Test: Nazism and the Rise of Hitler (Term II)- 2


15 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 9 | Test: Nazism and the Rise of Hitler (Term II)- 2


Description
Attempt Test: Nazism and the Rise of Hitler (Term II)- 2 | 15 questions in 30 minutes | Mock test for Class 9 preparation | Free important questions MCQ to study Social Studies (SST) Class 9 for Class 9 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Assertion (A) : Hitler was empowered to sideline Parliament and Rule by Decree.

Reason (R) : The Enabling Act of 1935 established democracy in Germany

Solution: Enabling Act allowed the Reich to issue laws without the consent of the parliament of Germany.

This act gave the power to establish control over the economy, army, and media.

It banned all political parties and trade unions except for the Nazi Party.

Nazism came into power in Germany after taking advantage of the Enabling Act.

QUESTION: 2

Assertion (A) : Hitler was fanatically interested in the youth of the country.

Reason (R) : He felt that a strong Nazi society could be established only by teaching children Nazi Ideology.

Solution: Hitler was interested in the youth of the country. He believed a strong Nazi society could be established by teaching Nazi ideology.
QUESTION: 3

Assertion (A) : The USA was unwilling to join World War II.

Reason (R) : The USA feared the comeback of economic problems that the First World War had caused.

Solution: USA had resisted involvement in the war, it was unwilling to face another economic crisis after the war. But it could not stay out of the war for long. Japan was expanding its power in the east. It had occupied French Indo-China and was planning attacks on US naval bases in the Pacific.
QUESTION: 4

Arrange the following events in chronological order:

(1) Germany signed the Treaty of Versailles.

(2) Establishment of the Weimar Republic.

(3) The Economic Depression occurs in the USA.

(4) Adolf Hitler was born in Austria.

Solution:
QUESTION: 5

Choose the correct option from Column-I and Column-II and write the correct option in the answer box:


Solution:

Wall Street Exchange:- It was the world's largest stock market during that time. Thousands of people had their shares there in the market. When it crashed people tried to sell all their shares as they were going in loss. So after the crash there was a great economical depression in the whole world.

QUESTION: 6

State whether True or False:

The Nazi Ideology believed in equality.

Solution: According to Nazi ideology there was no equality between people, but only racial hierarchy. The Nazis quickly began to implement their dream of creating an exclusive racial community of pure Germans by physically eliminating all those who were considered undesirable. They wanted a society of pure and healthy Nordic Aryans. Jews, Gypsies, blacks, Russian, Poles, even certain Germans and abnormal were considered undesirable.
QUESTION: 7

State whether True or False:

The Fascist Party was founded under the leadership of Adolf Hitler.

Solution: On July 29, 1921, Adolf Hitler becomes the leader of the National Socialist German Workers' (Nazi) Party. Under Hitler, the Nazi Party grew into a mass movement and ruled Germany as a totalitarian state from 1933 to 1945.
QUESTION: 8

World War I was fought between ____.


Solution: World War I or the First World War, often abbreviated as WWI or WW1, was a global war originating in Europe that lasted from 28 July 1914 to 11 November 1918.
QUESTION: 9

The German Parliament was called as _____.


Solution: The German Federal Parliament is known as Bundestag. Bundestag is the legislative body of Germany. German citizens over the age of 18, elect the members of Bundestag. The Bundestag is elected for a term of 4 years. At the Federal Level, the Bundestag is the only body which is directly elected by German people. Bundestag is the successor of Reichstag.
QUESTION: 10

Match the following:

Solution:
QUESTION: 11

Answer the following in one word/one sentence:

What term was given for the mass persecution of the Jews?


Solution: The word ‘holocaust’ comes from ancient Greek and means ‘burnt offering’. Even before the Second World War, the word was sometimes used to describe the death of a large group of people, but since 1945, it has become almost synonymous with the murder of the European Jews during the Second World War. That's why we use the term 'the Holocaust'. Jews also refer to it with the word ‘Shoah’, which is Hebrew for 'catastrophe'.
QUESTION: 12

Answer the following in one word/one sentence:

What was a separate section for Nazi Boys upto 14 years of age called as?


Solution: The Deutsches Jungvolk in der Hitlerjugend DJ, also DJV; German for "German Youngsters in the Hitler Youth") was the separate section for boys aged 10 to 14 of the Hitler Youth organisation in Nazi Germany.
QUESTION: 13

State whether True or False:

The Jewish population was largely discriminated against under the rule of Hitler.

Solution:
QUESTION: 14

State whether True or False:

The Great Depression of 1929 contributed to the fall of the Weimar Republic.

Solution: The Great Depression was a contributing factor to dire economic conditions in Weimar Germany which led in part to the rise of Adolf Hitler and the Nazi Party.
QUESTION: 15

The separately marked areas for Jews were called as _______.


Solution: Jews were the worst sufferers in Nazi-Germany. They survived mainly through trade and money-lending. They lived in separately marked areas called ghettos. They were often persecuted through periodic organised violence, and expulsion from the land.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code