Test: Internet Protocol - 1


15 Questions MCQ Test Computer Application: Class 10 | Test: Internet Protocol - 1


Description
This mock test of Test: Internet Protocol - 1 for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Class 10 Test: Internet Protocol - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Internet Protocol - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Test: Internet Protocol - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Internet Protocol - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

HTTP is ________ protocol.

Solution:

HTTP is an Application layer protocol used to define how messages are formatted and transmitted through the World Wide Web.

QUESTION: 2

A 4 byte IP address consists of __________

Solution:

An ip address which is 32 bits long, that means it is of 4 bytes and is composed of a network and host portion and it depends on address class. The size of the host address and network address depends upon the class of the address in classful IP addressing.

QUESTION: 3

The network layer protocol for internet is __________

Solution:

There are several protocols used in Network layer. Some of them are IP, ICMP, CLNP, ARP, IPX, HRSP etc. Hypertext transfer protocol is for application layer and ethernet protocol is for data link layer.

QUESTION: 4

The application layer protocol used by a Telnet application is ________

Solution:

Telnet is an application layer protocol that provides access to the command-line interface on a remote host. Telnet stands for teletype network.

QUESTION: 5

When the mail server sends mail to other mail servers it becomes ____________

Solution:

SMTP clients are the entities that send mails to other mail servers. The SMTP servers cannot send independent mails to other SMTP servers as an SMTP server. There are no masters or peers in SMTP as it is based on the client-server architecture.

QUESTION: 6

_______ allows you to connect and login to a remote computer

Solution:

Telnet provides access to the command-line interface on a remote computer. One can login to the computer from the command-line interface.

QUESTION: 7

FTP server listens for connection on port number ____________

Solution:

Port 20 is used for FTP data. Port 22 is used for SSH remote login. Port 23 is used for TELNET.

QUESTION: 8

Telnet is used for _______

Solution:

Telnet is an application layer protocol that provides access to the command line interface of a remote computer that can be used to perform remote login.

QUESTION: 9

The underlying Transport layer protocol used by SMTP is ________

Solution:

TCP is a reliable protocol, and Reliability is a mandatory requirement in e-mail transmission using SMTP.

QUESTION: 10

Expansion of FTP is __________

Solution:

File Transfer Protocol is an application layer protocol used to share “files” between a server and a client. The protocol uses two separate ports for data and control connections: port 20 for data and port 21 for control.

QUESTION: 11

All telnet operations are sent as ________

Solution:

Telnet provides a bi-directional, 8-bit byte oriented communications facility through which operations are sent as 8-bit bytes for the server to interpret.

QUESTION: 12

AbsoluteTelnet is a telnet client for _______ Operating system.

Solution:

AbsoluteTelnet was originally released in 1999. It was developed by Brian Pence of Celestial Software.

QUESTION: 13

Secure shell (SSH) network protocol is used for __________

Solution:

SSH provides high encryption and security features while communicating through a network. It is a cryptographic network protocol.

QUESTION: 14

Which of the following is not applicable for IP?

Solution:

The Internet Protocol is the networking protocol which establishes the internet by relaying datagrams across network boundaries. ICMP is a supporting protocol for IP which handles the Error Reporting functionality.

QUESTION: 15

If 5 files are transferred from server A to client B in the same session. The number of TCP connections between A and B is _______

Solution:

The client would first initiate the TCP control connection through port 21. Then for every file transfer, a separate connection would be made through port 20. Now, since we have five files to be transferred, 1 control connection + 5 data connections = 6 total TCP connections.

Related tests