Test: HTML Basics - 2


20 Questions MCQ Test Computer Application: Class 10 | Test: HTML Basics - 2


Description
This mock test of Test: HTML Basics - 2 for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 10 Test: HTML Basics - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: HTML Basics - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Test: HTML Basics - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: HTML Basics - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following tag is used to make the underlined text?

Solution:

The <u> (underline tag) tag in HTML is used to display the underlined text. It rendered as a solid underlined text, but it can be changed using CSS properties.

QUESTION: 2

How to create a checkbox in HTML?

Solution:

To create a checkbox in HTML, we have to use the <input> tag and give the value checkbox to its type attribute.

QUESTION: 3

Which of the following tag is used to define options in a drop-down selection list?

Solution:

The <option> tag in HTML is used to define options in a dropdown list within <select> or <datalist> element. A dropdown list must have at least one <option> element.

QUESTION: 4

Which of the following tag is used to add rows in the table?

Solution:

The <tr> tag in HTML is used to define the rows in the table. It can consist one or more <th> head cells and <td> data cells to define a single row of HTML table.

QUESTION: 5

The <hr> tag in HTML is used for -

Solution:

The <hr> tag is used to specify a paragraph-level thematic break in HTML document. It is called a horizontal rule and draws a horizontal line.

QUESTION: 6

Which of the following attribute is used to provide a unique name to an element?

Solution:

The id attribute is used to specify a unique id for an element of the HTML document. It allocates the unique identifier which can be used by the JavaScript and CSS to perform certain tasks.

QUESTION: 7

Which of the following HTML tag is used to display the text with scrolling effect?

Solution:

The <marquee> tag is a non-standard HTML element that is used to scroll a text or image either horizontally or vertically. In simple words, we can say that it automatically scrolls the image or text in up, down, left, and right direction.

QUESTION: 8

Which of the following HTML tag is the special formatting tag?

Solution:

The HTML <pre> tag is used to specify pre-formatted texts. Texts within <pre>…</pre> tag is displayed in a fixed-width font. Usually, it is displayed in courier font. It maintains both line break space.

QUESTION: 9

Which of the following is the correct way to send mail in HTML?

Solution:

We can use the <a> (anchor tag) tag, and the href attribute to mail a person.

QUESTION: 10

Which of the following is the container for <tr>, <th>, and <td> ?

Solution:

The <table> tag in HTML, is generally used to display data in tabular format. We can create a table to display the data in the tabular form using the <table> element, with the help of <tr>, <th>, and <td> elements.

QUESTION: 11

How to insert a background image in HTML?

Solution:

To apply a background image on entire document, we have to specify the background attribute in the <body> of the HTML document.

QUESTION: 12

What are the types of unordered or bulleted list in HTML?

Solution:

The unordered or bulleted list in HTML is used to display the elements in a bulleted format. Mainly, there are three types of an unordered list: disc, circle, and square.

QUESTION: 13

Which of the following is the correct way to create a list using the lowercase letters?

Solution:

The type attribute is used with the <ol> tag to specify the type of list items.

QUESTION: 14

Which of the following is the correct way to start an ordered list with the count of numeric value 4?

Solution:

The start attribute is used with the <ol> tag to specify where to start the list items.

QUESTION: 15

Which of the following HTML attribute is used to define inline styles?

Solution:

The style attribute in HTML is used to change the style of existing HTML elements. It can be used with any HTML tag. To apply the style on the HTML tag, you should have the basic knowledge of CSS properties.

QUESTION: 16

Which of the following is the paragraph tag in HTML?

Solution:

The <p> (paragraph tag) tag in HTML is used to define a paragraph in a webpage. The HTML <p> tag indicates the starting of new paragraph.

QUESTION: 17

An HTML program is saved by using the ____ extension.

Solution:

The .html or .htm extension both are used to save the HTML program. We can save our HTML file either by using the .html extension or by .htm extension. When the file delivered to the network, the HTML extension indicates that the content of file is HTML.

QUESTION: 18

A program in HTML can be rendered and read by -

Solution:

HTML programs can be read and rendered by the web browser. A web browser can support several web pages.

QUESTION: 19

The tags in HTML are 

Solution:

HTML is a case-insensitive language, which means we can use tags either in the upper-case or in lower-case. It is recommended to write all tags in the lowercase for readability, consistency, etc.

QUESTION: 20

Which of the following is the root tag of the HTML document?

Solution:

The <html> tag represents the root of an HTML document, hence also called as the root element. It is a container of all elements (except !Doctype) such as <head>, <body> and each element which appears in the HTML document.

Related tests