Test: Climate (Term II)- 1


10 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 9 | Test: Climate (Term II)- 1


Description
Attempt Test: Climate (Term II)- 1 | 10 questions in 20 minutes | Mock test for Class 9 preparation | Free important questions MCQ to study Social Studies (SST) Class 9 for Class 9 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

In the upper parts of the Himalayas, precipitation is mostly in the form of a ______.


Solution: Because of the high altitudes of Himalayas the precipitation occurs in the snowfall as it falls before melting into water due to friction.
QUESTION: 2

_______refers to the height of a place above the sea level.


Solution:

Height above mean sea level is a measure of the vertical distance (height, elevation or altitude) of a location in reference to a historic mean sea level taken as a vertical datum. The combination of unit of measurement and the physical quantity (height) is called "metres above mean sea level" in the metric system, while in United States customary and imperial units it would be called "feet above mean sea level".

QUESTION: 3

State whether True or False:

The Coriolis force deflects winds towards the right in the Eastern Hemisphere and towards the left in the Southern Hemisphere.

Solution:
QUESTION: 4

State whether True or False:

Jet streams have immense importance for the cultivation of Rabi crops in North India.

Solution: Winter rainfall caused by them locally known as ‘Mahawat’ is of immense importance for the cultivation of Rabi crops.
QUESTION: 5

Assertion (A) : Arabian Sea branch of South West Monsoons is responsible for good rainfall in the Northern Plains of India

Reason (R) : The part of South West Monsoons which blows over the Arabian Sea is responsible for high rainfall on the western coast of India.

Solution: (i) The part of South-West Monsoons which blows over Arabian sea is responsible for high rainfall on the Western coast of India.

(ii) These winds enter through Saurashtra and enter the Northern plains. These winds strike the Himalayas and give fairly good rainfall as they have abundant moisture.

(iii) South-West monsoons are perpendicular to the direction of Western Ghats. Thus, they give heavy rainfall on the windward side of the Western Ghats.

(iv) Central Peninsula lies on the leeward side of the Western Ghats. Thus, the Arabian Sea branch of South-West monsoon does not reach this region.

QUESTION: 6

Answer the following questions in one word/one sentence:

What is the pattern of Arrival and Retreating monsoon?


Solution: Retreating monsoon season commences with the beginning of the withdrawal of the south-west monsoon [mid-September – November] and lasts till early January. The south-west monsoons withdraw from the Coromandel coast in mid-December. In Punjab, the south-west monsoons withdraw from there in the second week of September.
QUESTION: 7

Answer the following questions in one word/one sentence:

What is the other name/term for Coriolis force?


Solution: Coriolis Force: An apparent force caused by the earth’s rotation. The Coriolis force is responsible for deflecting winds towards the right in the northern hemisphere and towards the left in the southern hemisphere. This is also known as ‘Ferrel’s Law’.
QUESTION: 8

They are weather phenomena of the winter monsoon brought in by the westerly flow from the Mediterranean Region—They usually influence the weather of the North and North-Western regions of India.

Solution:

The western cyclonic disturbances originate in the Mid- latitude region near the Atlantic ocean and Europe. The low pressure typically forms over the Mediterranean Sea and travels over Iran, Iraq, Afghanistan and Pakistan before entering India loaded with moisture. In India they usually influence the weather of the north and north-western regions.

QUESTION: 9

Weather describes the day-to-day ______ conditions.


Solution:
QUESTION: 10

Answer the following questions in one word/one sentence:

Name any two Indian states that experience ‘Mango showers’.


Solution: Mango showers are those experienced prior to the arrival of the monsoon. They are common in the states of Kerala, Karnataka and also some parts of Tamil Nadu and Pondicherry.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code