Test: The French Revolution- Case Based Type Questions


15 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 9 | Test: The French Revolution- Case Based Type Questions


Description
Attempt Test: The French Revolution- Case Based Type Questions | 15 questions in 30 minutes | Mock test for Class 9 preparation | Free important questions MCQ to study Social Studies (SST) Class 9 for Class 9 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Read the source given below and answer the following questions :

The French Revolution

On the morning of 14 July 1789, the city of Paris was in a state of alarm. The king had commanded troops to move into the city. Rumours spread that he would soon order the army to open fire upon the citizens. Some 7,000 men and women gathered in front of the town hall and decided to form a people's militia. They broke into a number of government buildings in search of arms.

Finally, a group of several hundred people marched towards the eastern part of the city and stormed the fortress-prison, the Bastille, where they hoped to find hoarded ammunition. In the armed fight that followed, the commander of the Bastille was killed and the prisoners released − though there were only seven of them. Yet the Bastille was hated by all, because it stood for the despotic power of the king. The fortress was demolished and its stone fragments were sold in the markets to all those who wished to keep a souvenir of its destruction.

Q. Why did people hate 'Bastille'?

Solution: Bastille was disliked by all, for it served for the King's despotic power. The fortress was destroyed and all of those who wished to hold a souvenir of its destruction were sold its stone pieces in the markets.
QUESTION: 2

Read the source given below and answer the following questions :

The French Revolution

On the morning of 14 July 1789, the city of Paris was in a state of alarm. The king had commanded troops to move into the city. Rumours spread that he would soon order the army to open fire upon the citizens. Some 7,000 men and women gathered in front of the town hall and decided to form a people's militia. They broke into a number of government buildings in search of arms.

Finally, a group of several hundred people marched towards the eastern part of the city and stormed the fortress-prison, the Bastille, where they hoped to find hoarded ammunition. In the armed fight that followed, the commander of the Bastille was killed and the prisoners released − though there were only seven of them. Yet the Bastille was hated by all, because it stood for the despotic power of the king. The fortress was demolished and its stone fragments were sold in the markets to all those who wished to keep a souvenir of its destruction.

Q. On 14th July, 1789 the city of Paris was in a state alarm because :

Solution:

On 14 July 1789, the city of Paris was in state of alarm because the king ordered his troops to move into the city. Rumors spread that the king will soon order the army to open fire upon the citizens. Some 7000 men and women gathered in front of the town hall and decided to form a people's militia.

QUESTION: 3

Read the source given below and answer the following questions :

The French Revolution

On the morning of 14 July 1789, the city of Paris was in a state of alarm. The king had commanded troops to move into the city. Rumours spread that he would soon order the army to open fire upon the citizens. Some 7,000 men and women gathered in front of the town hall and decided to form a people's militia. They broke into a number of government buildings in search of arms.

Finally, a group of several hundred people marched towards the eastern part of the city and stormed the fortress-prison, the Bastille, where they hoped to find hoarded ammunition. In the armed fight that followed, the commander of the Bastille was killed and the prisoners released − though there were only seven of them. Yet the Bastille was hated by all, because it stood for the despotic power of the king. The fortress was demolished and its stone fragments were sold in the markets to all those who wished to keep a souvenir of its destruction.

Q. How many men and women gathered in front of the town hall?

Solution: Some 7,000 men and women gathered in front of the town hall and decided to form a peoples' militia. They broke into a number of government buildings in search of arms.
QUESTION: 4

Read the source given below and answer the following questions :

The French Revolution

On the morning of 14 July 1789, the city of Paris was in a state of alarm. The king had commanded troops to move into the city. Rumours spread that he would soon order the army to open fire upon the citizens. Some 7,000 men and women gathered in front of the town hall and decided to form a people's militia. They broke into a number of government buildings in search of arms.

Finally, a group of several hundred people marched towards the eastern part of the city and stormed the fortress-prison, the Bastille, where they hoped to find hoarded ammunition. In the armed fight that followed, the commander of the Bastille was killed and the prisoners released − though there were only seven of them. Yet the Bastille was hated by all, because it stood for the despotic power of the king. The fortress was demolished and its stone fragments were sold in the markets to all those who wished to keep a souvenir of its destruction.

