Test: The Story of Village Palampur- Assertion-Reason & Case Based Questions


15 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 9 | Test: The Story of Village Palampur- Assertion-Reason & Case Based Questions


Description
Attempt Test: The Story of Village Palampur- Assertion-Reason & Case Based Questions | 15 questions in 30 minutes | Mock test for Class 9 preparation | Free important questions MCQ to study Social Studies (SST) Class 9 for Class 9 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Directions: In the questions given below, there are two statements marked as Assertion (A) and Reason (R). Read the statements and choose the correct option.

Assertion (A): The aim of production is to produce the goods and services that we want.

Reason (R): There are four requirements for production of goods and services.

Solution:

The aim of production is to produce goods and services to satisfy the needs of people as per their demand.

Four factors for production of goods and services are as follows :

  • Land and other natural resources such as water, forests, minerals etc.

  • Labour or Workers The workers provide necessary labour for production. They may be highly educated or illiterate persons (i.e. skilled and unskilled) who may do manual work.

  • Physical Capital It consists of various inputs which are required at different stages of production.

 

QUESTION: 2

Directions: In the questions given below, there are two statements marked as Assertion (A) and Reason (R). Read the statements and choose the correct option.

Assertion (A): HYV seeds promised to produce much greater amounts of grain on a single plant.

Reason (R): Green revolution in the late 1960s introduced the Indian farmer to cultivation of wheat and rice using high yielding varieties (HYVs) of seeds.

Solution:

The Green Revolution in the late 1960s introduced the Indian farmer to cultivation of wheat and rice using high yielding varieties (HYVs) of seeds.

Compared to the traditional seeds, the HYV seeds promised to produce much greater amounts of grain on a single plant.In Palampur, the yield of wheat grown from the traditional varieties was 1300 kg per hectare. With HYV seeds, the yield went up to 3200 kg per hectare.

QUESTION: 3

Directions: In the questions given below, there are two statements marked as Assertion (A) and Reason (R). Read the statements and choose the correct option.

Assertion (A): Raw materials and money in hand are called working capital.

Reason (R): Money is always required during production to make payments and buy other necessary items.

Solution:

Production requires a variety of raw materials. It requires money to make payments and buy other necessary items. Raw materials and money in hand are called working capital. Production requires a variety of raw materials such as the yarn used by the weaver and the clay used by the potter. They are used up in a single act of production.

QUESTION: 4

Directions: In the questions given below, there are two statements marked as Assertion (A) and Reason (R). Read the statements and choose the correct option.

Assertion (A): Small farmers have to borrow money to arrange for the capital.

Reason (R): They are put to great distress to repay the loan.

Solution:

- i) Most small farmers have to borrow money to arrange for the capital. They borrow from large farmers or the village money lenders or the traders who supply various inputs for cultivation.

ii) The rate of interest on such loans is very high. They are put to great distress to repay the loan.

iii) In contrast to small farmers, the medium and large farmers have their own savings from farming. They are thus able to arrange for the capital.

QUESTION: 5

Directions: In the questions given below, there are two statements marked as Assertion (A) and Reason (R). Read the statements and choose the correct option.

Assertion (A): 75 percent of the people who are working are dependent on farming for their livelihood.

Reason (R): Farming is the main production activity in Palampur.

Solution:

Farming activities: Farming is the main production activity in Palampur. About 75% of the people depend upon farming for their livelihood. They use methods of multiple farming and modern farming techniques for increase in their productivity. Well-developed irrigational facilities and use of HYV seeds has improved in production levels of agriculture in Palampur.

QUESTION: 6

Read the text given below and answer the following questions:

Apart from farming activities in Palampur, certain non- farming activities are also carried out. Only 25 per cent of the people working in Palampur are engaged in activities other than agriculture. Dairy is a common activity in many families of Palampur. The milk is sold in Raiganj, the nearby large village. Two traders from Shahpur town have set up collection cum chilling centres at Raiganj from where the milk is transported to far away towns and cities.

People involved in trade (exchange of goods) are not many in Palampur. The traders of Palampur are shopkeepers who buy various goods from wholesale markets in the cities and sell them in the village. There are a variety of vehicles on the road connecting Palampur to Raiganj. Rickshaw Wallahs, tongawallah, jeep, tractor, truck drivers and people driving the traditional bullock cart and bogey are people in the transport services. They ferry people and goods from one place to another, and in return get paid for it. The number of people involved in transport has grown over the last several years.

