Test: HTML Basics - 1


15 Questions MCQ Test Computer Application: Class 10 | Test: HTML Basics - 1


Description
This mock test of Test: HTML Basics - 1 for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Class 10 Test: HTML Basics - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: HTML Basics - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Test: HTML Basics - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: HTML Basics - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

HTML stands for -

Solution:

HTML is an acronym that stands for HyperText Markup Language, which is used for creating web pages and web applications.
HyperText simply means "Text within Text." A text has a link within it, is a hypertext. A markup language is a computer language that is used to apply layout and formatting conventions to a text document.

QUESTION: 2

Correct HTML Tag For The Largest Heading Is

Solution:

The heading elements are H1, H2, H3, H4, H5, and H6 with H1 being the highest (or most important) level and H6 the least.

QUESTION: 3

Which of the following element is responsible for making the text bold in HTML?

Solution:

The <b> (bold tag) tag in HTML is used to display the written text in bold format.

QUESTION: 4

HTML Is A Subset Of

Solution:

HTML is a subset of SGML. An internationally accepted standard for knowledge representation is SGML (Standard Generalized Markup Language).

QUESTION: 5

Which of the following tag is used for inserting the largest heading in HTML?

Solution:

The <h1> tag is used to insert the main heading or the highest level heading.

QUESTION: 6

ALL HTML Tags Are Must Be Enclosed In?

Solution:

All tags are enclosed in left and right angle brackets (<) and (>). Closing tags are preceded by a backslash (/). The tags are not case sensitive though you may wish to keep paragraph related tags in uppercase and phrase/word related tags in lower case inorder to distinguish them more easily when scanning your file.

QUESTION: 7

Which of the following tag is used to insert a line-break in HTML?

Solution:

The <br> tag in the HTML document is used to create a line break in a text. If we place the <br> tag in HTML code, then it works the same as pressing the enter key in a word processor.

QUESTION: 8

How to create an unordered list (a list with the list items in bullets) in HTML?

Solution:

The <ul> tag in HTML is used to display the list items in a bulleted format. There can be four types of an unordered list: disc, circle, square, and none.

QUESTION: 9

Which character is used to represent the closing of a tag in HTML?

Solution:

The forward-slash (/) character is used to indicate the closing of a tag in HTML.

QUESTION: 10

How to create a hyperlink in HTML?

Solution:

The anchor tag and the href attribute is used to create the link in HTML.

QUESTION: 11

How to create an ordered list (a list with the list items in numbers) in HTML?

Solution:

The <ol> tag in HTML is used to display the list items in a numbered format. There can be different types of numbered list: numeric number, capital alphabet, small alphabet, etc.

QUESTION: 12

Which of the following element is responsible for making the text italic in HTML?

Solution:

The <i> (italic tag) tag in HTML is used to display the written text in italic format.

QUESTION: 13

How to insert an image in HTML?

Solution:

The img tag and the src attribute is used to display an image on the webpage.

QUESTION: 14

How to add a background color in HTML?

Solution:

The bgcolor attribute is used to set the background color of an HTML element.

QUESTION: 15

<input> is -

Solution:

The <input> tag in HTML is used to represent a form input control in HTML document.

Related tests