Test: Internet & Web services - 2


20 Questions MCQ Test Computer Application: Class 10 | Test: Internet & Web services - 2


Description
This mock test of Test: Internet & Web services - 2 for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 10 Test: Internet & Web services - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Internet & Web services - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Test: Internet & Web services - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Internet & Web services - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

FTP is short for:

Solution:

The File Transfer Protocol (FTP) is a standard communication protocol used for the transfer of computer files from a server to a client on a computer network.

QUESTION: 2

IP is short for:

Solution:

That stands for Transmission Control Protocol/Internet Protocol. (We'll call it IP for short.) IP stands for 'Internet Protocol. ... Any computer, laptop or desktop, or printer on a network has IP software (and therefore an IP address).

QUESTION: 3

Which of the following is a Microsoft Web browser?

Solution:

Internet Explorer (formerly Microsoft Internet Explorer and Windows Internet Explorer, commonly abbreviated IE or MSIE) is a series of graphical web browsers developed by Microsoft and included in the Microsoft Windows line of operating systems, starting in 1995.

QUESTION: 4

Which of these do not provide free E-mail?

Solution:

Many companies worldwide provide free E-mail through internet. Hotmail, Rediff, BSNL, Yahoo are the companies to name a few. Whatsapp is a social media app which doesn’t provide E-mail feature.

QUESTION: 5

Which of these should be avoided in an E-mail?

Solution:

For writing successful E-mail messages, precautions should be taken. There should be use of correct E-mail address.

QUESTION: 6

E-reservation is a process of making reservations of:

Solution:

E-reservation is a process of making the reservation of tickets, hotel rooms, tourists package etc.

QUESTION: 7

Which of the following is an e-mail client?

Solution:

Microsoft Outlook, Mozilla Thunderbird, macOS Mail, IncrediMail, Mailbox and iOS Mail. The most popular web-based email client is Gmail; others include Yahoo! Mail and Outlook.com.

QUESTION: 8

_________ computing refers to applications and services that run on a distributed network using virtualized resources.

Solution:

Cloud Computing applications are accessed by common Internet protocols and networking standards.

QUESTION: 9

Point out the wrong statement.

Solution:

Cloud Computing is distinguished by the notion that resources are virtual and limitless and that details of the physical systems on which software runs are abstracted from the user.

QUESTION: 10

Sending a local file or data to a remote site is called____

Solution:
  • Sending a local file or data to a remote site is called Uploading. Uploading is the transmission of a file from one computer system to another, usually larger computer system.
  • From an Internet user's point-of-view, downloading is receiving a file from another computer. The File Transfer Protocol ( FTP ) is the Internet facility for downloading and uploading files. What is the difference between uploading and downloading? Uploading is the process of putting web pages, images and files onto a web server.
  • Downloading is the process of getting web pages, images and files from a web server. To make a file visible to everyone on the internet, you will need to upload it. File Transfer Protocol, is an Internet utility software used to upload and download files.
  • It gives access to directories or folders on remote computers and allows software, data and text files to be transferred between different kinds of computers. Most connections are designed to download much faster than they upload, since the majority of online activity, like loading web pages or streaming videos, consists of downloads. Download speed is measured in megabits per second (Mbps). The upload speed is how fast you send data from you to others.
QUESTION: 11

________ as a utility is a dream that dates from the beginning of the computing industry itself.

Solution:

Cloud computing takes the technology, services, and applications that are similar to those on the Internet and turns them into a self-service utility.

QUESTION: 12

 ________ has many of the characteristics of what is now being called cloud computing.

Solution:

The Internet offers abstraction, runs using the same set of protocols and standards, and uses the same applications and operating systems.

QUESTION: 13

Which of the following can be identified as cloud?

Solution:

When an intranet becomes large enough that a diagram no longer wishes to differentiate between individual physical systems, the intranet too becomes identified as a cloud.

QUESTION: 14

What do you mean by Net surfing?

Solution:

One easy and quick way to find any information is through the Internet. Internet Surfing as it is popularly known means to go from one page to another on the Internet, browsing for topics of interest.

QUESTION: 15

A two-way videophone conversation among multiple participants is known as:

Solution:

Video conferencing is a type of online meeting where two or more people engage in a live audio-visual call. In business, people typically use video conferencing to communicate and collaborate within and outside an organization.

QUESTION: 16

An online community bulletin board where users can post, read, and respond to messages is known as:

Solution:

Newsgroup, Internet-based discussion group, similar to a bulletin board system (BBS), where people post messages concerning whatever topic around which the group is organized.

QUESTION: 17

The process of learning that takes place in an electronically simulated environment is known as:

Solution:

A learning system based on formalised teaching but with the help of electronic resources is known as E-learning. While teaching can be based in or out of the classrooms, the use of computers and the Internet forms the major component of E-learning.

QUESTION: 18

Making reservation of railway or movie tickets or hotel room through Internet is known as:

Solution:

E-reservation: It refers to the process that helps users to reserve movie, train and airline tickets as well as hotel rooms through Internet.

QUESTION: 19

Online communication through textual messages on the Internet is called:

Solution:

Instant messaging (IM), form of text-based communication in which two persons participate in a single conversation over their computers or mobile devices within an Internet-based chatroom.

QUESTION: 20

Bcc stands for:

Solution:

Bcc stands for blind carbon copy which is similar to that of Cc except that the Email address of the recipients specified in this field do not appear in the received message header and the recipients in the To or Cc fields will not know that a copy sent to these address.

Related tests