Test: Constitutional Design- Assertion-Reason & Case Based Questions


10 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 9 | Test: Constitutional Design- Assertion-Reason & Case Based Questions


Description
Attempt Test: Constitutional Design- Assertion-Reason & Case Based Questions | 10 questions in 20 minutes | Mock test for Class 9 preparation | Free important questions MCQ to study Social Studies (SST) Class 9 for Class 9 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Directions: In the questions given below, there are two statements marked as Assertion (A) and Reason (R). Read the statements and choose the correct option.

Assertion (A) : The Constitution begins with a short statement of its basic values.

Reason (R) : This is called the Preamble to the constitution.

Solution:

Our Constitution begins with a short statement of its basic values. This is called the Preamble to the Constitution.

QUESTION: 2

Directions: In the questions given below, there are two statements marked as Assertion (A) and Reason (R). Read the statements and choose the correct option.

Assertion (A) : All countries that have constitutions are not necessarily democratic.

Reason (R) : But all countries that are democratic will have constitutions.

Solution:

All countries that have constitutions are not necessarily democratic. But all countries that are democratic will have constitutions. After the War of Independence against Great Britain, the Americans gave themselves a constitution. After the Revolution, the French people approved a democratic constitution. Since then it has become a practice in all democracies to have a written constitution.

QUESTION: 3

Read the source given below and answer the following questions:

Like South Africa, India’s Constitution was also drawn up under very difficult circumstances. The making of the Constitution for a huge and diverse country like India was not an easy affair. At that time the people of India were emerging from the status of subjects to that of citizens. The country was born through a partition on the basis of religious differences. This was a traumatic experience for the people of India and Pakistan. At least ten lakh people were killed on both sides of the border in partition related violence. There was another problem. The British had left it to the rulers of the princely states to decide whether they wanted to merge with India or with Pakistan or remain independent. The merger of these princely states was a difficult and uncertain task. When the constitution was being written, the future of the country did not look as secure as it does today. The makers of the constitution had anxieties about the present and the future of the country.

Q. At that time the country was going through a partition on the basis of ............... differences.

Solution: (i) The.country was born through a partition on the basis of religious differences.

(ii) The British had left the princely states to decide their future on their own.

(iii) At that time, the future of the country did not look very secure.

(iv) Makers of the Constitution had anxieties about the present as well as the future.

QUESTION: 4

Read the source given below and answer the following questions:

Like South Africa, India’s Constitution was also drawn up under very difficult circumstances. The making of the Constitution for a huge and diverse country like India was not an easy affair. At that time the people of India were emerging from the status of subjects to that of citizens. The country was born through a partition on the basis of religious differences. This was a traumatic experience for the people of India and Pakistan. At least ten lakh people were killed on both sides of the border in partition related violence. There was another problem. The British had left it to the rulers of the princely states to decide whether they wanted to merge with India or with Pakistan or remain independent. The merger of these princely states was a difficult and uncertain task. When the constitution was being written, the future of the country did not look as secure as it does today. The makers of the constitution had anxieties about the present and the future of the country.

Q. Why did the makers of the constitution have anxieties when the constitution was being written?

Solution: The makers of the Indian constitution had anxieties because making the constitution for a huge and diverse country like India was not an easy affair. The country was born through the partition on the basis of religious differences. At least ten lakh people were killed on both sides of the border in partition related violence. Another problem was that the British had left it to the rulers of the princely states to decide whether they wanted to merge with India or with Pakistan or to remain independent.
QUESTION: 5

Read the source given below and answer the following questions:

Like South Africa, India’s Constitution was also drawn up under very difficult circumstances. The making of the Constitution for a huge and diverse country like India was not an easy affair. At that time the people of India were emerging from the status of subjects to that of citizens. The country was born through a partition on the basis of religious differences. This was a traumatic experience for the people of India and Pakistan. At least ten lakh people were killed on both sides of the border in partition related violence. There was another problem. The British had left it to the rulers of the princely states to decide whether they wanted to merge with India or with Pakistan or remain independent. The merger of these princely states was a difficult and uncertain task. When the constitution was being written, the future of the country did not look as secure as it does today. The makers of the constitution had anxieties about the present and the future of the country.

Q. Besides India, which other country ’s constitution was drawn under very difficult circumstances?

Solution: The Constitution of South Africa, Indian Constitution was also drawn up under very difficult circumstances. The four circumstances that elaborate the statement

(i) At that time, the people of India were emerging from the status of a subject to that of citizens. The country was born through a partition on the basis of religious differences. It was an extremely traumatic experience for the people.

(ii) The British rulers had left it to the rulers of the princely states to decide whether to merge with India or with Pakistan or remain independent.

(iii) The future of the nation did not look very secure at that time. The makers of the Constitution had anxieties about the present and the future of the country.

(iv) There were sharp differences of opinion about the path the country should take after attaining freedom.

QUESTION: 6

Read the source given below and answer the following questions:

Like South Africa, India’s Constitution was also drawn up under very difficult circumstances. The making of the Constitution for a huge and diverse country like India was not an easy affair. At that time the people of India were emerging from the status of subjects to that of citizens. The country was born through a partition on the basis of religious differences. This was a traumatic experience for the people of India and Pakistan. At least ten lakh people were killed on both sides of the border in partition related violence. There was another problem. The British had left it to the rulers of the princely states to decide whether they wanted to merge with India or with Pakistan or remain independent. The merger of these princely states was a difficult and uncertain task. When the constitution was being written, the future of the country did not look as secure as it does today. The makers of the constitution had anxieties about the present and the future of the country.