Q. Manufacturing in Palampur involves very simple production methods and are done on a:

Solution: Manufacturing in Palampur involves very simple production methods and are done on a small scale. They are carried out mostly at home or in the fields with the help of family labour.
QUESTION: 7

Read the text given below and answer the following questions:

Apart from farming activities in Palampur, certain non- farming activities are also carried out. Only 25 per cent of the people working in Palampur are engaged in activities other than agriculture. Dairy is a common activity in many families of Palampur. The milk is sold in Raiganj, the nearby large village. Two traders from Shahpur town have set up collection cum chilling centres at Raiganj from where the milk is transported to far away towns and cities.

People involved in trade (exchange of goods) are not many in Palampur. The traders of Palampur are shopkeepers who buy various goods from wholesale markets in the cities and sell them in the village. There are a variety of vehicles on the road connecting Palampur to Raiganj. Rickshaw Wallahs, tongawallah, jeep, tractor, truck drivers and people driving the traditional bullock cart and bogey are people in the transport services. They ferry people and goods from one place to another, and in return get paid for it. The number of people involved in transport has grown over the last several years.

Q. .............. is a common activity in many families of Palampur.

Solution: Dairy is a common activity in many families of Palampur. People feed their buffalos on various kinds of grass and the jowar and bajra that grows during the rainy season. The milk is sold in Raiganj, the nearby large village.
QUESTION: 8

Read the text given below and answer the following questions:

Apart from farming activities in Palampur, certain non- farming activities are also carried out. Only 25 per cent of the people working in Palampur are engaged in activities other than agriculture. Dairy is a common activity in many families of Palampur. The milk is sold in Raiganj, the nearby large village. Two traders from Shahpur town have set up collection cum chilling centres at Raiganj from where the milk is transported to far away towns and cities.

People involved in trade (exchange of goods) are not many in Palampur. The traders of Palampur are shopkeepers who buy various goods from wholesale markets in the cities and sell them in the village. There are a variety of vehicles on the road connecting Palampur to Raiganj. Rickshaw Wallahs, tongawallah, jeep, tractor, truck drivers and people driving the traditional bullock cart and bogey are people in the transport services. They ferry people and goods from one place to another, and in return get paid for it. The number of people involved in transport has grown over the last several years.

Q. ............... percent of the people working in Palampur are engaged in activities other than agriculture.

Solution: One-fourth means 25% of the population of Palampur is engaged in non-farming activities like shop-keeping, dairy, manufacturing and transport.

Shop-keepers buy goods from wholesalers in Shahpur and sell them in Palampur. Milk from the dairies in Palampur is transported daily to Raiganj. Some traders from Shahpur have set up collection centres and chilling plants at Raiganj, from where milk is supplied to other towns and cities.

QUESTION: 9

Read the text given below and answer the following questions:

Apart from farming activities in Palampur, certain non- farming activities are also carried out. Only 25 per cent of the people working in Palampur are engaged in activities other than agriculture. Dairy is a common activity in many families of Palampur. The milk is sold in Raiganj, the nearby large village. Two traders from Shahpur town have set up collection cum chilling centres at Raiganj from where the milk is transported to far away towns and cities.

People involved in trade (exchange of goods) are not many in Palampur. The traders of Palampur are shopkeepers who buy various goods from wholesale markets in the cities and sell them in the village. There are a variety of vehicles on the road connecting Palampur to Raiganj. Rickshaw Wallahs, tongawallah, jeep, tractor, truck drivers and people driving the traditional bullock cart and bogey are people in the transport services. They ferry people and goods from one place to another, and in return get paid for it. The number of people involved in transport has grown over the last several years.

Q. There are variety of vehicles on the road connecting Palampur to:

Solution: There are a variety of vehicles on the road connecting Palampur to Raiganj.

(i) Rickshaw Wallahs, tongawallah, jeep, tractor, truck drivers and people driving the traditional bullock-cart and bogey are people in the transport services.

(ii) They ferry people and goods from one place to another, and in return get paid for it.

(iii) The number of people involved in transport has grown over the last several years.

