MCQ : Gender Religion And Caste - 1


10 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 10 | MCQ : Gender Religion And Caste - 1


Description
This mock test of MCQ : Gender Religion And Caste - 1 for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 10 MCQ : Gender Religion And Caste - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this MCQ : Gender Religion And Caste - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this MCQ : Gender Religion And Caste - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other MCQ : Gender Religion And Caste - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Gender differentiation between male and female based on

Solution:

Discriminatory attitudes towards either sex have existed for generations and affect the lives of both sexes. Although the constitution of India grants men and women equal rights, gender disparities remain.

QUESTION: 2

Assertion: In India, the proportion of women in the legislature has been very low.
Reason: Due to gender division, women get unequal treatment.

Solution:

In India, the proportion of women in legislature has been very low. For example, the percentage of elected women members in Lok Sabha has crossed 10% of its total strength for the first time in 2009. Their share in the state assemblies is less than 5%.In this respect India is among the bottom group of nations in the world.All this shows unequal treatment and gender division.

QUESTION: 3

‘Feminist movements’ are aimed at: 

Solution:

Feminism changed many women's lives and created new worlds of possibility for education, empowerment, working women, feminist art and feminist theory. For some, the goals of the feminist movement were simple: let women have freedom, equal opportunity and control over their lives.

QUESTION: 4

The gender division is mainly

Solution:

Central to the feminist perspective is that men dominate the public sphere whereas women are essentially relegated to the private sphere. This dichotomy has served to entrench the patriarchal system and ensure the oppression of women.

QUESTION: 5

Assertion: In India, the proportion of women in the legislature is very high.
Reason: One-third seat in local government bodies are reserved for women.

Solution:

The one third reservation is one of the steps taken to increase the women participation which is very low.

QUESTION: 6

Which one of the following is not a cause of communalism?

Solution:

India does not have an official state religion, it enshrines the right to practice, preach, and propagate any religion.

QUESTION: 7

The women’s movement is called

Solution:

The feminist movement (also known as the women’s liberation movement, the women’s movement, or simply feminism) refers to a series of political campaigns for reforms on issues such as reproductive rights, domestic violence, maternity leave, equal pay, women’s suffrage, sexual harassment, and sexual violence, all of which fall under the label of feminism and the feminist movement. The movement’s priorities vary among nations and communities, and range from opposition to female genital mutilation in one country, to opposition to the glass ceiling in another.

QUESTION: 8

Assertion: Gandhiji used to say that religion can never be separated from politics.
Reason: Ideas, Ideals and values drawn from different religious should play a role in politics.

Solution:

Mahatma Gandhi believed that religion can never be separated from politics. It was not in reference to any particular religion but in general Gandhi believed that every religion is characterized by moral values and ethics and that religion brings a sense of morality in the conduct of politics.

QUESTION: 9

Which of the following divisions is unique to India?

Solution:

Caste system has its root in India since ancient time since during the Mughal period and British Raj the caste system in India leds to many violence in India because this system was based on the discrimination among the people on the basis of their caste.
whereas the other options such as the gender division economic division and religious division can be seen in many countries.

QUESTION: 10

The literacy rate among women as compared to men is only

Solution:

Related tests