Test: Socialism in Europe and the Russian Revolution- Case Based Type Questions


12 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 9 | Test: Socialism in Europe and the Russian Revolution- Case Based Type Questions


Description
Attempt Test: Socialism in Europe and the Russian Revolution- Case Based Type Questions | 12 questions in 24 minutes | Mock test for Class 9 preparation | Free important questions MCQ to study Social Studies (SST) Class 9 for Class 9 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Read the source given below and answer the following questions:

One of the groups which looked to change society were the liberals. Liberals wanted a nation which tolerated all religions. We should remember that at this time European states usually discriminated in favour of one religion or another (Britain favoured the Church of England, Austria and Spain favoured the Catholic Church). Liberals also opposed the uncontrolled power of dynastic rulers. They wanted to safeguard the rights of individuals against governments. They argued for a representative elected parliamentary government, subject to laws interpreted by a well trained judiciary that was independent of rulers and officials. However, they were not 'democrats'. They did not believe in universal adult franchise, that is, the right of every citizen to vote. They felt men of property mainly should have the vote. They also did not want the vote for women.

Q. What was the suffragette?

Solution: A suffragette was a member of an activist women's organisation in the early 20th century who, under the banner "Votes for Women", fought for the right to vote in public elections.
QUESTION: 2

Read the source given below and answer the following questions:

One of the groups which looked to change society were the liberals. Liberals wanted a nation which tolerated all religions. We should remember that at this time European states usually discriminated in favour of one religion or another (Britain favoured the Church of England, Austria and Spain favoured the Catholic Church). Liberals also opposed the uncontrolled power of dynastic rulers. They wanted to safeguard the rights of individuals against governments. They argued for a representative elected parliamentary government, subject to laws interpreted by a well trained judiciary that was independent of rulers and officials. However, they were not 'democrats'. They did not believe in universal adult franchise, that is, the right of every citizen to vote. They felt men of property mainly should have the vote. They also did not want the vote for women.

Q.__________ became one of the most significant and powerful ideas to shape society in the twentieth century, through the revolution in Russia.

Solution: Through the Revolution in Russia, socialism became the most significant and powerful idea to shape society in the 20th century. Russian Monarch Tsar Nicholas II had to give up power. The Russian Revolution led to changes in society and raised the question of economic equality and the wellbeing of workers and peasants. Socialism was established in Europe and many changes were introduced by the new Soviet Government. While Soviet Russia pushed ahead with industrialization and mechanization of agriculture, it denied the rights of citizens that were essential to the working of a democratic society. The ideals of socialism became a part of the anti colonial movements in different countries.
QUESTION: 3

Read the source given below and answer the following questions:

One of the groups which looked to change society were the liberals. Liberals wanted a nation which tolerated all religions. We should remember that at this time European states usually discriminated in favour of one religion or another (Britain favoured the Church of England, Austria and Spain favoured the Catholic Church). Liberals also opposed the uncontrolled power of dynastic rulers. They wanted to safeguard the rights of individuals against governments. They argued for a representative elected parliamentary government, subject to laws interpreted by a well trained judiciary that was independent of rulers and officials. However, they were not 'democrats'. They did not believe in universal adult franchise, that is, the right of every citizen to vote. They felt men of property mainly should have the vote. They also did not want the vote for women.

Q. Which countries favoured the Catholic Church?

Solution:
QUESTION: 4

Read the source given below and answer the following questions:

One of the groups which looked to change society were the liberals. Liberals wanted a nation which tolerated all religions. We should remember that at this time European states usually discriminated in favour of one religion or another (Britain favoured the Church of England, Austria and Spain favoured the Catholic Church). Liberals also opposed the uncontrolled power of dynastic rulers. They wanted to safeguard the rights of individuals against governments. They argued for a representative elected parliamentary government, subject to laws interpreted by a well trained judiciary that was independent of rulers and officials. However, they were not 'democrats'. They did not believe in universal adult franchise, that is, the right of every citizen to vote. They felt men of property mainly should have the vote. They also did not want the vote for women.

Q. Liberals wanted a nation which tolerated:

Solution: (i) The liberals were one of the groups which wanted to change society. The liberals wanted a nation which tolerated all religions.

(ii) At that time the European states usually discriminated in favour of one religion or another.

(iii) Liberals also opposed the uncontrolled power of dynastic rulers. They wanted to safeguard the rights of the individuals against governments.

(iv) They argued for a representative elected Parliamentary Government subject to laws interpreted by a well trained Judiciary that was independent of rulers and officials.

(v) They did not believe in universal adult franchise, i.e., the right of every citizen to vote. They felt that men of property mainly should have the right to vote. They did not want the vote for women.

