Test: Poverty As A Challenge - 4


25 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 9 | Test: Poverty As A Challenge - 4


Description
This mock test of Test: Poverty As A Challenge - 4 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Poverty As A Challenge - 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Poverty As A Challenge - 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Poverty As A Challenge - 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Poverty As A Challenge - 4 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

There is inequality of income within a family. Persons who are poorest of the poor in the family are ____________ .
(i) Women
(ii) Girl
(iii) Children
(iv) Old people 

Solution:
QUESTION: 2

The accepted average calorie requirement per person in urban areas in India is :

Solution: 1000 per person per month respectively. It is higher in urban areas because of high prices of many essential commodities in urban areas. The accepted average of calories requirement in India is 2400 calories per person per day in rural areas and 2100 calories in urban areas.
QUESTION: 3

The poorest states in India are:
i) Orissa
ii) Bihar
iii)Punjab
iv) Haryana 

Solution:

The correct option is A.
The sixth position in the list of the poorest states in India is grabbed by Odisha.
32.59% people are living below the poverty line.
Bihar is the fifth poorest state in India. 
The poverty level in this state is around 33.74%.

QUESTION: 4

Poverty as defined by World Bank implies living below :

Solution:

The World Bank defines poverty in absolute terms. The bank defines extreme poverty as living on less than US$1.90 per day. (PPP), and moderate poverty as less than $3.10 a day. It has been estimated that in 2008, 1.4 billion people had consumption levels below US$1.25 a day and 2.7 billion lived on less than $2 a day.

QUESTION: 5

What is accepted average calories required in India in urban areas?

Solution:
QUESTION: 6

Which one is not the major cause of income inequality in India?

Solution:

B is the correct option.Unequal distribution of land,Lack of fertile land and Increase in population are the major causes of income inequality in India. However, The loss of fertile soil makes land less productive for agriculture, creates new deserts.

QUESTION: 7

The calorie requirement is higher in rural areas because :

Solution:

Calorie requirement per person per day is different in rural and urban areas. People in rural areas require more calories because they do more physical work. Main occupation of the people in rural areas is farming which requires strenous physical activity. Women in villages also require more calories because they do all house hold work without the help of any gadgets or  electronic equipments.

QUESTION: 8

For the year 2000, the poverty line for a person in urban areas in India was fixed at :

Solution:

(i) While determining the poverty line in India, a minimum level of food requirement, clothing, footwear, fuel and light, educational and medical requirement etc. are determined for subsistence.
(ii) The present formula for food requirement while estimating the poverty line is based on the desired calorie requirement. The accepted average calorie requirement in India is 2400 calories per person per day in rural areas and 2100 calories per person per day in urban areas.
(iii) On the basis of these calculations, for the year 2000, the poverty line for a person was fixed at Rs. 328 per month for the rural areas and Rs. 454 for the urban areas.
(iv) It means a person living in rural areas and earning less than Rs. 328 per month will be below the poverty line. In the same way, a person living in urban areas and earning less than Rs. 454 per month will be below the poverty line.

QUESTION: 9

For making comparisons between developing countries, which uniform standard (per person per day) for the poverty line is used in terms of minimum availability?

Solution: The World Bank uses a uniform standard to measure the poverty line in developing countries which is the availability of 1$ per person on a daily basis. It is helpful in making comparisons between developing and developed nations. It is either measure in absolute terms or relative terms based on income inequality.
QUESTION: 10

Antyodaya Anna Yojana was launched in :

Solution: AAY was launched in December 2000. Under the scheme 1 crore of the poorest among the BPL families covered under the targeted public distribution system are identified. Twenty five kilograms (kg) of food grains were made available to each eligible family at a highly subsidized rate of Rs. 2 per kg for wheat and Rs.3 per kg for rice. This quantity has been enhanced from 25 to 35 kgs with effect from April, 2002.
QUESTION: 11

The country which has the largest single concentration of the poor people in the world is :

Solution: The statement means that most of poor in the world are from India. Poverty in India is high mainly because of increasing rate of population. Though poverty has been reduced during the past four decades, yet  it remains painfully high. Nearly 27 crore people live under poverty in India and this figure indicates that  India  has the largest single concentration of the poor in the world.
QUESTION: 12

Which one of the social groups is vulnerable to poverty?

Solution:

The social groups most vulnerable to poverty have been identified to be the scheduled caste households and the scheduled tribe households with both these groups having above average levels of poverty indicators in the rural and the urban population.

QUESTION: 13

In which of the following countries did poverty actually rise from 1981 to 2001?

Solution: In Sub - Saharan Africa the poverty actually rose from 1981 - 2001.
QUESTION: 14

Which of the following is a social indicator of poverty laid by social scientists?

Solution:
QUESTION: 15

Define the statement which suggests that calories requirements in rural areas are considered to be higher than urban areas. 

Solution:
QUESTION: 16

Every____ person in India is poor. 

Solution:
QUESTION: 17

Which scheme was started in 1993 to create self-employment opportunities for educated unemployed youth in rural areas and small towns? 

Solution:

Prime Minister Rozgar Yojana (PMRY): It is a scheme started in 1993. The aim of the programme is to create self-employment opportunities for educated unemployed youth in rural areas and small towns. They are helped in setting up small businesses and industries.

QUESTION: 18

Which one is a social group from amongst the following groups vulnerable to poverty? 

Solution:
QUESTION: 19

Which industry suffered the most during colonial period? 

Solution:

During the colonial period, the small cotton and textile industry suffered the most

QUESTION: 20

Which state has the largest percentage of poor in India?

Solution:
QUESTION: 21

What is the number of persons living below poverty line in 2001-02 ?           

Solution:
Poverty Estimates : It is the line which indicates the level of purchasing power required to satisfy the minimum need of person. In other words it represents the capacity to satisfy the minimum level of human needs. 
The line divides the population in two groups, one of those who have this purchasing power or more is known as Above Poverty Line and other group of those people who do not have this much of purchasing power is known as Below the Poverty Line. 
The number of persons living below the poverty line in 2001-02 was 26.02 crore. Among them 19.32 crore are living in rural area and 6.7 crore in urban areas. In 1973-74 about 55 % of India’s population was living below poverty line. 1999-2000, this has come down to 26 %. This means only about a quarter of the population in India is now living below poverty line.
QUESTION: 22

Which region has high percentage of people living below poverty line -           

Solution:

A is the correct option.More than a quarter of the population living in rural areas of India is below the poverty line. Out of the total population living in the rural parts of 35 states and UTs of India, 25.7 per cent of them is living below the poverty line, according to RBI.

QUESTION: 23

What is accepted average calorie requirement in rural areas in India -           

Solution:
QUESTION: 24

What is the accepted average calorie requirement in Urban areas in India -           

Solution:

The accepted average calorie requirement in India is

2400 calories per person per day in rural areas and

2100 calories per person per day in urban areas.

QUESTION: 25

What is the poverty line for the rural areas in India at present -

Solution:

The correct answer is C as the poverty line for the rural areas in India at present is rs.816 per month.

Related tests