Test: Electoral Politics (Term II)- 1


10 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 9 | Test: Electoral Politics (Term II)- 1


Description
Attempt Test: Electoral Politics (Term II)- 1 | 10 questions in 20 minutes | Mock test for Class 9 preparation | Free important questions MCQ to study Social Studies (SST) Class 9 for Class 9 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

State whether True or False:

In India, Lok Sabha elections are carried out every eight years.

Solution: Lok Sabha members are elected directly by the people and the general elections held every five years.
QUESTION: 2

State whether True or False:

India has a democratic election system.

Solution: India is the largest democracy in the world and its constitution grants to its people a wide number of rights. In India, elections are held under the direct control of the Election Commission of India which is an autonomous Constitutional body and the right to vote is based on the principle of Universal Adult Franchise. The success of elections is based upon the active participation of people in maximum numbers, however, voting cannot be compelled and this right is exercised by the citizens as per their discretion. Hence, saying that India has the largest number of voters in the world does not quantify the stronghold of Indian elections to be democratic.
QUESTION: 3

The process by which a candidate tries to persuade the voter to vote for him is called as_______.


Solution: Campaigning- Is the process by which a candidate tries to persuade the voter to vote for him. ​
QUESTION: 4

The leader, Mr. Devi Lal from Haryana is the chief of Haryana Sangharsh Samiti, led a movement named ______.


Solution: The Leader of the Haryana Sangharsh Samiti is Chaudhary Devi Lal who led a movement called 'Nyaya Yuddh" (Struggle for Justice) and formed a new party called Lok Dal to contest the election in Haryana's State Assembly.
QUESTION: 5

The members of the Election Commission are appointed by the ______.


Solution: The President of India appoints the Chief Election Commissioner. Conventionally, senior-most Election Commissioner is appointed as CEC. He has a tenure of six years, or up to the age of 65 years, whichever is earlier.
QUESTION: 6

Match the following:

Solution:
QUESTION: 7

Assertion (A) : The Congress party led by Indira Gandhi gave the slogan of Garibi Hatao (remove poverty) in the Lok Sabha elections of 1971.

Reason (r) : The party promised to reorient all the policies of the government to remove poverty from the country.

Solution: The slogan 'Garibi Hatao' (Remove Poverty) was given by Indira Gandhi in 1971 as her election campaign. The slogan was officially used by the Congress party in 1980 for the five year plan.
QUESTION: 8

Study the given picture carefully:

This picture is related to which of the following.

Solution: Elections held in all constituencies at the same time, either on the same day or within a few days is called a General Election. Sometimes elections are held only for one constituency to fill the vacancy caused by death or resignation of a member. This is called a By-Election.
QUESTION: 9

______ is a document published by every political party before elections containing the policies and programmes of that party.


Solution: A manifesto is a published declaration of the intentions, motives, or views of an individual, group, political party or government. It usually contains a previously published opinion or public consensus or promotes a new idea with prescriptive notions for carrying out changes the issuer believes should be made.
QUESTION: 10

The leader, Mr. Devi Lal from Haryana is the chief of Haryana Sangharsh Samiti, led a movement named ______.


Solution: The Leader of the Haryana Sangharsh Samiti is Chaudhary Devi Lal who led a movement called 'Nyaya Yuddh" (Struggle for Justice) and formed a new party called Lok Dal to contest the election is Haryana's State Assembly.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code