Test: Adaptation in Animals- 2


10 Questions MCQ Test Science for Class 4 | Test: Adaptation in Animals- 2


Description
Attempt Test: Adaptation in Animals- 2 | 10 questions in 15 minutes | Mock test for Class 4 preparation | Free important questions MCQ to study Science for Class 4 for Class 4 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Which of these helps the whale to protect itself in cold temperatures?

Solution:

A thick layer of fat in whales help them in protecting themselves in the cold weather.

QUESTION: 2

A leaf insect looks like leaves and polar bear living in snowy regions has white fur on its skin. Although these animals are very different from each other, what is common to both?

Solution:

A leaf insect and polar bear merge with their surroundings to confuse their enemies.

QUESTION: 3

The adaptation mechanism of chameleon is

Solution:

The chameleon exhibits camouflage.

QUESTION: 4

The scaly skin of snakes

Solution:

The scaly skin of snakes helps them in crawling and protect the skin drying.

QUESTION: 5

Tigers and leopards have stripes on their bodies. This adaptation helps them to

Solution:

Stripes on animals like zebra, tiger and leopards help them mix with the surroundings.

QUESTION: 6

The feet of frogs and ducks are webbed. This adaptation helps them in

Solution:

Webbed feet helps aquatic birds like the duck in swimming.

QUESTION: 7

Given below are different animal habitats. Find the m is-matched pair.

Solution:

Arboreal animals are tree dwelling animals.

QUESTION: 8

Camouflage is a kind of adaptation in which an organism deceives others by merging its colour with that of its surroundings. Which of the following colours will best suit a chameleon to hide from its enemies in a forest when it sits on branch of a tree?

Solution:

A chameleon changes its skin colour to brown when it sits on the branch of a tree.

QUESTION: 9

Aerial animals are animals which spend most of their time

Solution:

Aerial animals spend most of their time in air.

QUESTION: 10

Which of the following can complete the given box.

Solution:

A vulture feed on dead animals and on left over flesh of dead bodies of animals.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Related tests