Test: Natural Vegetation and Wild Life- Case Based Questions


10 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 9 | Test: Natural Vegetation and Wild Life- Case Based Questions


Description
Attempt Test: Natural Vegetation and Wild Life- Case Based Questions | 10 questions in 20 minutes | Mock test for Class 9 preparation | Free important questions MCQ to study Social Studies (SST) Class 9 for Class 9 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Read the source given below and answer the questions that follow:

Like its flora, India is also rich in its fauna. It has approximately 90,000 animal species. The country has about 2,000 species of birds. They constitute 13% of the world’s total. There are 2,546 species of fish, which account for nearly 12% of the world’s stock. It also shares between 5 and 8 percent of the world’s amphibians, reptiles and mammals. The elephants are the most majestic animals among the mammals. They are found in the hot wet forests of Assam, Karnataka and Kerala. One Horned rhinoceros are the other animals, which live in swampy and marshy land of Assam and West Bengal. Arid areas of the Rann of Kachchh and the Thar Desert are the habitat for wild ass and camels respectively. Indian bison, nilgai (blue bull), chousingha (four-horned antelope), gazelle and different species of deer are some other animals found in India. It also has several species of monkeys. India is the only country in the world that has both tigers and lions. The natural habitat of the Indian lion is the Gir forest in Gujarat. Tigers are found in the forests of Madhya Pradesh, the Sunderbans of West Bengal and the Himalayan region. Leopards, too, are members of the cat family. They are important among animals of prey.

Q. Which animal is found in hot-wet forests of Assam, Karnataka and Kerala?

Solution: The elephants are the most majestic animals among the mammals. They are found in the hot wet forests of Assam, Karnataka and Kerala. They prefer forested hilly areas, providing plenty of food and water for them throughout the year.
QUESTION: 2

Read the source given below and answer the questions that follow:

Like its flora, India is also rich in its fauna. It has approximately 90,000 animal species. The country has about 2,000 species of birds. They constitute 13% of the world’s total. There are 2,546 species of fish, which account for nearly 12% of the world’s stock. It also shares between 5 and 8 percent of the world’s amphibians, reptiles and mammals. The elephants are the most majestic animals among the mammals. They are found in the hot wet forests of Assam, Karnataka and Kerala. One Horned rhinoceros are the other animals, which live in swampy and marshy land of Assam and West Bengal. Arid areas of the Rann of Kachchh and the Thar Desert are the habitat for wild ass and camels respectively. Indian bison, nilgai (blue bull), chousingha (four-horned antelope), gazelle and different species of deer are some other animals found in India. It also has several species of monkeys. India is the only country in the world that has both tigers and lions. The natural habitat of the Indian lion is the Gir forest in Gujarat. Tigers are found in the forests of Madhya Pradesh, the Sunderbans of West Bengal and the Himalayan region. Leopards, too, are members of the cat family. They are important among animals of prey.

Q. Fish account to nearly ................ of the world’s stock.

Solution: India is also rich in its fauna (animal life) same as in flora (plant life). It has approximately 90,000 animal species and 2,000 species of birds.

They constitute 13% of the total world’s stock. There are 2,546 species of fish, which account for nearly 12% of the world’s stock. It also shares between 5 and 8 % of the world’s amphibians, reptiles and mammals. The existence of animals in our country varies from place to place.

QUESTION: 3

Read the source given below and answer the questions that follow:

Like its flora, India is also rich in its fauna. It has approximately 90,000 animal species. The country has about 2,000 species of birds. They constitute 13% of the world’s total. There are 2,546 species of fish, which account for nearly 12% of the world’s stock. It also shares between 5 and 8 percent of the world’s amphibians, reptiles and mammals. The elephants are the most majestic animals among the mammals. They are found in the hot wet forests of Assam, Karnataka and Kerala. One Horned rhinoceros are the other animals, which live in swampy and marshy land of Assam and West Bengal. Arid areas of the Rann of Kachchh and the Thar Desert are the habitat for wild ass and camels respectively. Indian bison, nilgai (blue bull), chousingha (four-horned antelope), gazelle and different species of deer are some other animals found in India. It also has several species of monkeys. India is the only country in the world that has both tigers and lions. The natural habitat of the Indian lion is the Gir forest in Gujarat. Tigers are found in the forests of Madhya Pradesh, the Sunderbans of West Bengal and the Himalayan region. Leopards, too, are members of the cat family. They are important among animals of prey.

Q. The natural habitat of the Indian lion Gir is in ............... .

Solution: The Indian lion is found in 'North Western' and 'central parts' of India. Gir Forests in Gujarat are famous for inhabiting Indian lions. The 'Gir Wildlife Sanctuary' houses almost 500 Indian and Asiatic lions.

In this habitat, the Indian lions do not have any predators and therefore are safe in this habitat. The Indian lion walks freely in this habitat and eat and rest in this sanctuary.

QUESTION: 4

Read the source given below and answer the questions that follow:

Like its flora, India is also rich in its fauna. It has approximately 90,000 animal species. The country has about 2,000 species of birds. They constitute 13% of the world’s total. There are 2,546 species of fish, which account for nearly 12% of the world’s stock. It also shares between 5 and 8 percent of the world’s amphibians, reptiles and mammals. The elephants are the most majestic animals among the mammals. They are found in the hot wet forests of Assam, Karnataka and Kerala. One Horned rhinoceros are the other animals, which live in swampy and marshy land of Assam and West Bengal. Arid areas of the Rann of Kachchh and the Thar Desert are the habitat for wild ass and camels respectively. Indian bison, nilgai (blue bull), chousingha (four-horned antelope), gazelle and different species of deer are some other animals found in India. It also has several species of monkeys. India is the only country in the world that has both tigers and lions. The natural habitat of the Indian lion is the Gir forest in Gujarat. Tigers are found in the forests of Madhya Pradesh, the Sunderbans of West Bengal and the Himalayan region. Leopards, too, are members of the cat family. They are important among animals of prey.

