Test: Internet Basics - 2


20 Questions MCQ Test Computer Application: Class 10 | Test: Internet Basics - 2


Description
This mock test of Test: Internet Basics - 2 for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 10 Test: Internet Basics - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Internet Basics - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Test: Internet Basics - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Internet Basics - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 Combination of multimedia and hyperlink is called

Solution:

Hypertext refers to the combination of text, graphic images, audio and video tracks and hyperlinks.

QUESTION: 2

Home page helps viewers to find out what they can find on the particular site? Home page is the

Solution:

Home page refers to the initial or main or first Web page of a Website, sometimes called the front page.

QUESTION: 3

Which client software is used to request and display Web pages?

Solution:

A Web browser is a program that your computer runs to communicate with Web servers on the Internet, which enables you to download and display the Web pages that you request.

QUESTION: 4

Google Chrome is an example of

Solution:

Web browser is the program that is used to explore the Internet. Thus, Google Chrome is an example of Web browser.

QUESTION: 5

An IP address is a string of ……….. numbers separated by periods.

Solution:

An IP address consists of 4 numbers separated by periods.

QUESTION: 6

A domain name ending with .org belongs to

Solution:

On the Internet, all Websites owned and operated by an organisation are part of the .org domain.

QUESTION: 7

In all computers on the Internet, owned and operated by education institution form part of the

Solution:

The domain name edu provides domain registration at no cost to educational institutions.

QUESTION: 8

A blog consists of

Solution:

A blog consists of images, text and links.

QUESTION: 9

On Internet, to go to other Web page through button, the user should use CCE 2012

Solution:

On Internet, to go to other Web page available through button, the user should use hyperlinks.

QUESTION: 10

Online discussion through posts about various topics is called

Solution:

Newsgroup helps for online discussion.

QUESTION: 11

Which communication protocol is used by newsgroups?

Solution:

The traditional bulletin board protocol is USENET, which USENET uses the NNTP as its communication standard. These newsgroups are public discussion groups that generally require a client software to access the newsgroup feeds.

QUESTION: 12

Which of these services will not be provided by a typical Internet Service Provider (ISP)?

Solution:

ISP refers to a company that provides Internet services, modem, connection and technical help. It does not provide an E-mail address.

QUESTION: 13

IP addresses are converted into

Solution:

DNS translates domain names into their IP addresses and vice-versa.

QUESTION: 14

Domain names always have two or more parts, separated by

Solution:

A domain name is a hierarchical series of character strings representing different levels of domains separated by dot/period.

QUESTION: 15

Which of the following is used to read a HTML page and render it?

Solution:

A web browser (commonly referred to as a browser) is a software application for retrieving, presenting and traversing information resources on the World Wide Web. A web server process, store and display output to client as per their request. Web matrix is a discontinued cloud-connected website builder and HTML editor for Windows.

QUESTION: 16

What is 3GPP?

Solution:

3GPP is a 3G Partnership Project for Wideband CDMA standards based on backward compatibility with GSM and IS-136. The project was established in December 1998. Its initial scope was to make a globally applicable third generation mobile phone system.

QUESTION: 17

Which of the following is not an application of third-generation network?

Solution:

3G applications include GPS (Global Positioning System), MMS (Multimedia Messaging System), video conferencing, location-based services, video on demand, wireless voice telephony, and high data rates with peak downloading rate of 100 Mbps. For 4G networks, the peak downloading rate is 1 Gbps.

QUESTION: 18

What is the average uploading speed of 4G LTE network?

Solution:

Verizon 4G LTE wireless broadband is 10 times faster than 3G able to handle download speeds between 5 and 12 Mbps (Megabits per second) and upload speeds between 2 and 5 Mbps.

QUESTION: 19

TCP helps in converting the digital signal to analog signal and vice-versa.

Solution:

 The process of converting digital signal into analog signal is called modulation and is done by a modem.

QUESTION: 20

Which of the following tag is used to make the underlined text?

Solution:

The <u> (underline tag) tag in HTML is used to display the underlined text. It rendered as a solid underlined text, but it can be changed using CSS properties.

Related tests