QUESTION: 10

Read the text given below and answer the following questions:

Palampur is well-connected with neighbouring villages and towns. Raiganj, a big village, is 3 kms from Palampur. An all-weather road connects the village to Raiganj and further on to the nearest small town of Shahpur. This village has about 450 families belonging to several different castes. The 80 upper caste families own the majority of land in the village. Their houses, some of them quite large, are made of brick with cement plastering. The SCs (dalits) comprise one third of the population and live in one corner of the village and in much smaller houses some of which are of mud and straw. Most of the houses have electric connections. Electricity powers all the tube wells in the fields and is used in various types of small business. Palampur has two primary schools and one high school. There is a primary health centre run by the government and one private dispensary where the sick are treated. The story of Palampur, an imaginary village, will take us through the different types of production activities in the village. In villages across India, farming is the main production activity. The other production activities, referred to as non- farm activities include small manufacturing, transport, shop-keeping, etc. Every production is organised by combining land, labour, physical capital and human capital, which are known as factors of production.

Q. Which of the following statement is true with respect to Palampur:

Solution: Palampur has two primary schools and one high school. There is a primary health centre run by the government and one . private dispensary where the sick are treated. The description above shows that Palampur has a fairly well-developed system of road, transport, electricity, irrigation, schools and health centres.
QUESTION: 11

Read the text given below and answer the following questions:

Palampur is well-connected with neighbouring villages and towns. Raiganj, a big village, is 3 kms from Palampur. An all-weather road connects the village to Raiganj and further on to the nearest small town of Shahpur. This village has about 450 families belonging to several different castes. The 80 upper caste families own the majority of land in the village. Their houses, some of them quite large, are made of brick with cement plastering. The SCs (dalits) comprise one third of the population and live in one corner of the village and in much smaller houses some of which are of mud and straw. Most of the houses have electric connections. Electricity powers all the tube wells in the fields and is used in various types of small business. Palampur has two primary schools and one high school. There is a primary health centre run by the government and one private dispensary where the sick are treated. The story of Palampur, an imaginary village, will take us through the different types of production activities in the village. In villages across India, farming is the main production activity. The other production activities, referred to as non- farm activities include small manufacturing, transport, shop-keeping, etc. Every production is organised by combining land, labour, physical capital and human capital, which are known as factors of production.

Q. The variety of inputs required at every stage during production is known as_________.

Solution: Physical Capital is the variety of inputs required at every stage during production. Also, some money is always required during production to make payments and buy other necessary items. In this way, raw materials and money in hand is called working capital.
QUESTION: 12

Read the text given below and answer the following questions:

Palampur is well-connected with neighbouring villages and towns. Raiganj, a big village, is 3 kms from Palampur. An all-weather road connects the village to Raiganj and further on to the nearest small town of Shahpur. This village has about 450 families belonging to several different castes. The 80 upper caste families own the majority of land in the village. Their houses, some of them quite large, are made of brick with cement plastering. The SCs (dalits) comprise one third of the population and live in one corner of the village and in much smaller houses some of which are of mud and straw. Most of the houses have electric connections. Electricity powers all the tube wells in the fields and is used in various types of small business. Palampur has two primary schools and one high school. There is a primary health centre run by the government and one private dispensary where the sick are treated. The story of Palampur, an imaginary village, will take us through the different types of production activities in the village. In villages across India, farming is the main production activity. The other production activities, referred to as non- farm activities include small manufacturing, transport, shop-keeping, etc. Every production is organised by combining land, labour, physical capital and human capital, which are known as factors of production.

Q. Raiganj, a big village, is __________ kms from Palampur.

Solution: Raiganj, a big village, is 3 kms from Palampur. An all weather road connects the village to Raiganj and further on to the nearest small town of Shahpur.
QUESTION: 13

Read the text given below and answer the following questions:

Palampur is well-connected with neighbouring villages and towns. Raiganj, a big village, is 3 kms from Palampur. An all-weather road connects the village to Raiganj and further on to the nearest small town of Shahpur. This village has about 450 families belonging to several different castes. The 80 upper caste families own the majority of land in the village. Their houses, some of them quite large, are made of brick with cement plastering. The SCs (dalits) comprise one third of the population and live in one corner of the village and in much smaller houses some of which are of mud and straw. Most of the houses have electric connections. Electricity powers all the tube wells in the fields and is used in various types of small business. Palampur has two primary schools and one high school. There is a primary health centre run by the government and one private dispensary where the sick are treated. The story of Palampur, an imaginary village, will take us through the different types of production activities in the village. In villages across India, farming is the main production activity. The other production activities, referred to as non- farm activities include small manufacturing, transport, shop-keeping, etc. Every production is organised by combining land, labour, physical capital and human capital, which are known as factors of production.

