Test: Physical Features of India- Case Based Type Questions


15 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 9 | Test: Physical Features of India- Case Based Type Questions


Description
Attempt Test: Physical Features of India- Case Based Type Questions | 15 questions in 30 minutes | Mock test for Class 9 preparation | Free important questions MCQ to study Social Studies (SST) Class 9 for Class 9 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Read the source given below and answer the questions that follow:

The Peninsular Plateau is flanked by stretches of narrow coastal strips, running along the Arabian Sea in the west and the Bay of Bengal in the east. The western coast, sandwiched between the Western Ghats and the Arabian Sea, is a narrow plain. It consists of three sections. The northern part of the coast is called the Konkan (Mumbai - Goa), the central stretch is called the Kannad Plain, while the southern stretch is referred to as the Malabar coast. The plains along the Bay of Bengal are wide and level. In the northern part, it is referred to as the Northern Circar, while the southern part is known as the Coromandel Coast. Large rivers, such as the Mahanadi, the Godavari, the Krishna and the Kaveri have formed extensive deltas on this coast. Lake Chilika is an important feature along the eastern coast.

Q. The Northern part of the Western Coast is called:

Solution: The Western Coastal Plains is a thin strip of coastal plain 50 kilometers in width between the west coast of India and the Western Ghats hills, which starts near the south of river Tapi. They are between the Western Ghats and the Arabian Sea. The plains begin at Gujarat in the north and end at Kerala in the south. It also includes the states of Maharashtra, Goa and Karnataka. It consists of three sections. The Northern part of the coast is called the Konkan (Mumbai-Goa) whereas the central stretch is called the Kanara, while the southern stretch is referred to as the Malabar Coast.
QUESTION: 2

Read the source given below and answer the questions that follow:

The Peninsular Plateau is flanked by stretches of narrow coastal strips, running along the Arabian Sea in the west and the Bay of Bengal in the east. The western coast, sandwiched between the Western Ghats and the Arabian Sea, is a narrow plain. It consists of three sections. The northern part of the coast is called the Konkan (Mumbai - Goa), the central stretch is called the Kannad Plain, while the southern stretch is referred to as the Malabar coast. The plains along the Bay of Bengal are wide and level. In the northern part, it is referred to as the Northern Circar, while the southern part is known as the Coromandel Coast. Large rivers, such as the Mahanadi, the Godavari, the Krishna and the Kaveri have formed extensive deltas on this coast. Lake Chilika is an important feature along the eastern coast.

Q. Which four rivers form the extensive delta in this coast?

Solution: The Eastern Coastal Plains extends between the Eastern Ghats and the sea coast from Subarnarekha River to Kanyakumari. It is wider than Western Coastal Plain because the rivers like Godavari, the Krishna and the Kaveri formed the delta over there. The continental shelf extends up to 500 km into the sea, which makes it difficult for the development of good ports and harbours. The continental shelf extends up to 500 km into the sea, which makes it difficult for the development of good ports and harbours.
QUESTION: 3

Read the source given below and answer the questions that follow:

The Peninsular Plateau is flanked by stretches of narrow coastal strips, running along the Arabian Sea in the west and the Bay of Bengal in the east. The western coast, sandwiched between the Western Ghats and the Arabian Sea, is a narrow plain. It consists of three sections. The northern part of the coast is called the Konkan (Mumbai - Goa), the central stretch is called the Kannad Plain, while the southern stretch is referred to as the Malabar coast. The plains along the Bay of Bengal are wide and level. In the northern part, it is referred to as the Northern Circar, while the southern part is known as the Coromandel Coast. Large rivers, such as the Mahanadi, the Godavari, the Krishna and the Kaveri have formed extensive deltas on this coast. Lake Chilika is an important feature along the eastern coast.

Q. The Western Coast in Sandwiched between:

Solution: The western coastal plain, sandwiched between the Western Ghats and the Arabian Sea, is a narrow plain. It consists of three sections. The northern part of the coast is called the Konkan (Mumbai Goa), the central stretch is called the Kannad Plain while the southern stretch is referred to as the Malabar coast.
QUESTION: 4

Read the source given below and answer the questions that follow:

The Peninsular Plateau is flanked by stretches of narrow coastal strips, running along the Arabian Sea in the west and the Bay of Bengal in the east. The western coast, sandwiched between the Western Ghats and the Arabian Sea, is a narrow plain. It consists of three sections. The northern part of the coast is called the Konkan (Mumbai - Goa), the central stretch is called the Kannad Plain, while the southern stretch is referred to as the Malabar coast. The plains along the Bay of Bengal are wide and level. In the northern part, it is referred to as the Northern Circar, while the southern part is known as the Coromandel Coast. Large rivers, such as the Mahanadi, the Godavari, the Krishna and the Kaveri have formed extensive deltas on this coast. Lake Chilika is an important feature along the eastern coast.

