Test: Working of Institutions (Term II)- 1


10 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 9 | Test: Working of Institutions (Term II)- 1


Description
Attempt Test: Working of Institutions (Term II)- 1 | 10 questions in 20 minutes | Mock test for Class 9 preparation | Free important questions MCQ to study Social Studies (SST) Class 9 for Class 9 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

State whether True or False:

A government order is also called an office memorandum.

Solution: A Special Order of the Government is an Office Memorandum. It is released for administration on a regular basis. It is a document usually used by an organization for communication.
  • Basically, an Office Memorandum is a document released by a proper authority stating the government’s policy or decision.

  • It is recognized as an order from the government or a circular released by the executive branch.

  • It is released for administration on a daily basis.

QUESTION: 2

State whether True or False:

A speaker is the Presiding officer of the Rajya Sabha.

Solution: A speaker is the presiding officer of the Lok Sabha and of the legislative assembly of each of the twenty-eight states and three union territories. Similarly a chairperson heads the Rajya Sabha and the legislative council of each of the six states, where the upper house in the state legislature exists.
QUESTION: 3

The ________________ includes all the courts at different levels in a country.


Solution: The Indian Constitution protects the citizens from any partial judgment. And, this gives the power to the judiciary to make decisions based on the rules of the law, in case of any dispute. Due to such authority, the judiciary of the country is an independent body.
QUESTION: 4

A government formed by an alliance of two or more political parties is called a _______.


Solution: A government formed by an alliance of two or more political parties is called a coalition. Usually, it is the partners in an electoral coalition that form a political alliance and adopt a common political program.
QUESTION: 5

The President of India is elected by _______.


Solution: The President of India is elected by the Members of an Electoral College consisting of

(a) the elected members of both Houses of Parliament and (b) the elected members of the Legislative Assemblies of the States [including National Capital Territory of Delhi and the Union Territory of Puducherry vide the Constitution (Seventeenth Amendment) Act, 1992] (Article 54). The members nominated to either House of Parliament or the Legislative Assemblies of State including NCT of Delhi and Union Territory of Puducherry are not eligible to be included in the Electoral College.

QUESTION: 6

Match the following Column I with Column II:

Solution:
QUESTION: 7

Assertion (A) : The Government of India had appointed the Second Backward Classes Commission in 1979.

Reason (R) : It was headed by B.P. Mandal. Hence it was popularly called the Mandal Commission.

Solution: The Government of India appointed the second All India Backward Classes Commission on 1st January, 1979, popularly known as Mandal Commission under Article 340 of the Constitution to investigate the conditions of socially and educationally backward classes.
QUESTION: 8

Study the given Picture carefully and answer the question that follows:

This picture is related to which of the following.

Solution:

A cabinet is an official government body consisting of high ranked officials of the state. The members of the cabinet are generally called Cabinet Ministers or Secretaries. It is the main body which is responsible for the day-to-day management of the government.

QUESTION: 9

A judge can be removed only when an __________ is passed separately by a two-third majority of members of each of the two houses of the Parliament.


Solution: A judge of the supreme court or High court is removed by the Process of impeachment. The President is authorised to remove the judge from his office only after an address by the Parliament has been presented to him in the same session for such removal. The address must be supported by a special majority of each house of the Parliament. (Majority of the total membership of that House and a majority of not less than two-thirds of the members of that House present and voting).
QUESTION: 10

The Second Backward Classes Commission in 1979 was headed by ________.


Solution: On January 1, 1979, the Morarji Desai government chose Bindeshwari Prasad Mandal, a former chief minister of Bihar, to head the Second Backward Class Commission.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code