Test: Scratch Programming


15 Questions MCQ Test Computer Application: Class 10 | Test: Scratch Programming


Description
This mock test of Test: Scratch Programming for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Class 10 Test: Scratch Programming (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Scratch Programming quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Test: Scratch Programming exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Scratch Programming extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Scratch is a programming language

Solution:

Scratch is a visual programming language created by the MIT Media Lab in 2007. Its drag-and-drop interface with colorful blocks makes it one of the most intuitive programming languages to learn.

QUESTION: 2

What is an object in Scratch which performs functions controlled by scripts?

Solution:

Sprite: An object in Scratch which performs functions controlled by scripts.
Squeak: The environment in which Scratch runs and is programmed in.

QUESTION: 3

What is the backdrop of a project called?

Solution:

A backdrop is an image that can be shown on the Stage. It is similar to a costume, except that it is shown on the stage instead. They are located in the backdrops library. The Stage can change its look to any of its backdrops using the Switch Backdrop to () block.

QUESTION: 4

A collection or stack of blocks that all interlock with one another is called?

Solution:

A script is a collection or stack of blocks that all interlock with one another. The blocks and their order are very important, as they determine how sprites interact with each other and the backdrop.

QUESTION: 5

A costume is

Solution:

A costume is one out of possibly many "frames" or alternate appearances of a sprite. Sprites can change their look to any of its costumes. They can be named, edited, created, and deleted, but every sprite must have at least one costume.

QUESTION: 6

Tempo is measured in

Solution:

Tempo is measured in BPM, or beats per minute. One beat every second is 60 BPM. Sometimes the tempo is written at the beginning of the music and is called a metronome marking. Tempo and stylistic feel are often indicated in classical music by Italian terminology.

QUESTION: 7

The background of the stage can be changed using the instructions under the ___________ block.

Solution:

The Stage can change its look to any of its backdrops using the Switch Backdrop to () block.

QUESTION: 8

A Scratch script/program begins with _______

Solution:

A script is defined within the Scratch program as one or a set of blocks that begins with a Hat Block. Even a single block can qualify. However, scripts are usually referred to as sets of blocks that consist of at least two blocks.

QUESTION: 9

Scratch 2 project saves the file with file extension _________

Solution:

Unlike Scratch 1.4 files, Scratch 2.0 files are ZIP archives containing project information encoded in a text-based format called JSON and project media in separate files. Projects conventionally have the extension . sb2 , and sprites the extension . sprite2 .

QUESTION: 10

Under which block do you find the instructions to change the costume of a Sprite?

Solution:

The Switch Costume to () block is a Looks block and a Stack block that changes its sprite's costume to a specified one. This block is used whenever a sprite must switch to a specific costume (instead of the next costume block, which only switches to the next costume in the costume list).

QUESTION: 11

What is the function of the 'when green flag clicked' command block?

Solution:

The When Green Flag Clicked block, commonly called the Start Block, is an Events block and a Hat block. Scripts that wear this block will activate once the Green Flag has been clicked — these scripts can activate other scripts and enable the entire program.

QUESTION: 12

What is the function of the 'Move 10 steps' command block?

Solution:

The move () steps block is a stack block and a Motion block. The block moves its sprite forward the specified amount of steps in the direction it is facing. A step is equal to a one-pixel length. The Default Value is 10 and can be replaced by any number.

QUESTION: 13

What is the function of the 'forever' command block?

Solution:

The Forever If () block was a Control block and a C block. The block would continuously check its Boolean condition. If the condition is true, the code held inside the block would run, and then the script continues, but if the condition is false, nothing would happen until it becomes true again.

QUESTION: 14

command can be found under ______________ block

Solution:

Motion blocks is one of the ten categories of Scratch blocks. They are color-coded medium-blue and are used to control a sprite's movement. They are available only for sprites. There are currently 18 Motion blocks: 15 stack blocks and 3 reporter blocks.

QUESTION: 15

To make the sprite wait for some seconds, you can use . Where can you find the instruction?

Solution:

Control blocks is one of the nine categories of Scratch blocks. They are color-coded gold, and are used to control scripts. In Scratch 1.4 and earlier, this category also included the blocks that are now Events Blocks.

Related tests