QUESTION: 5

Read the source given below and answer the following questions:

The year 1904 was a particularly bad one for Russian workers. Prices of essential goods rose so quickly that real wages declined by 20 percent. The membership of workers' associations rose dramatically. When four members of the Assembly of Russian Workers, which had been formed in 1904, were dismissed at the Putilov Iron Works, there was a call for industrial action. Over the next few days over 110,000 workers in St. Petersburg went on strike demanding a reduction in the working day to eight hours, an increase in wages and improvement in working conditions.

When the procession of workers led by Father Gapon reached the Winter Palace it was attacked by the police and the Cossacks. Over 100 workers were killed and about 300 wounded. The incident, known as Bloody Sunday, started a series of events that became known as the 1905 Revolution. Strikes took place all over the country and universities closed down when student bodies staged walkouts, complaining about the lack of civil liberties. Lawyers, doctors, engineers and other middle class workers established the Union of Unions and demanded a constituent assembly.

Q. Over _________ workers were killed and about ________ wounded.

Solution:

When the procession of workers led by Father Gapon reached the Winter Palace it was attacked by the police and the Cossacks. Over 100 workers were killed and about 300 wounded. The incident, known as Bloody Sunday, started a series of events that became known as the 1905 Revolution. Strikes took place all over the country and universities closed down when student bodies staged walkouts, complaining about the lack of civil liberties. Lawyers, doctors, engineers and other middle-class workers established the Union of Unions and demanded a constituent assembly.

QUESTION: 6

Read the source given below and answer the following questions:

The year 1904 was a particularly bad one for Russian workers. Prices of essential goods rose so quickly that real wages declined by 20 percent. The membership of workers' associations rose dramatically. When four members of the Assembly of Russian Workers, which had been formed in 1904, were dismissed at the Putilov Iron Works, there was a call for industrial action. Over the next few days over 110,000 workers in St. Petersburg went on strike demanding a reduction in the working day to eight hours, an increase in wages and improvement in working conditions.

When the procession of workers led by Father Gapon reached the Winter Palace it was attacked by the police and the Cossacks. Over 100 workers were killed and about 300 wounded. The incident, known as Bloody Sunday, started a series of events that became known as the 1905 Revolution. Strikes took place all over the country and universities closed down when student bodies staged walkouts, complaining about the lack of civil liberties. Lawyers, doctors, engineers and other middle class workers established the Union of Unions and demanded a constituent assembly.

Q. At St. Petersburg workers in strike were demanding a reduction in the working hours to:

Solution:

The workers went on a strike demanding a reduction in the working day to eight hours, an increase in wages and improvement in working conditions.

QUESTION: 7

Read the source given below and answer the following questions:

The year 1904 was a particularly bad one for Russian workers. Prices of essential goods rose so quickly that real wages declined by 20 percent. The membership of workers' associations rose dramatically. When four members of the Assembly of Russian Workers, which had been formed in 1904, were dismissed at the Putilov Iron Works, there was a call for industrial action. Over the next few days over 110,000 workers in St. Petersburg went on strike demanding a reduction in the working day to eight hours, an increase in wages and improvement in working conditions.

When the procession of workers led by Father Gapon reached the Winter Palace it was attacked by the police and the Cossacks. Over 100 workers were killed and about 300 wounded. The incident, known as Bloody Sunday, started a series of events that became known as the 1905 Revolution. Strikes took place all over the country and universities closed down when student bodies staged walkouts, complaining about the lack of civil liberties. Lawyers, doctors, engineers and other middle class workers established the Union of Unions and demanded a constituent assembly.

Q. The ________ started a series of events that came to be known as the 1905 Revolution.

Solution:

On Sunday, 22nd January, 1905, the workers of Russia, led by Father Gapon, reached the winter palace of the Tsar to present a petition. But they were fired at indiscriminately by police and the cossacks resulting in the death of more than 100 workers with 300 workers wounded. This started a series of events that became known as the 1905 revolution. This incident is known as 'Bloody Sunday' in Russian history.

(i) The news provoked unprecedented disturbances throughout Russia. Strikes took place all over the country.

(ii) The Universities of Russia were closed down when student bodies staged walkouts, complaining about the lack of civil liberties.

(iii) Lawyers, doctors, engineers, middle class workers established the Union of Unions and demanded a constituent assembly.

QUESTION: 8

Read the source given below and answer the following questions:

The year 1904 was a particularly bad one for Russian workers. Prices of essential goods rose so quickly that real wages declined by 20 percent. The membership of workers' associations rose dramatically. When four members of the Assembly of Russian Workers, which had been formed in 1904, were dismissed at the Putilov Iron Works, there was a call for industrial action. Over the next few days over 110,000 workers in St. Petersburg went on strike demanding a reduction in the working day to eight hours, an increase in wages and improvement in working conditions.