Q. Raw materials and money in hand are called:

Solution: The raw materials and money in hand are known as working capital, which is used for the production of commodities. It is also called the current capital.
QUESTION: 14

Read the text given below and answer the following questions:

Farming is the main production activity in Palampur. 75 percent of the people who are working are dependent on farming for their livelihood. All land is cultivated in Palampur. No land is left idle. During the rainy season (kharif) farmers grow jowar and bajra. These plants are used as cattle feed. It is followed by cultivation of potatoes between October and December. In the winter season (rabi), fields are sown with wheat. The main reason why farmers are able to grow three different crops in a year in Palampur is due to the well-developed system of irrigation.

To grow more than one crop on a piece of land during the year is known as multiple cropping. One way of increasing production from the same land is by multiple cropping. The other way is to use modern farming methods for higher yield. Yield is measured as crop produced on a given piece of land during a single season. Till the mid1960s, the seeds used in cultivation were traditional ones with relatively low yields. Traditional seeds needed less irrigation. Farmers used cow-dung and other natural manure as fertilizers. All these were readily available with the farmers who did not have to buy them.

The Green Revolution in the late 1960s introduced the Indian farmer to cultivation of wheat and rice using high yielding varieties (HYVs) of seeds. Farmers of Punjab, Haryana and Western Uttar Pradesh were the first to try out the modern farming method in India. In Palampur, the yield of wheat grown from the traditional varieties was 1,300 kg per hectare. With HYV seeds, the yield went up to 3,200 kg per hectare. There was a large increase in the production of wheat. Farmers now had greater amounts of surplus wheat to sell in the markets.

Q. The Green revolution in the late 1960s introduced the Indian farmer to cultivation of:

Solution: The Green Revolution in India was initiated in the 1960s by introducing high-yielding varieties of rice and wheat to increase food production in order to alleviate hunger and poverty.
QUESTION: 15

Read the text given below and answer the following questions:

Farming is the main production activity in Palampur. 75 percent of the people who are working are dependent on farming for their livelihood. All land is cultivated in Palampur. No land is left idle. During the rainy season (kharif) farmers grow jowar and bajra. These plants are used as cattle feed. It is followed by cultivation of potatoes between October and December. In the winter season (rabi), fields are sown with wheat. The main reason why farmers are able to grow three different crops in a year in Palampur is due to the well-developed system of irrigation.

To grow more than one crop on a piece of land during the year is known as multiple cropping. One way of increasing production from the same land is by multiple cropping. The other way is to use modern farming methods for higher yield. Yield is measured as crop produced on a given piece of land during a single season. Till the mid1960s, the seeds used in cultivation were traditional ones with relatively low yields. Traditional seeds needed less irrigation. Farmers used cow-dung and other natural manure as fertilizers. All these were readily available with the farmers who did not have to buy them.

The Green Revolution in the late 1960s introduced the Indian farmer to cultivation of wheat and rice using high yielding varieties (HYVs) of seeds. Farmers of Punjab, Haryana and Western Uttar Pradesh were the first to try out the modern farming method in India. In Palampur, the yield of wheat grown from the traditional varieties was 1,300 kg per hectare. With HYV seeds, the yield went up to 3,200 kg per hectare. There was a large increase in the production of wheat. Farmers now had greater amounts of surplus wheat to sell in the markets.

Q. Which of the following statements is true with respect to traditional farming?

Solution: Traditional methods of agriculture and age old equipment are used in this kind of farming. For example, the plowing in the field is done by a pair of bullocks. The production is low as low yield seeds are used and manures and cow dung are used as fertilizers. It requires a great amount of labour and hence many job opportunities are provided to the agricultural workers. Since the traditional seeds need less irrigation, the dependence on irrigational facilities is less.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code