Q. How many animal species are there?

Solution: Being a vast country, India having 47,000 plant species (out of which 15,000 are flowering plants, i.e. 6 per cent in the world), occupies 10th position worldwide and 4th in Asia. Non-flowering plants such as ferns, algae and fungi also grow here. It also has around 90,000 species of animals (including marine and water fishes) and insects.
QUESTION: 5

Read the source given below and answer the questions that follow:

Our country India is one of the 12 mega biodiversity countries of the world. With about 47,000 plant species, India occupies tenth place in the world and fourth in Asia in plant diversity. There are about 15,000 flowering plants in India, which account for 6 per cent in the world’s total number of flowering plants. The country has many nonflowering plants, such as ferns, algae and fungi. India also has approximately 90,000 species of animals, as well as a rich variety of fish in its fresh and marine waters. Natural vegetation refers to a plant community, which has grown naturally without human aid and has been left undisturbed by humans for a long time. This is termed as virgin vegetation. Thus, cultivated crops and fruits, orchards form part of vegetation but not natural vegetation.

Q. Plants that have come from outside India are termed as:

Solution: The virgin vegetation, which are purely Indian are known as endemic or indigenous species but those which have come from outside India are termed as exotic plants. The term flora is used to denote plants of a particular region or period.
QUESTION: 6

Read the source given below and answer the questions that follow:

Our country India is one of the 12 mega biodiversity countries of the world. With about 47,000 plant species, India occupies tenth place in the world and fourth in Asia in plant diversity. There are about 15,000 flowering plants in India, which account for 6 per cent in the world’s total number of flowering plants. The country has many nonflowering plants, such as ferns, algae and fungi. India also has approximately 90,000 species of animals, as well as a rich variety of fish in its fresh and marine waters. Natural vegetation refers to a plant community, which has grown naturally without human aid and has been left undisturbed by humans for a long time. This is termed as virgin vegetation. Thus, cultivated crops and fruits, orchards form part of vegetation but not natural vegetation.

Q. Cultivated crops and fruits, orchards form part of ............... but not natural vegetation.

Solution: Natural vegetation refers to a plant community which has grown naturally without human aid. They have been left undisturbed by humans for a long time. We call this virgin vegetation. Thus, cultivated crops and fruits, orchards form part of vegetation but not natural vegetation.
QUESTION: 7

Read the source given below and answer the questions that follow:

Our country India is one of the 12 mega biodiversity countries of the world. With about 47,000 plant species, India occupies tenth place in the world and fourth in Asia in plant diversity. There are about 15,000 flowering plants in India, which account for 6 per cent in the world’s total number of flowering plants. The country has many nonflowering plants, such as ferns, algae and fungi. India also has approximately 90,000 species of animals, as well as a rich variety of fish in its fresh and marine waters. Natural vegetation refers to a plant community, which has grown naturally without human aid and has been left undisturbed by humans for a long time. This is termed as virgin vegetation. Thus, cultivated crops and fruits, orchards form part of vegetation but not natural vegetation.

Q. India occupies ............... place in the world and ............... place in Asia in plant diversity.

Solution: Our country India is one of the 12 mega bio-diversity countries of the world. With about 47,000 plant species India occupies tenth place in the world and fourth in Asia in plant diversity. There are about 15,000 flowering plants in India, which account for 6 per cent in the world’s total number of flowering plants. The country has many nonflowering plants, such as ferns, algae and fungi. India also has approximately 90,000 species of animals, as well as, a rich variety of fish in its fresh and marine waters.
QUESTION: 8

Read the source given below and answer the questions that follow:

Our country India is one of the 12 mega biodiversity countries of the world. With about 47,000 plant species, India occupies tenth place in the world and fourth in Asia in plant diversity. There are about 15,000 flowering plants in India, which account for 6 per cent in the world’s total number of flowering plants. The country has many nonflowering plants, such as ferns, algae and fungi. India also has approximately 90,000 species of animals, as well as a rich variety of fish in its fresh and marine waters. Natural vegetation refers to a plant community, which has grown naturally without human aid and has been left undisturbed by humans for a long time. This is termed as virgin vegetation. Thus, cultivated crops and fruits, orchards form part of vegetation but not natural vegetation.

Q. Ferns, Algae and Fungi are types of:

Solution: Various types of non-flowering plants such as ferns, mosses, fungi, algae and conifers grow in the United States, including U.S. Department of Agriculture plant hardiness zones 8 to 10.
QUESTION: 9

Study the picture below and identify the type of forests:

Solution:

"Montane Forest is an ecosystem found in mountains. It gets affected by colder climate at moderate elevations. In these areas dense forests are common. In Mountain Forest, rainfall and temperate climate leads to change in natural vegetation.

The wet temperate type of forests are found between a height of 1000 and 2000 metres. Between 1500 and 3000 metres, temperate forests containing coniferous trees are found. At higher elevations, temperate grasslands are common. At high altitudes, temperate forests and grasslands give way to the Alpine vegetation. Silver fir, junipers, pines, cedar and birches are the common trees of these forests."

QUESTION: 10

Study the picture below and identify the type of forests:

Solution:

Tropical Evergreen forests are a dominant part of the Natural vegetation in India. They flourish in the areas having more than 200 cm of rainfall. Types of forests form an important part of the Indian Geography syllabus for IAS Exam and tropical evergreen forest is one of them.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code