Q. Central Stretch is called:

Solution: The region consists of three sections: the Northern part of the coast is called the Konkan (Mumbai to Goa), the central stretch is called the Kanara or the "Karavali", while the southern stretch is referred to as the Malabar Coast. The south Malabar or Kerala coast is broken and there are some lagoons.
QUESTION: 5

Read the source given below and answer the questions that follow:

The Ganga plain extends between Ghaggar and Teesta rivers. It is spread over the states of North India, Haryana, Delhi, U.P., Bihar, partly Jharkhand and West Bengal to its East, particularly in Assam lies the Brahmaputra plain. The northern plains are generally described as flat land with no variations in its relief. It is not true. These vast plains also have diverse relief features. According to the variations in relief features, the Northern plains can be divided into four regions. The rivers, after descending from the mountains, deposit pebbles in a narrow belt of about 8 to 16 km in width lying parallel to the slopes of the Shiwaliks. It is known as bhabar. All the streams disappear in this bhabar belt. South of this belt, the streams and rivers reemerge and create a wet, swampy and marshy

region known as terai. This was a thickly forested region full of wildlife. The forests have been cleared to create agricultural land and to settle migrants from Pakistan after partition. Dudhwa National Park is in this region.

Q. The northern plains are generally described as:

Solution:

The northern plains are generally described as flat land with slight variations in its relief.

QUESTION: 6

Read the source given below and answer the questions that follow:

The Ganga plain extends between Ghaggar and Teesta rivers. It is spread over the states of North India, Haryana, Delhi, U.P., Bihar, partly Jharkhand and West Bengal to its East, particularly in Assam lies the Brahmaputra plain. The northern plains are generally described as flat land with no variations in its relief. It is not true. These vast plains also have diverse relief features. According to the variations in relief features, the Northern plains can be divided into four regions. The rivers, after descending from the mountains, deposit pebbles in a narrow belt of about 8 to 16 km in width lying parallel to the slopes of the Shiwaliks. It is known as bhabar. All the streams disappear in this bhabar belt. South of this belt, the streams and rivers reemerge and create a wet, swampy and marshy

region known as terai. This was a thickly forested region full of wildlife. The forests have been cleared to create agricultural land and to settle migrants from Pakistan after partition. Dudhwa National Park is in this region.

Q. The Northern Plains have been formed by the interplay of the three major rivers systems, with their tributaries:

Solution: The northern plain has been formed by the interplay of the three major river systems, namely– the Indus, the Ganga and the Brahmaputra along with their tributaries. This plain is formed of alluvial soil.
QUESTION: 7

Read the source given below and answer the questions that follow:

The Ganga plain extends between Ghaggar and Teesta rivers. It is spread over the states of North India, Haryana, Delhi, U.P., Bihar, partly Jharkhand and West Bengal to its East, particularly in Assam lies the Brahmaputra plain. The northern plains are generally described as flat land with no variations in its relief. It is not true. These vast plains also have diverse relief features. According to the variations in relief features, the Northern plains can be divided into four regions. The rivers, after descending from the mountains, deposit pebbles in a narrow belt of about 8 to 16 km in width lying parallel to the slopes of the Shiwaliks. It is known as bhabar. All the streams disappear in this bhabar belt. South of this belt, the streams and rivers reemerge and create a wet, swampy and marshy

region known as terai. This was a thickly forested region full of wildlife. The forests have been cleared to create agricultural land and to settle migrants from Pakistan after partition. Dudhwa National Park is in this region.

