Test: Natural Vegetation and Wild Life (Term II)


10 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 9 | Test: Natural Vegetation and Wild Life (Term II)


Description
Attempt Test: Natural Vegetation and Wild Life (Term II) | 10 questions in 20 minutes | Mock test for Class 9 preparation | Free important questions MCQ to study Social Studies (SST) Class 9 for Class 9 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Assertion (A) : India’s natural vegetation has undergone many changes recently.

Reason (R) : Climatic factors include temperature, humidity in air, precipitation and soil available in the different parts of the country.

Solution: The natural vegetation of India has undergone many changes in the recent past. The factors responsible for it are as follows:
  • Growing demand for cultivated land to meet the food grain requirements. This has been caused by the growing population of the country.

  • Industrial development and mining that have resulted in forests being cleared away to enable access to resources.

  • Urbanisation caused by the economic development and shift in economic activities of people. It has led to acquisition of land for the purpose of development.

  • The landforms, cutting down of trees,increase in temperature are some factors that may have brought about changes.

QUESTION: 2

Assertion (A) : Evergreen forests are found in the Western Ghats, Lakshadweep Islands, Andaman and Nicobar Islands, upper parts of Assam and on the Tamil Nadu coast.

Reason (R) : As the region is warm and wet throughout the year, it has a luxuriant vegetation of all kinds – trees, shrubs and creepers giving it a multilayered structure.

Solution: These forests are restricted to heavy rainfall areas of the Western Ghats and the island groups of Lakshadweep, Andaman and Nicobar, upper parts of Assam and Tamil Nadu coast. They are at their best in areas having more than 200 cm of rainfall with a short dry season.
QUESTION: 3

State whether True or False :

Montane forests are found in coastal regions.

Solution:
  • The mangrove tidal forests are found in the areas of coasts influenced by tides. Mud and silt get accumulated on such coasts. Dense mangroves are the common varieties with roots of the plants submerged under water.

  • The deltas of the Ganga, the Mahanadi, the Krishana, the Godavari and the Kaveri are covered by such vegetation.

  • The deltas of the Ganga, the Mahanadi, the Krishana, the Godavari and the Kaveri are covered by such vegetation.

  • In the Ganga Brahmaputra delta, sundari trees are found, which provide durable hard timber.

QUESTION: 4

State whether True or False :

Tropical evergreen forests are characterised by cold climate.

Solution: Tropical Evergreen Forest is characterized by warm summers and cold winters, inhabited by low broad-leafed evergreen trees and it is prone to forest fires and has great adaptation.
QUESTION: 5

The ____________are usually found in coastal areas.


Solution: Mangroves are a group of trees and shrubs that live in the coastal intertidal zone. Mangrove forest in Loxahatchee, Florida. There are about 80 different species of mangrove trees. All of these trees grow in areas with low-oxygen soil, where slow-moving waters allow fine sediments to accumulate.
QUESTION: 6

_______ forests are also known as tropical deciduous forests.


Solution: Monsoon forest, also called dry forest or tropical deciduous forest, open woodland in tropical areas that have a long dry season followed by a season of heavy rainfall. The trees in a monsoon forest usually shed their leaves during the dry season and come into leaf at the start of the rainy season.
QUESTION: 7

Match the following :

Solution:
QUESTION: 8

State whether True or False :

Biodiversity is influenced by climate in a region.

Solution: Biodiversity influences climate at local, regional, and global scales, thus changes in land use and land cover that affect biodiversity can affect climate. The important components of biodiversity include plant functional diversity and the type and distribution of habitats across landscapes.
QUESTION: 9

State whether True or False :

Dry Deciduous provides valuable timber.

Solution: They are found in areas of lower rainfall i.e. 70 to 100 cm. They cover rainier parts of the Deccan plateau and the western Ganga plains. They are less important for commercial exploitation. Examples: Sal is the most important tree arid others are peepal arid neem.
QUESTION: 10

Orchids are an example of ______ plants.


Solution: The beauty, complexity and incredible diversity of orchid flowers are unrivalled in the plant world. These exotic beauties comprise the largest family of flowering plants on earth, with over 30,000 different species, and at least 200,000 hybrids.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code