Q. In an armed fight, who was killed in the 'Fortress of Bastille?

Solution: In the armed fight that followed, the commander of the Bastille was killed and the prisoners released, though there were only seven of them. Yet the Bastille was hated by all, because it stood for the despotic power of the king. The fortress was demolished and its stone fragments were sold in the markets to all those who wished to keep a souvenir of its destruction.?
QUESTION: 5

Read the source given below and answer the following questions :

The revolutionary wars brought losses and economic difficulties to the people. While the men were away fighting at the front, women were left to cope with the tasks of earning a living and looking after their families. Large sections of the population were convinced that the revolution had to be carried further, as the Constitution of 1791 gave political rights only to the richer sections of society. Political clubs became an important rallying point for people who wished to discuss government policies and plan their own forms of action. The most successful of these clubs was that of the Jacobins, which got its name from the former convent of St Jacob in Paris. Women too, who had been

active throughout this period, formed their own clubs.

The members of the Jacobin club belonged mainly to the less prosperous sections of society. They included small shopkeepers, artisans such as shoemakers, pastry cooks, watchmakers, printers, as well as servants and daily wage workers. Their leader was Maximilian Robespierre. A large group among the Jacobins decided to start wearing long striped trousers similar to those worn by dock workers. This was to set themselves apart from the fashionable sections of society, especially nobles, who wore knee breeches.

Q. Which constitution gave political rights only to the richer section of the society?

Solution: Large sections of the population were convinced that the revolution had to be carried further, as the Constitution of 1791 gave political rights only to the richer sections of society.
QUESTION: 6

Read the source given below and answer the following questions :

The revolutionary wars brought losses and economic difficulties to the people. While the men were away fighting at the front, women were left to cope with the tasks of earning a living and looking after their families. Large sections of the population were convinced that the revolution had to be carried further, as the Constitution of 1791 gave political rights only to the richer sections of society. Political clubs became an important rallying point for people who wished to discuss government policies and plan their own forms of action. The most successful of these clubs was that of the Jacobins, which got its name from the former convent of St Jacob in Paris. Women too, who had been

active throughout this period, formed their own clubs.

The members of the Jacobin club belonged mainly to the less prosperous sections of society. They included small shopkeepers, artisans such as shoemakers, pastry cooks, watchmakers, printers, as well as servants and daily wage workers. Their leader was Maximilian Robespierre. A large group among the Jacobins decided to start wearing long striped trousers similar to those worn by dock workers. This was to set themselves apart from the fashionable sections of society, especially nobles, who wore knee breeches.

Q. Jacobins decided to start wearing _________ to set themselves apart from nobles wearing ________.

Solution: The Jacobins decided to start wearing long striped trousers similar to those worn by dock workers so that it would set themselves apart from the fashionable sections of society, especially nobles, who wore knee breeches.
QUESTION: 7

Read the source given below and answer the following questions :

The revolutionary wars brought losses and economic difficulties to the people. While the men were away fighting at the front, women were left to cope with the tasks of earning a living and looking after their families. Large sections of the population were convinced that the revolution had to be carried further, as the Constitution of 1791 gave political rights only to the richer sections of society. Political clubs became an important rallying point for people who wished to discuss government policies and plan their own forms of action. The most successful of these clubs was that of the Jacobins, which got its name from the former convent of St Jacob in Paris. Women too, who had been

active throughout this period, formed their own clubs.

The members of the Jacobin club belonged mainly to the less prosperous sections of society. They included small shopkeepers, artisans such as shoemakers, pastry cooks, watchmakers, printers, as well as servants and daily wage workers. Their leader was Maximilian Robespierre. A large group among the Jacobins decided to start wearing long striped trousers similar to those worn by dock workers. This was to set themselves apart from the fashionable sections of society, especially nobles, who wore knee breeches.

Q. When the men were away fighting at the front, who became the bread earner?

Solution: Women of the family
QUESTION: 8

Read the source given below and answer the following questions :

The revolutionary wars brought losses and economic difficulties to the people. While the men were away fighting at the front, women were left to cope with the tasks of earning a living and looking after their families. Large sections of the population were convinced that the revolution had to be carried further, as the Constitution of 1791 gave political rights only to the richer sections of society. Political clubs became an important rallying point for people who wished to discuss government policies and plan their own forms of action. The most successful of these clubs was that of the Jacobins, which got its name from the former convent of St Jacob in Paris. Women too, who had been

active throughout this period, formed their own clubs.