Q. The partition was between which two countries?

Solution: In August 1947, British India won its independence from the British and split into two new states that would rule themselves. The new countries were India and Pakistan. East Pakistan has since become Bangladesh. This was a very important moment in history.
QUESTION: 7

Read the source given below and answer the questions that follow:

Apartheid was the name of a system of racial discrimination unique to South Africa. The white Europeans imposed this system on South Africa. During the seventeenth and eighteenth centuries, the trading companies from Europe occupied it with arms and force, in the way they occupied India. But unlike India, a large number of ‘whites’ had settled in South Africa and became the local rulers. The system of apartheid divided the people and labelled them on the basis of their skin colour. The native people of South Africa are black in colour. They made up about three-fourth of the population and were called ‘blacks’.Besides these two groups, there were people of mixed races who were called ‘coloured’ and people who migrated from India.

The white rulers treated all non- whites as inferiors. The non- whites did not have voting rights.

The apartheid system was particularly oppressive for the blacks. They were forbidden from living in white areas. They could work in white areas only if They had a permit. Trains, buses, taxis, hotels, hospitals, schools and colleges, libraries, cinema halls, theatres, beaches, swimming pools, public toilets, were all separate for the whites and blacks. This was called segregation. They could not even visit the churches where the whites worshipped. Blacks could not form associations or protest against the terrible treatment.

Q. Apartheid System divided people on the basis of their:

Solution: The system of apartheid divided the people and labelled them on the basis of their skin colour. The native people of South Africa are black in colour. They made up about three-fourth of the population and were called 'blacks'.
QUESTION: 8

Read the source given below and answer the questions that follow:

Apartheid was the name of a system of racial discrimination unique to South Africa. The white Europeans imposed this system on South Africa. During the seventeenth and eighteenth centuries, the trading companies from Europe occupied it with arms and force, in the way they occupied India. But unlike India, a large number of ‘whites’ had settled in South Africa and became the local rulers. The system of apartheid divided the people and labelled them on the basis of their skin colour. The native people of South Africa are black in colour. They made up about three-fourth of the population and were called ‘blacks’.Besides these two groups, there were people of mixed races who were called ‘coloured’ and people who migrated from India.

The white rulers treated all non- whites as inferiors. The non- whites did not have voting rights.

The apartheid system was particularly oppressive for the blacks. They were forbidden from living in white areas. They could work in white areas only if They had a permit. Trains, buses, taxis, hotels, hospitals, schools and colleges, libraries, cinema halls, theatres, beaches, swimming pools, public toilets, were all separate for the whites and blacks. This was called segregation. They could not even visit the churches where the whites worshipped. Blacks could not form associations or protest against the terrible treatment.

Q. Who were treated as inferiors?

Solution:
QUESTION: 9

Read the source given below and answer the questions that follow:

Apartheid was the name of a system of racial discrimination unique to South Africa. The white Europeans imposed this system on South Africa. During the seventeenth and eighteenth centuries, the trading companies from Europe occupied it with arms and force, in the way they occupied India. But unlike India, a large number of ‘whites’ had settled in South Africa and became the local rulers. The system of apartheid divided the people and labelled them on the basis of their skin colour. The native people of South Africa are black in colour. They made up about three-fourth of the population and were called ‘blacks’.Besides these two groups, there were people of mixed races who were called ‘coloured’ and people who migrated from India.

The white rulers treated all non- whites as inferiors. The non- whites did not have voting rights.

The apartheid system was particularly oppressive for the blacks. They were forbidden from living in white areas. They could work in white areas only if They had a permit. Trains, buses, taxis, hotels, hospitals, schools and colleges, libraries, cinema halls, theatres, beaches, swimming pools, public toilets, were all separate for the whites and blacks. This was called segregation. They could not even visit the churches where the whites worshipped. Blacks could not form associations or protest against the terrible treatment.

Q. System of racial discrimination is known as:

Solution: Apartheid (“apartness” in the language of Afrikaans) was a system of legislation that upheld segregationist policies against non-white citizens of South Africa. After the National Party gained power in South Africa in 1948, its all-white government immediately began enforcing existing policies of racial segregation.
QUESTION: 10

Read the source given below and answer the questions that follow:

Apartheid was the name of a system of racial discrimination unique to South Africa. The white Europeans imposed this system on South Africa. During the seventeenth and eighteenth centuries, the trading companies from Europe occupied it with arms and force, in the way they occupied India. But unlike India, a large number of ‘whites’ had settled in South Africa and became the local rulers. The system of apartheid divided the people and labelled them on the basis of their skin colour. The native people of South Africa are black in colour. They made up about three-fourth of the population and were called ‘blacks’.Besides these two groups, there were people of mixed races who were called ‘coloured’ and people who migrated from India.

The white rulers treated all non- whites as inferiors. The non- whites did not have voting rights.

The apartheid system was particularly oppressive for the blacks. They were forbidden from living in white areas. They could work in white areas only if They had a permit. Trains, buses, taxis, hotels, hospitals, schools and colleges, libraries, cinema halls, theatres, beaches, swimming pools, public toilets, were all separate for the whites and blacks. This was called segregation. They could not even visit the churches where the whites worshipped. Blacks could not form associations or protest against the terrible treatment.

Q. Non- whites did not have right to—

Solution: The non-whites did not have any voting rights. The apartheid regime was particularly oppressive for the 'blacks' and the 'coloured'. They were forbidden from living in white areas. They could work in white areas only if they had a permit. There were separate trains, buses, taxis, hotels, hospitals, schools and colleges, libraries, cinema halls, theatres, beaches, swimming pools and public toilets, for the whites and blacks. The blacks were not allowed into the Churches frequented by the whites. They were not allowed to form any association to represent their problems. This system of racial discrimination, unique to South Africa, was called Apartheid.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code