Q. The Ganga Plain extends between which two rivers?

Solution: The Ganga plain extends between Ghaggar and Teesta rivers. It is spread over the states of North India, Haryana, Delhi, U.P., Bihar, partly Jharkhand and West Bengal.
QUESTION: 8

Read the source given below and answer the questions that follow:

The Ganga plain extends between Ghaggar and Teesta rivers. It is spread over the states of North India, Haryana, Delhi, U.P., Bihar, partly Jharkhand and West Bengal to its East, particularly in Assam lies the Brahmaputra plain. The northern plains are generally described as flat land with no variations in its relief. It is not true. These vast plains also have diverse relief features. According to the variations in relief features, the Northern plains can be divided into four regions. The rivers, after descending from the mountains, deposit pebbles in a narrow belt of about 8 to 16 km in width lying parallel to the slopes of the Shiwaliks. It is known as bhabar. All the streams disappear in this bhabar belt. South of this belt, the streams and rivers reemerge and create a wet, swampy and marshy

region known as terai. This was a thickly forested region full of wildlife. The forests have been cleared to create agricultural land and to settle migrants from Pakistan after partition. Dudhwa National Park is in this region.

Q. ............... is a belt of pebbles extending from 8-16 km in width.

Solution: After descending from the mountains, the rivers deposit pebbles in a narrow belt.

The width of this belt is about 8 to 16 km and it lies parallel to the Shiwaliks. This region is known as bhabar. All the streams disappear in this region.

QUESTION: 9

Read the source given below and answer the questions that follow:

The Indian desert lies towards the western margins of the Aravalli Hills. It is an undulating sandy plain covered with sand dunes. This region receives very low rainfall below 150 mm per year. It has an arid climate with low vegetation cover. Streams appear during the rainy season. Soon after they disappear into the sand as they do not have enough water to reach the sea. Luni is the only large river in this region. Barchans (crescent-shaped dunes) cover larger areas but longitudinal dunes become more prominent near the Indo- Pakistan boundary. If you visit Jaisalmer, you may go to see a group of barchans.

Q. The Indian Desert is also known as:

Solution: Thar Desert, also called Great Indian Desert, arid region of rolling sand hills on the Indian subcontinent. It is located partly in Rajasthan state, northwestern India, and partly in Punjab and Sindh (Sind) provinces, eastern Pakistan.
QUESTION: 10

Read the source given below and answer the questions that follow:

The Indian desert lies towards the western margins of the Aravalli Hills. It is an undulating sandy plain covered with sand dunes. This region receives very low rainfall below 150 mm per year. It has an arid climate with low vegetation cover. Streams appear during the rainy season. Soon after they disappear into the sand as they do not have enough water to reach the sea. Luni is the only large river in this region. Barchans (crescent-shaped dunes) cover larger areas but longitudinal dunes become more prominent near the Indo- Pakistan boundary. If you visit Jaisalmer, you may go to see a group of barchans.

Q. Barchans are ............... shaped dunes.

Solution: Barchans are crescent-shaped sand dunes forming in arid regions with unidirectional wind and limited sand supply.
QUESTION: 11

Read the source given below and answer the questions that follow:

The Indian desert lies towards the western margins of the Aravalli Hills. It is an undulating sandy plain covered with sand dunes. This region receives very low rainfall below 150 mm per year. It has an arid climate with low vegetation cover. Streams appear during the rainy season. Soon after they disappear into the sand as they do not have enough water to reach the sea. Luni is the only large river in this region. Barchans (crescent-shaped dunes) cover larger areas but longitudinal dunes become more prominent near the Indo- Pakistan boundary. If you visit Jaisalmer, you may go to see a group of barchans.

Q. The Indian Desert lies towards the western margins of:

Solution: The Indian desert lies towards the western margins of the Aravali Hills. It is an undulating sandy plain covered with sand dunes. This region receives very low rainfall below 150 mm

per year. It has an arid climate with low vegetation cover. Streams appear during the rainy

season. Soon after they disappear into the sand as they do not have enough water to reach

the sea. Luni is the only large river in this region. Barchans (crescent shaped dunes) cover

larger areas but longitudinal dunes become more prominent near the Indo-Pakistan

boundary.

QUESTION: 12

Read the source given below and answer the questions that follow:

The Indian desert lies towards the western margins of the Aravalli Hills. It is an undulating sandy plain covered with sand dunes. This region receives very low rainfall below 150 mm per year. It has an arid climate with low vegetation cover. Streams appear during the rainy season. Soon after they disappear into the sand as they do not have enough water to reach the sea. Luni is the only large river in this region. Barchans (crescent-shaped dunes) cover larger areas but longitudinal dunes become more prominent near the Indo- Pakistan boundary. If you visit Jaisalmer, you may go to see a group of barchans.

Q. This region receives very low rainfall below ............... per year.

Solution:

(i) The Indian desert lies towards the Western margins of the Aravalli hills.

