Test: Internet Basics - 1


15 Questions MCQ Test Computer Application: Class 10 | Test: Internet Basics - 1


Description
This mock test of Test: Internet Basics - 1 for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Class 10 Test: Internet Basics - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Internet Basics - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Test: Internet Basics - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Internet Basics - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In Internet Protocol (IP), data is organised in the form of

Solution:

IP has the task of delivering packets from the source host to the destination host.

QUESTION: 2

Which of the following is NOT a web browser?

Solution:

A web browser (commonly referred to as a browser) is application software for accessing the World Wide Web. The most used browser is Google Chrome, with a 63% global market share on all devices, followed by Safari with 19%.

QUESTION: 3

The first network was

Solution:

The Advanced Research Projects Agency NETwork (ARPANET) was the world’s first operational packet switching network.

QUESTION: 4

When talking about the Web, "link" is an abbreviation for ________.

Solution:

It is a short form of a hyperlink, which is used in Web documents written in the HyperText Markup Language (HTML) to enable navigation from one Web page to another by the user's clicking the link

QUESTION: 5

Each computer connected to the Internet must

Solution:

Each computer connected to the Internet must have an unique IP address.

QUESTION: 6

What are browser tabs mainly used for?

Solution:

Browser tabs allow you to have multiple web pages at the same time, without juggling multiple windows on your desktop. Each open web page will appear as a “tab” at the top of your web browser window. You can click the tabs to switch between your open web pages.

QUESTION: 7

A set of rules that governs data communication is

Solution:

A protocol is a set of rules that governs the communication between computers on a network.

QUESTION: 8

What is a router used for?

Solution:

A router receives and sends data on computer networks. Routers are sometimes confused with network hubs, modems, or network switches. However, routers can combine the functions of these components, and connect with these devices, to improve Internet access or help create business networks.

QUESTION: 9

Which communication protocol is used by Internet?

Solution:

TCP/IP manages the transmission of data/file documents on the Internet.

QUESTION: 10

Which of the following element is responsible for making the text bold in HTML?

Solution:

The <b> (bold tag) tag in HTML is used to display the written text in bold format.

QUESTION: 11

Which part of TCP/IP is responsible for dividing a file or message into very small parts, at the source computer?

Solution:

TCP part breaks the messages into smaller packets that are transmitted over the Internet.

QUESTION: 12

What is Wi-Fi?

Solution:

Wi-Fi is a wireless networking technology that allows devices such as computers (laptops and desktops), mobile devices (smart phones and wearables), and other equipment (printers and video cameras) to interface with the Internet. Internet connectivity occurs through a wireless router.

QUESTION: 13

Internet E-mail is based on standards known as

Solution:

Internet uses all its services like E-mail service through standard protocols.

QUESTION: 14

The first network was

Solution:

The Advanced Research Projects Agency NETwork (ARPANET) was the world’s first operational packet switching network.

QUESTION: 15

An organisation responsible for providing Internet services to customer is commonly known as

Solution:

ISP are the companies that register themselves under the government domain according to the copyright law.

Related tests