The members of the Jacobin club belonged mainly to the less prosperous sections of society. They included small shopkeepers, artisans such as shoemakers, pastry cooks, watchmakers, printers, as well as servants and daily wage workers. Their leader was Maximilian Robespierre. A large group among the Jacobins decided to start wearing long striped trousers similar to those worn by dock workers. This was to set themselves apart from the fashionable sections of society, especially nobles, who wore knee breeches.

Q. What sort of club was Jacobin?

Solution: The Jacobin club was the most popular and successful political club of France. It derived its name from a former convent of St Jacob in Paris. The members of the Jacobin club were mostly less prosperous sections of the society.
QUESTION: 9

Read the source given below and answer the following questions :

On 5 May 1789, Louis XVI called together an assembly of the Estates General to pass proposals for new taxes. A resplendent hall in Versailles was prepared to host the delegates. The First and Second Estates sent 300 representatives each, who were seated in rows facing each other on two sides, while the 600 members of the Third estate had to stand at the back. The Third estate was represented by its more prosperous and educated members. Peasants, artisans and women were denied entry to the assembly. However, their grievances and demands were listed in some 40,000 letters which the representatives had brought with them.

Voting in the Estates General in the past had been conducted according to the principle that each estate had one vote. This time too Louis XVI was determined to continue the same practice. But members of the Third estate demanded that voting now be conducted by the assembly as a whole, where each member would have one vote. This was one of the democratic principles put forward by philosophers like Rousseau in his book The Social Contract. When the king rejected this proposal, members of the Third estate walked out of the assembly in protest.

Q. What was the new demand for voting by members of the third estate?

Solution: Members of the Third Estate demanded that voting must now be conducted by the assembly as a whole, where each member would have one vote.
QUESTION: 10

Read the source given below and answer the following questions :

On 5 May 1789, Louis XVI called together an assembly of the Estates General to pass proposals for new taxes. A resplendent hall in Versailles was prepared to host the delegates. The First and Second Estates sent 300 representatives each, who were seated in rows facing each other on two sides, while the 600 members of the Third estate had to stand at the back. The Third estate was represented by its more prosperous and educated members. Peasants, artisans and women were denied entry to the assembly. However, their grievances and demands were listed in some 40,000 letters which the representatives had brought with them.

Voting in the Estates General in the past had been conducted according to the principle that each estate had one vote. This time too Louis XVI was determined to continue the same practice. But members of the Third estate demanded that voting now be conducted by the assembly as a whole, where each member would have one vote. This was one of the democratic principles put forward by philosophers like Rousseau in his book The Social Contract. When the king rejected this proposal, members of the Third estate walked out of the assembly in protest.

Q. What was the proportion of the representatives of First, Second and Third Estates in the resplendent hall in Versailles?

Solution:

On 5th May 1789, Louis XVI called together an assembly of Estates General to pass proposals for new taxes. A resplendent hall in Versailles was prepared to host the delegates. The first and second estates sent 300 representatives each, who were seated in rows facing each other on two sides, while the 600 members of the third estate had to stand at the back. The third estate was represented by its more prosperous and educated members. Peasants, artisans and women were denied entry to the assembly.

QUESTION: 11

Read the source given below and answer the following questions :

On 5 May 1789, Louis XVI called together an assembly of the Estates General to pass proposals for new taxes. A resplendent hall in Versailles was prepared to host the delegates. The First and Second Estates sent 300 representatives each, who were seated in rows facing each other on two sides, while the 600 members of the Third estate had to stand at the back. The Third estate was represented by its more prosperous and educated members. Peasants, artisans and women were denied entry to the assembly. However, their grievances and demands were listed in some 40,000 letters which the representatives had brought with them.

Voting in the Estates General in the past had been conducted according to the principle that each estate had one vote. This time too Louis XVI was determined to continue the same practice. But members of the Third estate demanded that voting now be conducted by the assembly as a whole, where each member would have one vote. This was one of the democratic principles put forward by philosophers like Rousseau in his book The Social Contract. When the king rejected this proposal, members of the Third estate walked out of the assembly in protest.

Q. Why was an assembly of the Estates General called by Louis XVI?

Solution:

On 5th May 1789, Louis XVI called together an assembly of Estates General to pass proposals for new taxes. A resplendent hall in Versailles was prepared to host the delegates. The first and second estates sent 300 representatives each, who were seated in rows facing each other on two sides, while the 600 members of the third estate had to stand at the back. The third estate was represented by its more prosperous and educated members. Peasants, artisans and women were denied entry to the assembly.

