens linked document in the same window, _parent opens linked document in the parent frame.

QUESTION: 3

Each cell of the table can be represented by using __________

Solution:

td stands for table data, we can represent each cell of the table by using <td>, at the end we used </td> tag. But some browsers by default draw the lines around table. <tr> is used to indicate start of every row i.e. it stands for table row. The header information is present in <th> tag. <thead> tag contains the group of header.

QUESTION: 4

Which element contains definition?

Solution:

<dd> element is used to contain definition. The definition list is created by using <dl> element. Inside <dl> element we can have pairs of <dd> and <dt> elements. <dt> contains the term being defined. <ul> is unordered list. A description list is specified by <dl> tag. <dt> tag is a term in description list.

QUESTION: 5

Which of the following opens linked document in full body?

Solution:

_parent opens linked document in parent frame, _top opens the linked document in full body of the window, framename opens the linked document in a named frame,
e.g. <a href= https://www.sanfoundry.com/ target= “_parent”> Visit The site !! </a>.

QUESTION: 6

For heading we can use ____________

Solution:

<th> element is used for representing heading of column or a row. It works same as <td> element. If shell has no content we can use <th> element also there. We can use scope attribute for specifying the heading is for row or column. Usually content of <th> is represented in bold. <thead> tag contains the group of header. <tr> is used to indicate start of every row i.e. it stands for table row.

QUESTION: 7

Which of the following can’t be the value of list-style-type?

Solution:

list-style-property is used for defining the style of list item marker. Its value can be square, circle, disc or none. For setting list item marker to be bullet we use the value disc. It is the default value. For setting list item marker to a circle we used the circle, for setting it to be square we set the value square. If we set the value none, list items will not be marked.

QUESTION: 8

Which attribute is used to link the bookmark?

Solution:

href attribute is used to link the bookmark. The id attribute is for defining bookmarks in a page, target attribute is for specifying where to open linked document i.e. in new tab, same frame, parent frame, full body of the window etc.

QUESTION: 9

Headings of table lies inside ___________

Solution:

Headings of the table lies inside <thead> element. Footer lies inside the <tfoot> element. The body of the table lies inside <tbody> element. <th> is used for giving heading to a row or a column. Every element must have closing tag also i.e. </thead>, </tfoot>, </tbody>

QUESTION: 10

For displaying a list horizontally, we can use ______________

Solution:

If we want to display the list horizontally we can use display:inline or float:left. It will create a menu. E.g. ul {list-style-type: none; padding:0; overflow:hidden; } li {float:left} li g{ display: block; color:red; padding: 20px;}. <dd> element is used to contain definition. <dt> tag is a term in description list.

QUESTION: 11

Which of the following sets the color of a link before it has been clicked on?

Solution:

LINK set the color of a link before it has been clicked on, ALINK set the color of a link when a link is clicked on, VLINK set the color of a link after it has been clicked on, here A and V stands for Active and Visited.

QUESTION: 12

Which of the following is not the element associated with HTML table layout?

Solution:

There are three elements in HTML table layout i.e. size, spanning and alignment. Layout type can be achieved by setting Rows elements layout attribute to Fixed or Auto. Auto attribute relies on browser compatibility whereas fixed layout relies on developer specification.

QUESTION: 13

Which attribute is only used with <ol>?

Solution:

The number attribute is only used with <ol>. The starting number of the first item in an ordered list is specified by this attribute. The default number for starting is ‘1’. The corresponding labels can be non numeric even its value is set to numeric. The “start” and “type” attribute are removed from HTML4.01 but can be still used in HTML5 where as “compact” attribute is not used in HTML5.

QUESTION: 14

What is used for specifying an email to be sent?

Solution:

Target attribute is for specifying where to open linked document i.e. in a new tab, same frame, parent frame, full body of the window etc. We use mailto: with <a> and href for specifying the email address that we want to be sent to. It will open a new email message and address to a person specified in the link. The email link will appear like a normal link. The id attribute is for defining bookmarks in a page.

QUESTION: 15

Which of the following element is not associated with a class attribute?

Solution:

Column cell, Row, and Rows are the container elements. They have a class attribute with the help of this we can apply special styling. Table alignment is also controlled style sheet classes. Text-align and vertical-align are the style attributes that align the content of the table.

Related tests