When the procession of workers led by Father Gapon reached the Winter Palace it was attacked by the police and the Cossacks. Over 100 workers were killed and about 300 wounded. The incident, known as Bloody Sunday, started a series of events that became known as the 1905 Revolution. Strikes took place all over the country and universities closed down when student bodies staged walkouts, complaining about the lack of civil liberties. Lawyers, doctors, engineers and other middle class workers established the Union of Unions and demanded a constituent assembly.

Q. In the year 1904, real wages of Russian workers declined by:

Solution:

The year 1904 was a particularly bad one for Russian workers. Prices of essential goods rose so quickly that real wages declined by 20 per cent. The membership of workers' associations rose dramatically.

QUESTION: 9

Read the source given below and answer the following questions:

After February In April 1917, the Bolshevik leader Vladimir Lenin returned to Russia from his exile. He and the Bolsheviks had opposed the war since 1914. Now he felt it was time for the Soviets to take over power. He declared that the war be brought to a close, land be transferred to the peasants and banks be nationalised. These three demands were Lenin's 'April Theses'. He also argued that the Bolshevik Party renamed itself the Communist Party to indicate its new radical aims. Most others in the Bolshevik Party were initially surprised by the April Theses. They thought that the time was not yet ripe for a socialist revolution and the Provisional Government needed to be supported. But the developments of the subsequent months changed their attitude.

Q. How many demands were there in Lenin's 'April Theses'?

Solution: When Bolshevik leader Vladimir Lenin returned in April 1917, he decided that there was a need for some change. So Lenin declared three demands which came to be known as April Thesis. The main demands of the April Theses were:
  • He found it necessary that war should be taken seriously, and it was the time to wage war so that Soviets could take over the power.

  • As most lands were under the ownership of the state and some were held by rich or well to do peasants. So he wanted that land to be transferred to the peasants.

  • Banks were held under the control of the rich people, and they controlled it completely. His third demand that Banks should be nationalised.

QUESTION: 10

Read the source given below and answer the following questions:

After February In April 1917, the Bolshevik leader Vladimir Lenin returned to Russia from his exile. He and the Bolsheviks had opposed the war since 1914. Now he felt it was time for the Soviets to take over power. He declared that the war be brought to a close, land be transferred to the peasants and banks be nationalised. These three demands were Lenin's 'April Theses'. He also argued that the Bolshevik Party renamed itself the Communist Party to indicate its new radical aims. Most others in the Bolshevik Party were initially surprised by the April Theses. They thought that the time was not yet ripe for a socialist revolution and the Provisional Government needed to be supported. But the developments of the subsequent months changed their attitude.

Q. When did Bolshevik leader Vladmir Lenin return to Russia from his exile?

Solution: On April 16, 1917, Vladimir Lenin, leader of the revolutionary Bolshevik Party, returned to Petrograd after a decade of exile to take the reins of the Russian Revolution.
QUESTION: 11

Read the source given below and answer the following questions:

In April 1917, the Bolshevik leader Vladimir Lenin returned to Russia from his exile. He and the Bolsheviks had opposed the war since 1914. Now he felt it was time for the Soviets to take over power. He declared that the war be brought to a close, land be transferred to the peasants and banks be nationalised. These three demands were Lenin's 'April Theses'. He also argued that the Bolshevik Party renamed itself the Communist Party to indicate its new radical aims. Most others in the Bolshevik Party were initially surprised by the April Theses. They thought that the time was not yet ripe for a socialist revolution and the Provisional Government needed to be supported. But the developments of the subsequent months changed their attitude.

Q. Petrograd had led the February Revolution that brought down the:

Solution: At the time of February Revolution in Russia in 1917, Petrograd or St Petersburg was the capital of Russia. Hence, the main events of the February revolution happened in Petrograd. The large demonstrations and the clashes with the police happened in this city. The Tsar lived in this city and announced his abdication from here.
QUESTION: 12

Read the source given below and answer the following questions:

After February In April 1917, the Bolshevik leader Vladimir Lenin returned to Russia from his exile. He and the Bolsheviks had opposed the war since 1914. Now he felt it was time for the Soviets to take over power. He declared that the war be brought to a close, land be transferred to the peasants and banks be nationalised. These three demands were Lenin's 'April Theses'. He also argued that the Bolshevik Party renamed itself the Communist Party to indicate its new radical aims. Most others in the Bolshevik Party were initially surprised by the April Theses. They thought that the time was not yet ripe for a socialist revolution and the Provisional Government needed to be supported. But the developments of the subsequent months changed their attitude.

Q. Lenin argued that the Bolshevik Party should rename itself as:

Solution: In 1918, the party renamed itself the Russian Communist Party (Bolsheviks) at Lenin's suggestion. In 1925, this was changed to the All-Union Communist Party (Bolsheviks).
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code