Test: Money - 2

# Test: Money - 2

Test Description

## 10 Questions MCQ Test Mathematics for Class 5 | Test: Money - 2

Test: Money - 2 for Class 5 2022 is part of Mathematics for Class 5 preparation. The Test: Money - 2 questions and answers have been prepared according to the Class 5 exam syllabus.The Test: Money - 2 MCQs are made for Class 5 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises, MCQs and online tests for Test: Money - 2 below.
Solutions of Test: Money - 2 questions in English are available as part of our Mathematics for Class 5 for Class 5 & Test: Money - 2 solutions in Hindi for Mathematics for Class 5 course. Download more important topics, notes, lectures and mock test series for Class 5 Exam by signing up for free. Attempt Test: Money - 2 | 10 questions in 10 minutes | Mock test for Class 5 preparation | Free important questions MCQ to study Mathematics for Class 5 for Class 5 Exam | Download free PDF with solutions
 1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?
Test: Money - 2 - Question 1

### A man buys erasers at 10 for Rs. 3 and sells at 6 for Rs. 3. What is his gain percent?

Detailed Solution for Test: Money - 2 - Question 1

Find the gain percentage:

Gain Percentage = gain/cost price x 100

Gain Percentage = 0.075/0.3 x 100 = 25%

Test: Money - 2 - Question 2

### Naresh saves Rs. 300. His brother, Suresh, saves Rs. 220. How much money must Naresh give his brother so that both of them will have the same amount of money?

Detailed Solution for Test: Money - 2 - Question 2

To have same amount of money we will add the money both brothers have and divide by 2.

Total = 220 + 300 = 520

520/2 = 260 Rs

This means both brothers should have 260 Rs.

Therefore, 260 - 220 = 40 rs should be given

Test: Money - 2 - Question 3

### Maya and Preeti shared Rs.3480. Maya received five times as much money as Preeti. Maya saved half the money she received. If Preeti bought 8 books at Rs. 7 each and saved the rest of the money, how much money did Preeti and Maya save altogether?

Detailed Solution for Test: Money - 2 - Question 3

Preeti and Maya saved Rs 1974 together.

Test: Money - 2 - Question 4

Mr. Vikram bought a flask and two identical teapots. He gave the cashier Rs. 100 and recovered Rs. 18 in change. How much did each teapot cost if the flask costs Rs. 34?

Detailed Solution for Test: Money - 2 - Question 4

Total bill = 100 - 18 = Rs 82.

Out of which Rs 34 was for the flask = 82 - 34 = Rs. 48

Cost of each teapot = 48/2 = 24Rs.

Test: Money - 2 - Question 5

Praveen bought 8 books and 3 dictionaries. He gave the cashier Rs. 200 and received Rs. 59.05 in change. If each dictionary costs Rs. 30.85, find the cost of each book.

Detailed Solution for Test: Money - 2 - Question 5

Total bill = 200 - 59.05 = Rs 140.95

Out of which Rs 30.85 was for one dictionary =140.95 - (30.85*3)

Because there were 3 dictonaries.

Remaining balance = 48.4

Cost of each book = 48.4/8

Rs 6.05

Test: Money - 2 - Question 6

The usual selling price of an encyclopaedia set is Rs.780. At a book fair, the same set is sold at 70% of the usual price. How much money will 14 such sets cost at the book fair?

Detailed Solution for Test: Money - 2 - Question 6

14 sets would cost = Rs 7644 at the book fair

Test: Money - 2 - Question 7

The cost of petrol X is Rs.6 per litre while petrol Y is only half as expensive. Find the cost of filling 1/3 of a cubical tank with petrol X and the rest of the tank with petrol Y if each side of the cubical tank is 20 cm long.

Detailed Solution for Test: Money - 2 - Question 7

The correct answer is Rs 32

Test: Money - 2 - Question 8

The cost of an antique vase is Rs. 80. Find the cost of 5 such antique vases.

Detailed Solution for Test: Money - 2 - Question 8

Cost of one = Rs 80

Cost of 5 = 80*5 = 400

Test: Money - 2 - Question 9

A total of 576 buttons and pins were shared equally among; some children. Each child received 4 buttons and 5 pins. How many children and buttons were there respectively?

Detailed Solution for Test: Money - 2 - Question 9

Number of children = 64

Nukmber of buttons = 256

Test: Money - 2 - Question 10

Bhanu has 4 times as much money as Shekhar. If Shekhar receives Rs. 22.50 from Bhanu, they would have an equal amount of money. How much money does Shekhar have at first?

Detailed Solution for Test: Money - 2 - Question 10

Shekhar had Rs 15 at first

## Mathematics for Class 5

12 videos|55 docs|35 tests
 Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF Use Coupon Code
Information about Test: Money - 2 Page
In this test you can find the Exam questions for Test: Money - 2 solved & explained in the simplest way possible. Besides giving Questions and answers for Test: Money - 2, EduRev gives you an ample number of Online tests for practice

## Mathematics for Class 5

12 videos|55 docs|35 tests