(ii) It is an undulating sandy plain covered with sand dunes.

(iii) This region receives very low rainfall, below 150 mm per year. It has an arid climate with low vegetation cover.

QUESTION: 13

Read the source given below and answer the questions that follow:

The Himalayas, geologically young and structurally folded mountain, stretch over the northern borders of India. These mountain ranges run in a west-east direction from the Indus to the Brahmaputra. The Himalayas represent the loftiest and one of the most rugged mountain barriers of the world. They form an arc, which covers a distance of about 2,400 Km. Their width varies from 400 Km in Kashmir to 150 Km in Arunachal Pradesh. The altitudinal variations are greater in the eastern half than those in the western half. The Himalaya consists of three parallel ranges in its longitudinal extent. A number of valleys lie between these ranges. The northernmost range is known as the Great or Inner Himalayas or the Himadri. It is the most continuous range consisting of the loftiest peaks with an average height of 6,000 metres. It contains all prominent Himalayan peaks. The folds of the Great Himalayas are asymmetrical in nature. The core of this part of Himalayas is composed

of granite. It is perennially snowbound, and a number of glaciers descend from this range.

Q. Geologically, how old are Himalayan Mountains?

Solution: Himalayas are called young fold mountains due to the following reasons
  • They were formed only a few million years ago.

  • Fold mountains are formed when two or more of Earth’s tectonic plates are pushed together.

  • At this point of collision, the compressing boundaries, rocks and debris are warped and folded into rocky outcrops, hills, mountains, and entire mountain ranges.

  • These mountains were formed because of the folding of the earth’s crust due to tectonic activity (fold mountains are formed when two tectonic plates collide with one another).

  • Formed by the collision of the Eurasian plates and the Indo-Australian plates due to Continental Drift.

QUESTION: 14

Read the source given below and answer the questions that follow:

The Himalayas, geologically young and structurally folded mountain, stretch over the northern borders of India. These mountain ranges run in a west-east direction from the Indus to the Brahmaputra. The Himalayas represent the loftiest and one of the most rugged mountain barriers of the world. They form an arc, which covers a distance of about 2,400 Km. Their width varies from 400 Km in Kashmir to 150 Km in Arunachal Pradesh. The altitudinal variations are greater in the eastern half than those in the western half. The Himalaya consists of three parallel ranges in its longitudinal extent. A number of valleys lie between these ranges. The northernmost range is known as the Great or Inner Himalayas or the Himadri. It is the most continuous range consisting of the loftiest peaks with an average height of 6,000 metres. It contains all prominent Himalayan peaks. The folds of the Great Himalayas are asymmetrical in nature. The core of this part of Himalayas is composed

of granite. It is perennially snowbound, and a number of glaciers descend from this range.

Q. The Himalayas consist of ............... parallel ranges.

Solution: The Himalayas consist of three parallel ranges, the Greater Himalayas known as the Himadri, the Lesser Himalayas called the Himachal, and the Shivalik hills, which comprise the foothills.
QUESTION: 15

Read the source given below and answer the questions that follow:

The Himalayas, geologically young and structurally folded mountain, stretch over the northern borders of India. These mountain ranges run in a west-east direction from the Indus to the Brahmaputra. The Himalayas represent the loftiest and one of the most rugged mountain barriers of the world. They form an arc, which covers a distance of about 2,400 Km. Their width varies from 400 Km in Kashmir to 150 Km in Arunachal Pradesh. The altitudinal variations are greater in the eastern half than those in the western half. The Himalaya consists of three parallel ranges in its longitudinal extent. A number of valleys lie between these ranges. The northernmost range is known as the Great or Inner Himalayas or the Himadri. It is the most continuous range consisting of the loftiest peaks with an average height of 6,000 metres. It contains all prominent Himalayan peaks. The folds of the Great Himalayas are asymmetrical in nature. The core of this part of Himalayas is composed

of granite. It is perennially snowbound, and a number of glaciers descend from this range.

Q. The Northernmost range of Himalayan Mountains is called:

Solution: The northernmost range of Himalayas is the Great Himalayan Range. It is also known as Himadri or Inner Himalayas.

i. It is the most continuous range having an average height of 6000 m above sea level.

ii. The average width of the range is 400 km to 150 km.

iii. The mountains of this range are made up of granite and gneiss and covered by metamorphic rocks like limestone.

iv. This range has hogback topography (means a long, steep hill or mountain ridge) in the north and a steep slope in the south.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code