Test: What is Democracy? Why Democracy? - Assertion-Reason & Case Base Type Questions


15 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 9 | Test: What is Democracy? Why Democracy? - Assertion-Reason & Case Base Type Questions


Description
Attempt Test: What is Democracy? Why Democracy? - Assertion-Reason & Case Base Type Questions | 15 questions in 30 minutes | Mock test for Class 9 preparation | Free important questions MCQ to study Social Studies (SST) Class 9 for Class 9 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Directions: In the questions given below, there are two statements marked as Assertion (A) and Reason (R). Read the statements and choose the correct option.

Assertion (A) : Democracy is better than other forms of government.

Reason (R) : It allows us to correct our own mistakes.

Solution:

A democratic government is a better government because it is an accountable form of government. Democracy improves the quality of decision making. Democracy provides a method to deal with differences and conflicts. Democracy enhances the dignity of citizens. Yes, Democracy allows us to correct our own mistakes. Democracy allows us to correct our own mistakes. as in this the main power is with the citizens so if they make a wrong choice in choosing the representative then it can be changed. they can vote for others and the mistake would be corrected.

QUESTION: 2

Directions: In the questions given below, there are two statements marked as Assertion (A) and Reason (R). Read the statements and choose the correct option.

Assertion (A) : A democratic government is a better government.

Reason (R) : It is a more accountable form of government.

Solution:

A democratic government is a better government because it is an accountable form of government. Democracy improves the quality of decision making. Democracy provides a method to deal with differences and conflicts. Democracy enhances the dignity of citizens.

QUESTION: 3

Study the given cartoon carefully :

Q. Which of the following options best signifies this cartoon?

Solution: In democracy building, the process includes the building and strengthening of democracy, in particular the consolidation of democratic institutions, including courts of law, police forces, and constitutions.
QUESTION: 4

Study the given cartoon carefully :

Q. Which of the following options best signifies this cartoon?

Solution: Election in Iraq
QUESTION: 5

Read the source given below and answer the questions that follow:

Rule of law and respect for rights

Zimbabwe attained independence from White minority rule in 1980. Since then, the country has been ruled by ZANU-PF, the party that led the freedom struggle. Its leader, Robert Mugabe, has ruled the country since independence. Elections were held regularly and always won by ZANUPF. President Mugabe was popular but also used unfair practices in elections. Over the years his government changed the Constitution several times to increase the powers of the President and make him less accountable. Opposition party workers were harassed and their meetings disrupted. Public protests and demonstrations against the government were declared illegal. There was a law that limited the right to criticise the President. Television and radio were controlled by the government and gave only the ruling party’s version. There were independent newspapers but the government harassed those journalists who went against it. The government ignored some court judgments that went against it and pressured judges. He was forced out of office in 2017.

Q. Who was Robert Mugabe?

Solution: Robert Gabriel Mugabe (21 February 1924 – 6 September 2019) was a Zimbabwean politician. He was the President of Zimbabwe from 1987 to 2017. Before that, he was Prime Minister, the head of government, after being elected in 1980. For many years before he resigned, Mugabe ruled his country in the style of a dictator.
QUESTION: 6

Read the source given below and answer the questions that follow:

Rule of law and respect for rights

Zimbabwe attained independence from White minority rule in 1980. Since then, the country has been ruled by ZANU-PF, the party that led the freedom struggle. Its leader, Robert Mugabe, has ruled the country since independence. Elections were held regularly and always won by ZANUPF. President Mugabe was popular but also used unfair practices in elections. Over the years his government changed the Constitution several times to increase the powers of the President and make him less accountable. Opposition party workers were harassed and their meetings disrupted. Public protests and demonstrations against the government were declared illegal. There was a law that limited the right to criticise the President. Television and radio were controlled by the government and gave only the ruling party’s version. There were independent newspapers but the government harassed those journalists who went against it. The government ignored some court judgments that went against it and pressured judges. He was forced out of office in 2017.

Q. Whom did the Zimbabwe Government harassed?

Solution: In Zimbabwe, television and radio are controlled by the government and give only the ruling party's session. The government harasses those journalists who go against it.
QUESTION: 7

Read the source given below and answer the questions that follow:

Rule of law and respect for rights

Zimbabwe attained independence from White minority rule in 1980. Since then, the country has been ruled by ZANU-PF, the party that led the freedom struggle. Its leader, Robert Mugabe, has ruled the country since independence. Elections were held regularly and always won by ZANUPF. President Mugabe was popular but also used unfair practices in elections. Over the years his government changed the Constitution several times to increase the powers of the President and make him less accountable. Opposition party workers were harassed and their meetings disrupted. Public protests and demonstrations against the government were declared illegal. There was a law that limited the right to criticise the President. Television and radio were controlled by the government and gave only the ruling party’s version. There were independent newspapers but the government harassed those journalists who went against it. The government ignored some court judgments that went against it and pressured judges. He was forced out of office in 2017.

