Human Body: Organ Systems- 1


10 Questions MCQ Test Science for Class 3 | Human Body: Organ Systems- 1


Description
Attempt Human Body: Organ Systems- 1 | 10 questions in 15 minutes | Mock test for Class 3 preparation | Free important questions MCQ to study Science for Class 3 for Class 3 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Select the one that does not belong to that organ system to which the other three belong.

Solution:

Lungs are part of the respiratory system while brain, spinal cord and nerves are all parts of nervous system.

QUESTION: 2

_______ is the only organ system that consists of different organs in a man and a woman.

Solution:
  • Reproductive system helps in producing young ones.
  • It consists of different organs in man and woman.
QUESTION: 3

To break a glass tile by hands, one needs to use one's _______ system.

Solution:
  • To break a glass tile, we need to move our hand forcefully.
  • For this we need to use our skeletal and muscular system.
QUESTION: 4

Select the INCORRECT match out of the following.

Solution:

Backbone is a part of skeletal system, not respiratory system.

QUESTION: 5

Naveen fainted in school playground while playing. The doctor said that his brain did not get proper oxygen supply. It means that his ______ system may have a problem.

Solution:
  • Circulatory system transports blood from heart to various parts of body including brain.
  • Blood carries oxygen and nutrients to different parts of body and receives carbon dioxide and wastes from them.
QUESTION: 6

Riddhi ran to open the door when her father rang the bell. She used her sense of _____.

Solution:

Riddhi heard the sound of bell using her ears and then ran to open the door.

QUESTION: 7

Mani's tried to pick the coffee mug but quickly pulled her hand back as the mug was hot. She used her sense of______.

Solution:

Mani's skin sensed that the mug is hot on touching it.

QUESTION: 8

Look at the given classification table. Which of the following can 'X' be?

Solution:
  • Lungs and nose belong to respiratory system.
  • Heart and blood vessels belong to circulatory system.
QUESTION: 9

Match the columns and select the correct option.

Solution:

QUESTION: 10

Select the INCORRECT option.

Solution:

Respiratory system takes oxygen from the air but it is the circulatory system which provides oxygen to all parts of the body through blood.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code