Test: Drainage (Term II)


10 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 9 | Test: Drainage (Term II)


Description
Attempt Test: Drainage (Term II) | 10 questions in 20 minutes | Mock test for Class 9 preparation | Free important questions MCQ to study Social Studies (SST) Class 9 for Class 9 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Answer the following questions in one word/one sentence:

What form of power is derived from running or falling water?


Solution: Hydroelectric power is basically the electricity which is supplied by creating energy from the streaming or falling water.

It is also known as a renewable source of energy. This refers to the process in which the source of energy can be renewed over a period of time.

QUESTION: 2

River Narmada rises in the_____.


Solution: The Narmada, the largest west flowing river of the Peninsula, rises near the Amarkantak range of mountains in Madhya Pradesh.
QUESTION: 3

Assertion (A) : Lakes can also be used for developing Hydel Power.

Reason (R) : Guru Gobind Sagar is a natural lake.

Solution: Lakes are of a great value to human beings. Lakes help to regulate the flow of rivers. Lakes help to prevent flooding during the rainy season. During the dry season, lakes help to maintain an even flow of water. Lakes can also be used for developing hydel power.
QUESTION: 4

Match the following:

Solution:
QUESTION: 5

Answer the following questions in one word/one sentence:

Give an example of a man-made lake.


Solution: Govind Sagar Lake is located in Bilaspur district of Himachal Pradesh. It is a man-made reservoir. It was built on the Sutlej River and was named in honor of Guru Govind Singh. The Bhakra Nangal Project is a joint venture of Punjab, Haryana, and Rajasthan.
QUESTION: 6

A stream or river that exhibits continuous flow of water throughout the year is called ______.


Solution: The perennial rivers are the rivers in which water flows throughout the year, they never go dry. Perennial rivers are also known as permanent rivers as they flow throughout the year. They originate from the mountain and during the dry season the water is fed by the melting of glaciers in these rivers. These rivers are mostly found in North India due to the presence of the great mountain range Himalaya that is fully covered with snow provides water to some rivers throughout the year, whereas in south india there is no mountain with snow and even snow is only in winter time so the south indian rivers are non- perennial rivers. In the Northern plains of India perennial rivers are very much useful for agriculture because they provide water throughout the year. E.g- Ganga is the best example of a perennial river.
QUESTION: 7

Assertion (A) : The Ganga is joined by many tributaries from the Himalayas, a few of them being major rivers, such as the Yamuna, the Ghaghara, the Gandak and the Kosi.

Reason (R) : The Ghaghara, the Gandak and the Kosi rise in the Nepal Himalaya.

Solution: The Ganga is joined by many tributaries from the Himalayas, a few of them being major rivers such as the Yamuna, the Ghaghara, the Gandak and the Kosi. The river Yamuna rises from the Yamunotri Glacier in the Himalayas. It flows parallel to the Ganga and as a right bank tributary, meets the Ganga at Allahabad. The Ghaghara, the Gandak and the Kosi rise in the Nepal Himalaya. They are the rivers, which flood parts of the northern plains every year, causing widespread damage to life and property but enriching the soil for the extensive agricultural lands.
QUESTION: 8

______ is the world’s largest and fastest growing delta.


Solution: The Sundarbans is a cluster of low-lying islands in the Bay of Bengal, spread across India and Bangladesh, famous for its unique mangrove forests. This active delta region is among the largest in the world, measuring about 40,000 sq km.
QUESTION: 9

Answer the following questions in one word/one sentence:

What is the major source of livelihood in India?


Solution: Agriculture is the primary source of livelihood for about 58% of India's population. Gross Value Added by agriculture, forestry, and fishing was estimated at Rs. 19.48 lakh crore (US$ 276.37 billion) in FY20.
QUESTION: 10

Assertion (A) : Most of the freshwater lakes are in the Himalayan region.

Reason (R) : They are of glacial origin.

Solution: Most of the freshwater lakes are in the Himalayan region. They are of glacial origin. They are formed when glaciers dug out a basin, which was later filled with snowmelt. Examples of such lakes are Bhimtal, Nainital, Dal lake. etc. India's largest freshwater lake is the Wular lake.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code