Test: Our Country India- 2


10 Questions MCQ Test Social Studies for Class 4 | Test: Our Country India- 2


Description
Attempt Test: Our Country India- 2 | 10 questions in 15 minutes | Mock test for Class 4 preparation | Free important questions MCQ to study Social Studies for Class 4 for Class 4 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

India is the ____ largest country in the world.

Solution:

India is the seventh-largest country in the world and it covers a total area of 3,287,263 square kilometers that is approximately equal to 3200000 square kilometers.

QUESTION: 2

Arabian Sea is located in the ____ coast of India.

Solution:

Mumbai is located on the West Coast of India. Bounded by India, the Arabian Sea is a region of the Indian Ocean.

QUESTION: 3

Which of the following regions has the highest density of population?

Solution:
  • The northern Plains off course have a plain topography the river Ganga and yamuna and their tributaries provide water n presence of alluvial soil makes it a fertile land.
  • Thus it is highly populated.
QUESTION: 4

Identify the region with the following information:
1. Three sides of this region is surrounded by water
2. Rich in mineral deposits

Solution:
  • The peninsula is a three-sided area of land surrounded by water. So India is called the peninsula.
  • The Peninsular plateau of India known as store house of minerals because this region is rich in mineral resources.
QUESTION: 5

India does not share its boundary with which of the following countries?

Solution:
  • Sri Lanka does not share land boundary with India.
  • Sri Lanka is an island nation south of India in the Indian Ocean. The Island was formerly known as Ceylon.
QUESTION: 6

Name the State that is created recently

Solution:

The state was officially formed on June 2, 2014, and is commonly known as Telangana Formation Day to mark the significance in the state's history for the Telangana movement throughout the years.

QUESTION: 7

In which country is the highest mountain peak in the world located?

Solution:
  • The highest mountain peak in the world is Mt Everest.
  • It is located in our neighbouring country Nepal.
QUESTION: 8

How many States and Union Territories are there in our country?

Solution:

India comprises 28 States and 8 Union Territories.

QUESTION: 9

India is located in

Solution:
  • India is a part of Asia continent.
  • It is located in South Asia. This area is also known as Indian subcontinent.
QUESTION: 10

A place of land which is surrounded by water on all sides is known as an____.

Solution:
  • A piece of land that is completely surrounded by water on all sides is known as an island.
  • A group of islands is called an archipelago.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code