QUESTION: 12

Read the source given below and answer the following questions :

On 5 May 1789, Louis XVI called together an assembly of the Estates General to pass proposals for new taxes. A resplendent hall in Versailles was prepared to host the delegates. The First and Second Estates sent 300 representatives each, who were seated in rows facing each other on two sides, while the 600 members of the Third estate had to stand at the back. The Third estate was represented by its more prosperous and educated members. Peasants, artisans and women were denied entry to the assembly. However, their grievances and demands were listed in some 40,000 letters which the representatives had brought with them.

Voting in the Estates General in the past had been conducted according to the principle that each estate had one vote. This time too Louis XVI was determined to continue the same practice. But members of the Third estate demanded that voting now be conducted by the assembly as a whole, where each member would have one vote. This was one of the democratic principles put forward by philosophers like Rousseau in his book The Social Contract. When the king rejected this proposal, members of the Third estate walked out of the assembly in protest.

Q. Voting in the estates in the past was done on the principle of :

Solution: Voting in the Estates General in the past had been conducted
  • According to the principle of having one vote per estate.

  • Third Estate members requested that the assembly as a whole now hold elections, where each member will have one vote.

  • This was in line with the democratic values put forth in the book, The Social Contract, by philosophers like Rousseau.

QUESTION: 13

Read the source given below and answer the following questions :

French Society during the late eighteenth century The Church too extracted its share of taxes called tithes from the peasants, and finally, all members of the Third Estate had to pay taxes to the state. These included a direct tax, called taille, and a number of indirect taxes which were levied on articles of everyday consumption like salt or tobacco. The burden of financing activities of the state through taxes was borne by the Third Estate alone.

Q. The _____ that existed in French society in the Old Regime became the cause of the French Revolution.

Solution: ‘The inequality that existed in the French society in the old regime became the cause of the French revolution’. The three suitable examples to justify this statement were:
  • To maintain the expenses of an army, court, government offices and universities, the French government imposed taxes. The taxes were only imposed on the third estate which includes – peasants, servants, lawyers, artisans, etc. Tithes were a tax imposed by the government on the peasants which include one-tenth of the total agricultural production. Taille was a type of direct tax, which had to pay by all the members of the third estate. Also, they were burdened with several indirect taxes. This made the lives of the members of the third estate worse.

  • The passive citizens - It constituted about 3 million men, women, children and youth below 25. They have no Voting rights and to get the right to vote, they have to come in the highest bracket of taxpayers.

  • The members of the third estate especially peasants faced inequality along with taxes, It became the duty of the peasants to provide services to the lord, to work in the field and in the army. The condition of the women was worse. They were not allowed to run business, to pursue education and no job training was provided to them.

All this proves that inequality existed in the French society in the old regime.

QUESTION: 14

Read the source given below and answer the following questions :

French Society during the late eighteenth century The Church too extracted its share of taxes called tithes from the peasants, and finally, all members of the Third Estate had to pay taxes to the state. These included a direct tax, called taille, and a number of indirect taxes which were levied on articles of everyday consumption like salt or tobacco. The burden of financing activities of the state through taxes was borne by the Third Estate alone.

Q. A group of persons invested with special function in the church are called ______ .

Solution: Clergy were the group of persons who were invested with special functions in the church, e.g. fathers, and other members of church.
QUESTION: 15

Read the source given below and answer the following questions :

French Society during the late eighteenth century The Church too extracted its share of taxes called tithes from the peasants, and finally, all members of the Third Estate had to pay taxes to the state. These included a direct tax, called taille, and a number of indirect taxes which were levied on articles of everyday consumption like salt or tobacco. The burden of financing activities of the state through taxes was borne by the Third Estate alone.

Q. A tax levied by the church was paid by the Third Estate in which currency?

Solution: From 781 to 1794, Livre was the currency unit of France.

- A former account money and a collection of French coins, issued first in gold, then in silver, eventually in copper, in coin form, and discontinued in 1794.

- The pound was the currency of the Kingdom of France and its precursor, West France, from 781 to 1794. There were several different novels, some at the same time. The book was the name of both the account units and the coins.

- Livre was the term used for A unit of currency in France.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code