Test: Internet & Web services - 1


15 Questions MCQ Test Computer Application: Class 10 | Test: Internet & Web services - 1


Description
This mock test of Test: Internet & Web services - 1 for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Class 10 Test: Internet & Web services - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Internet & Web services - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Test: Internet & Web services - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Internet & Web services - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Software that is used to navigate Internet is called:

Solution:

Browser is the name of the software that allows us to browse through web pages called. A document which can be displayed in a web browser such as Firefox, Google Chrome, Opera, Microsoft Internet Explorer or Edge, or Apple's Safari. These are also often called just "pages." website. A collection of web pages which are grouped together and usually connected together in various ways.

QUESTION: 2

Which device is required to connect to the Internet?

Solution:

The primary piece of hardware you need is a modem. The type of Internet access you choose will determine the type of modem you need. Dial-up access uses a telephone modem, DSL service uses a DSL modem, cable access uses a cable modem, and satellite service uses a satellite adapter.

QUESTION: 3

When was the first e-mail sent?

Solution:

We have Ray Tomlinson to thank for initiating the incredible new era of communication that we now enjoy – he sent the First email in 1971.

QUESTION: 4

Which protocol is used to download a file?

Solution:

For downloading a file HYPERTEXT TRANSFER PROTOCOL (HTTP) is used . For uploading a file FILE TRANSFER PROTOCOL (FTP) is used.

QUESTION: 5

Which of these is not a medium for e-mail?

Solution:

E-mail and websites are transmitted through Intranet, Internet and extranet. Everything has gone electronic way.

QUESTION: 6

WWW stands for:

Solution:

WWW stands for World Wide Web. The world wide web is one set of software services running on the internet. It is a system of interlinked hypertext documents accessed via the Internet. Http stand for hypertext transfer protocol. It is the set of rules for transferring files like text, graphic image, sound, video and other multimedia files etc. on the world wide web.

QUESTION: 7

Which of these defined the internet?

Solution:

The Federal Networking Council in 1995 passes a unanimous resolution to define internet. Internet refers to a global information system.

QUESTION: 8

Which one of the following is not a search engine?

Solution:

Google , Yahoo and Bing are search engines, while Windows is an operating system

QUESTION: 9

Which of the following is search engine.

Solution:

All of the above  are search engine. Links allow the search engines' automated robots, called "crawlers" or "spiders," to reach the many billions of interconnected documents on the web. Once the engines find these pages, they decipher the code from them and store selected pieces in massive databases, to be recalled later when needed for a search query. A web search engine is a software system that is designed to search for information on the World Wide Web. The search results are generally presented in a line of results often referred to as search engine results pages (SERPs). The information may be a mix of web pages, images, and other types of files. A web search engine is a type of website that helps a computer user find information on the Internet. Quickly after a search is submitted the results appear on screen. This is called a search engine results page (SERP). The SERP is a list of webpages that contain matches to the keywords that were searched.

QUESTION: 10

Advantages of email include the following, EXCEPT -

Solution:

We are to identify a disadvantage of using e-mail as a means of communication from the given options.
E-mail has various advantages:
1. They serve as a written record as it is saved on the computer.
2. It is a quick means of communication.
3. It helps to share electronic documents related to business and education.
Options A, B and C are not the correct answers as they are the advantages of e-mail. The major drawback of using e-mail is that one compulsorily needs knowledge of using computers because e-mails can be sent only through computers. Thus, option (d) is the correct answer.

QUESTION: 11

 Intranet is a company’s internal web.

Solution:

The statement is true. Intranet is a company’s internal web and uses TCP/IP, HTTP and other internet protocols. It’s main object is to share company information among employees.

QUESTION: 12

Which of the following is not a web browser?

Solution:
  • The web browser is an application.
  • We use it to connect various pages on the internet for information.
  • It can be used on an FTP server to upload or download data.
  • Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Internet Explorer, Apple Safari and the Opera browser are several commonly used web browsers.
QUESTION: 13

The process of transferring files from a computer on the Internet to your computer is called--

Solution:
  • The process of transferring files from a computer on the Internet to your computer is called Downloading.
  • Downloading generally transfers entire files for local storage and later use, as contrasted with streaming, where the data is used nearly immediately, while the transmission is still in progress, and which may not be stored long-term. Websites that offer streaming media or media displayed in-browser, such as YouTube, increasingly place restrictions on the ability of users to save these materials to their computers after they have been received.
  • Downloading is not the same as data transfer; moving or copying data between two storage devices would be data transfer, but receiving data from the Internet is downloading.
  • In computer networks, to download (abbreviation DL) is to receive data from a remote system, typically a server such as a web server, an FTP server, an email server, or other similar systems. This contrasts with uploading, where data is sent to a remote server. A download is a file offered for downloading or that has been downloaded, or the process of receiving such a file.
QUESTION: 14

Which of these is the easiest way of communication?

Solution:

Billions of E-mail messages are sent throughout the world today. It is the cheapest and convenient than any other forms of communication like telephone or fax.

QUESTION: 15

To download information from Internet, we use:

Solution:

File transfer protocol (FTP) is a way to download, upload, and transfer files from one location to another on the internet and between computer systems.

Related tests