Q. ZANU-PF was Zimbabwe’s ............... Party.

Solution: The Zimbabwe African National Union – Patriotic Front (ZANU–PF) is a political organisation which has been the ruling party of Zimbabwe since independence in 1980.
QUESTION: 8

Read the source given below and answer the questions that follow:

Rule of law and respect for rights

Zimbabwe attained independence from White minority rule in 1980. Since then, the country has been ruled by ZANU-PF, the party that led the freedom struggle. Its leader, Robert Mugabe, has ruled the country since independence. Elections were held regularly and always won by ZANUPF. President Mugabe was popular but also used unfair practices in elections. Over the years his government changed the Constitution several times to increase the powers of the President and make him less accountable. Opposition party workers were harassed and their meetings disrupted. Public protests and demonstrations against the government were declared illegal. There was a law that limited the right to criticise the President. Television and radio were controlled by the government and gave only the ruling party’s version. There were independent newspapers but the government harassed those journalists who went against it. The government ignored some court judgments that went against it and pressured judges. He was forced out of office in 2017.

Q. Which nation justifies the example that ‘popular governments can be undemocratic’?

Solution: Since its independence in 1980, Zimbabwe has been ruled by ZANU-PF, the party that led the freedom struggle. Its leader, Robert Mugabe, has been ruling the country since then. Elections have been held regularly and always won by ZANU-PF. President Mugabe is popular but also uses unfair practices in elections. Over the years his government has changed the constitution several times to increase the powers of the President and make him less accountable. Opposition party workers are harassed and their meeting disrupted. Public protests and demonstrations against the government are declared illegal. There is a law that limits the right to criticize the President. Television and radio are controlled by the government and give only the ruling party's version.
QUESTION: 9

Read the source given below and answer the questions that follow: I

In Pakistan, General Pervez Musharraf led a military coup in October 1999. He overthrew a democratically elected government and declared himself the ‘Chief Executive’ of the country. Later he changed his designation to President and in 2002 held a referendum in the country that granted him a five-year extension. Pakistani media, human rights organisations and democracy activists said that the referendum was based on malpractices and fraud. In August 2002, he issued a ‘Legal Framework Order’ that amended the Constitution of Pakistan. According to this Order, the President can dismiss the national and provincial assemblies. The work of the civilian cabinet is supervised by a National Security Council which is dominated by military officers. After passing this law, elections were held to the national and provincial assemblies. So, Pakistan has had elections, elected representatives have some powers. But the final power rested with military officers and General Musharraf himself.

Q. Later he changed his designation from:

Solution: In Pakistan, General Pervez Musharraf led a military coup in October 1999. He overthrew a democratically elected government and declared himself the ‘Chief Executive’ of the country. Later he changed his designation to President and in 2002 held a referendum in the country that granted him a five year extension.
QUESTION: 10

Read the source given below and answer the questions that follow: I

In Pakistan, General Pervez Musharraf led a military coup in October 1999. He overthrew a democratically elected government and declared himself the ‘Chief Executive’ of the country. Later he changed his designation to President and in 2002 held a referendum in the country that granted him a five-year extension. Pakistani media, human rights organisations and democracy activists said that the referendum was based on malpractices and fraud. In August 2002, he issued a ‘Legal Framework Order’ that amended the Constitution of Pakistan. According to this Order, the President can dismiss the national and provincial assemblies. The work of the civilian cabinet is supervised by a National Security Council which is dominated by military officers. After passing this law, elections were held to the national and provincial assemblies. So, Pakistan has had elections, elected representatives have some powers. But the final power rested with military officers and General Musharraf himself.

Q. According to the ‘Legal Framework Order ’, who could dismiss the national and provincial assemblies?

Solution: In August 2002, Pervez Musharraf issued a 'Legal Framework Order' that amended the constitution of Pakistan.

According to this order, the President could dismiss the national or provincial assemblies.

QUESTION: 11

Read the source given below and answer the questions that follow: I

In Pakistan, General Pervez Musharraf led a military coup in October 1999. He overthrew a democratically elected government and declared himself the ‘Chief Executive’ of the country. Later he changed his designation to President and in 2002 held a referendum in the country that granted him a five-year extension. Pakistani media, human rights organisations and democracy activists said that the referendum was based on malpractices and fraud. In August 2002, he issued a ‘Legal Framework Order’ that amended the Constitution of Pakistan. According to this Order, the President can dismiss the national and provincial assemblies. The work of the civilian cabinet is supervised by a National Security Council which is dominated by military officers. After passing this law, elections were held to the national and provincial assemblies. So, Pakistan has had elections, elected representatives have some powers. But the final power rested with military officers and General Musharraf himself.

