Test: Climate (Term II)- 2


10 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 9 | Test: Climate (Term II)- 2


Description
Attempt Test: Climate (Term II)- 2 | 10 questions in 20 minutes | Mock test for Class 9 preparation | Free important questions MCQ to study Social Studies (SST) Class 9 for Class 9 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

State whether True or False:

Temperature is not an atmospheric condition.

Solution: The dew point is the temperature at which the water vapor in a sample of air at constant barometric pressure condenses into liquid water at the same rate at which it evaporates so dew point is a temperature at which the air becomes saturated.
QUESTION: 2

State whether True or False:

Climate is described as the long-term pattern of weather.

Solution: Climate is the long-term pattern of weather in a particular area. Weather can change from hour-to-hour, day-to-day, month-to-month or even year-to-year. A region's weather patterns, usually tracked for at least 30 years, are considered its climate. Different parts of the world have different climates.
QUESTION: 3

State whether True or False:

The rainfall decreases from West to East in Northern India.

Solution: The rainfall decreases from east to west in Northern India because the Bay of Bengal branch of Southwest monsoon moves towards north east carrying more moisture and they give heavy rainfall in this region.
QUESTION: 4

______ is basically a seasonal reversal in the wind throughout the year.


Solution: The seasonal reversal in wind direction during a year is called monsoon. Monsoon tends to have ‘breaks’ in rainfall; which means that there are wet and dry spells in between. The monsoon rains take place only for a few days at a time and then come the rainless intervals.
QUESTION: 5

India has ______ climatic conditions.


Solution: India is home to an extraordinary variety of climatic regions, ranging from tropical in the south to temperate and alpine in the Himalayan north, where elevated regions receive sustained winter snowfall. The nation's climate is strongly influenced by the Himalayas and the Thar Desert.
QUESTION: 6

Assertion (A) : ‘Western Disturbances’ disturb the calm and quite weather of North and North– western India by causing cyclonic rains over the plains and snowfall in the mountains.

Reason (R) : Winter rainfall caused by them locally known as ‘Mahawat’ is of immense importance for the cultivation of Rabi crops.

Solution: They disturb the calm and quiet weather of north and north western India by causing cyclonic rains over the plains and snowfall in the mountains.
QUESTION: 7

These are a narrow belt of high altitude (above 12,000 m) Westerly Winds in the Troposphere. Their speed varies from about 110 km/h in summer to about 184 km/h in winter.

Solution: Jet streams are a narrow belt of high altitude (above 12,000 m) westerly winds in the troposphere. Their speed varies from about 110 km/h in summer to about 184 km/h in winter. A number of separate jet streams have been identified. The most constant are the mid-latitude and the subtropical jet stream.

Over India, these jet streams blow south of the Himalayas, all through the year except in summer. The western cyclonic disturbances experienced in the north and northwestern parts of the country are brought in by this westerly flow. In summer, the subtropical westerly jet stream moves north of the Himalayas with the apparent movement of the sun. An easterly jet stream, called the tropical easterly jet stream blows over peninsular India, approximately over 14°N during the summer months.

QUESTION: 8

It is an apparent force caused by the earth’s rotation. This force deflects winds towards the right in the Northern Hemisphere and towards the left in the Southern Hemisphere.

Solution: It is an apparent force caused by the earth’s rotation. The coriolis force is responsible for deflection of winds towards the right in the northern hemisphere and left in the southern hemisphere. It is also known as Ferrel’s law, and is responsible for deflection of the south-east trade winds which enter the Indian peninsula as the south-west monsoon.
QUESTION: 9

Answer the following questions in one word/one sentence:

What is the movement of water in the oceans called?


Solution: An ocean current is a continuous, directed movement of sea water generated by a number of forces acting upon the water, including wind, the Coriolis effect, breaking waves, cabbeling, and temperature and salinity differences.
QUESTION: 10

Answer the following questions in one word/one sentence:

What are hot-dry winds that blow during the day called?


Solution: In the hot weather season sun rays more or less directly fall in this region. Temperature becomes very high. Hot and dry winds called loo, blow during the day.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code