Q. Who led a military coup in October 1999 and overthrew a democratically elected government?

Solution: In Pakistan, General Pervez Musharraf led a military coup in October 1999. He overthrew a democratically elected government and declared himself the ‘Chief Executive’ of the country.
QUESTION: 12

Read the source given below and answer the questions that follow: I

In Pakistan, General Pervez Musharraf led a military coup in October 1999. He overthrew a democratically elected government and declared himself the ‘Chief Executive’ of the country. Later he changed his designation to President and in 2002 held a referendum in the country that granted him a five-year extension. Pakistani media, human rights organisations and democracy activists said that the referendum was based on malpractices and fraud. In August 2002, he issued a ‘Legal Framework Order’ that amended the Constitution of Pakistan. According to this Order, the President can dismiss the national and provincial assemblies. The work of the civilian cabinet is supervised by a National Security Council which is dominated by military officers. After passing this law, elections were held to the national and provincial assemblies. So, Pakistan has had elections, elected representatives have some powers. But the final power rested with military officers and General Musharraf himself.

Q. The Referendum of 2002 granted him what?

Solution: A referendum on allowing Pervez Musharraf to continue as President for five years was held in Pakistan on 30 April 2002.
QUESTION: 13

Read the source given below and answer the questions that follow:

China’s famine of 1958–1961 was the worst recorded famine in world history. Nearly, three crore people died in this famine. During those days, India’s economic condition was not much better than China. Yet, India did not have a famine of the kind China had. Economists think that this was a result of different government policies in the two countries. The existence of democracy in India made the Indian Government respond to food scarcity in a way that the Chinese government did not. They point out that no large-scale famine has ever taken place in an independent and democratic country. If China too had multiparty elections, an opposition party and a press free to criticise the government, then so many people may not have died in the famine. This example brings out one of the reasons why democracy is considered the best form of government. Democracy is better than any other form of government in responding to the needs of the people. A non-democratic government may and can respond to the people’s needs, but it all depends on the wishes of the people who rule. If the rulers don’t want to, they don’t have to act according to the wishes of the people. A democracy requires that the rulers have to attend to the needs of the people. A democratic government is a better government because it is a more accountable form of government.

Q. During those days, how was the economic condition of India?

Solution: China’s famine of 1958-1961 was the worst recorded famine in world history. Nearly three crore people died in this famine. During those days, India’s economic condition was not much better than China. Yet India did not have a famine of the kind China had. Economists think that this was a result of different government policies in the two countries. The existence of democracy in India made the Indian government respond to food scarcity in a way that the Chinese government did not. They point out that no large-scale famine has ever taken place in an independent and democratic country. If China too had multiparty elections, an opposition party and a press free to criticise the government, then so many people may not have died in the famine.
QUESTION: 14

Read the source given below and answer the questions that follow:

China’s famine of 1958–1961 was the worst recorded famine in world history. Nearly, three crore people died in this famine. During those days, India’s economic condition was not much better than China. Yet, India did not have a famine of the kind China had. Economists think that this was a result of different government policies in the two countries. The existence of democracy in India made the Indian Government respond to food scarcity in a way that the Chinese government did not. They point out that no large-scale famine has ever taken place in an independent and democratic country. If China too had multiparty elections, an opposition party and a press free to criticise the government, then so many people may not have died in the famine. This example brings out one of the reasons why democracy is considered the best form of government. Democracy is better than any other form of government in responding to the needs of the people. A non-democratic government may and can respond to the people’s needs, but it all depends on the wishes of the people who rule. If the rulers don’t want to, they don’t have to act according to the wishes of the people. A democracy requires that the rulers have to attend to the needs of the people. A democratic government is a better government because it is a more accountable form of government.

Q. A democratic government is better than any other government because it is:

Solution: Democracy is a best form of government because of the following reasons

A democratic government is a better government because it is an accountable form of government. Democracy improves the quality of decision making. Democracy provides a method to deal with differences and conflicts. Democracy enhances the dignity of citizens.

QUESTION: 15

Read the source given below and answer the questions that follow:

China’s famine of 1958–1961 was the worst recorded famine in world history. Nearly, three crore people died in this famine. During those days, India’s economic condition was not much better than China. Yet, India did not have a famine of the kind China had. Economists think that this was a result of different government policies in the two countries. The existence of democracy in India made the Indian Government respond to food scarcity in a way that the Chinese government did not. They point out that no large-scale famine has ever taken place in an independent and democratic country. If China too had multiparty elections, an opposition party and a press free to criticise the government, then so many people may not have died in the famine. This example brings out one of the reasons why democracy is considered the best form of government. Democracy is better than any other form of government in responding to the needs of the people. A non-democratic government may and can respond to the people’s needs, but it all depends on the wishes of the people who rule. If the rulers don’t want to, they don’t have to act according to the wishes of the people. A democracy requires that the rulers have to attend to the needs of the people. A democratic government is a better government because it is a more accountable form of government.

Q. When did the worst famine strike China?

Solution: Forty years ago China was in the middle of the world's largest famine: between the spring of 1959 and the end of 1961 some 30 million Chinese starved to death and about the same number of births were lost or postponed.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code